שתף קטע נבחר

כך קובעת הגנטיקה את הדעות הפוליטיות שלנו

מה הופך אדם ל"שמאלני" או ל"ימני"? האם נטיותנו הפוליטיות תלויות בתורשה או בסביבה? מחקר חדש טוען כי הדבר תלוי ב-DNA. "הדעה הרווחת כיום היא שהשקפת עולם והעמדות הפוליטיות הן תוצר של תהליך החיברות, וייתכן שהיא כבר לא נכונה", אומר המומחה לגנטיקה פרופ' גיל עצמון בראיון לערוץ 20

מהיום ניתן להאשים את הגנים בלי להתנצל: במשך שנים רבות ניסו פילוסופים, פוליטיקאים וסתם סוקרים להבין מה עומד מאחורי עמדות פוליטיות וכיצד ניתן להשפיע עליהן. "הדעה הרווחת כיום היא שהשקפת עולם, עם העמדות הפוליטיות שנגזרות ממנה, היא תוצר של תהליך החיברות (סוציאליזציה) שמתחיל כבר בילדות ונמשך לאורך כל ימי חייו של כל אחד מאיתנו", אומר פרופ' גיל עצמון, מומחה לגנטיקה ואפיגנטיקה של זקנה בראיון לערוץ 20.

 

"מדובר בסביבה שבה אדם גדל, זו שבה הוא חי בבגרותו, הלקחים והמידע שספגנו מבית הורינו, המוסדות שבהם עברנו והקבוצות החברתיות שאליהן אנחנו משתייכים.

 

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

אבל מה אם הדעה המקובלת טועה? האם ייתכן שהמטען הגנטי שאדם נושא, והאינסטינקטים האבולוציוניים שטבועים בו, משפיעים גם הם על הנטיות הפוליטיות שלו? מה אם "הצל" או גדעון לוי הפכו למי שהם כיוון שקיבלו בתורשה תכונות אישיות מסוימות, שהשפיעו על האופן שבו הם רואים ומפרשים את המציאות סביבם?

 

שאלות אלה ניצבות במרכזו של הספר Our Political Nature ("הטבע הפוליטי שלנו") של האנתרופולוג ד"ר אבי טושמן, שראה אור באחרונה ועורר סערה בארצות הברית. טושמן (שאינו ישראלי, למרות שמו) טוען בספר שהנטיות הפוליטיות שלנו מושפעות מהמטען הגנטי לפחות באותה מידה שבה מעצבים אותן גורמים חיצוניים כמו חינוך והשפעות סביבתיות וחברתיות.

  

כדי להמחיש עד כמה משמעותי תפקידה של הגנטיקה בקביעת העמדות הפוליטיות שלנו, משתמש טושמן במחקר שנערך באוניברסיטת מינסוטה בתחילת שנות ה-90, ובדק את הנטיות הפוליטיות של תאומים. במחקר נבדקו יותר מ-1,400 תאומים זהים ולא זהים, שחלקם גדלו יחדיו וחלקם הופרדו זה מזה מאז לידתם. הממצאים הראו התאמה חזקה בנטיותיהם הפוליטיות של תאומים זהים, גם במקרים שבהם לא גדלו יחד, לעומת התאמה חלשה יותר בין זוגות של תאומים לא זהים שגדלו בנפרד. כלומר, הגנטיקה שיחקה תפקיד מכריע בעיצוב הזהות הפוליטית שלהם. 

 

עוד בערוץ 20, היכנסו לעמוד ה-VOD ולשידור החי

 

היכנסו לעמוד הפייסבוק

 

"אני מסכים שיש מוטיב גנטי בסיווג הפוליטי", טוען פרופ' גיל עצמון אך מסתייג מעט. "ד"ר אבי טושמן בעצמו אמר שהוא לא בדק את הדי-אן-איי". יש לציין כי המרכיב הגנטי ניתן למדידה רק על ידי מכשיר סטטיסטי שנקרא "תורשתיות". "הוא נשען על מחקרים של מודלים גנטיים. כמעט בכל דבר שזז יש מרכיב גנטי והשאלה מה הוא המרכיב? הוא לא עשה מחקר עם תאומים זהים שיש לו תוקף גדול".

 

לדבריו, הסביבה משפיעה על הסיווג הפוליטי יותר ממטען גנטי. "נעשו על זה מחקרים רבים. אם יש נטייה פוליטית אז יש צורך להגדיר מה שמאל ומהו ימין וגם כאן זה לא שחור לבן. מי שאומר שנולד 'ליכודניק' לא בהכרח צודק. הוא כנראה נולד לסביבה ליכודניקית והוא נסחף עם הזרם. לרוב זה ככה".

 

לדעת עצמון, הגורם הסביבתי משפיע על דברים אחרים כמו "חמלה" אצל אנשי שמאל.

  

פרופ' עצמון ערך לפני ארבע שנים את המחקר "ילדי אברהם בעידן הגנטי" - מחקר שכלל עשרות יהודים מרחבי העולם שמצא כי העם היהודי קשור בהיסטוריה גנטית משותפת. "לעם היהודי יש מובהקות גנומית", הוא אומר. "מתברר כי הדמיון הגנטי בין יהודי איטלקי לבין יהודי פולני גדול יותר מאשר הדמיון שבין יהודי פולני ונוצרי פולני.

 

"הקהילות היהודיות חולקות הרבה יותר מידע גנטי עם יהודים מאשר עם לא יהודים באותו אזור גיאוגראפי והמחקר גילה כי קהילות יהודיות יוצרות את המקבץ הגנטי העצמאי שלהן".

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יש מוטיב גנטי בסיווג הפוליטי
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים