שתף קטע נבחר

איפה יש דירת סטודנט ב-200 שקל בחודש?

פחות מ-600 שקל לחודש עבור מגורים בכפר סטודנטים בדרום הארץ; רק 200 שקל שכירות חודשית תמורת עזרה לקהילה - ויש לכם דירה בעיר נשר שבצפון הארץ; וגם השתתפות בשכר דירה אם תגורו במושב לא רחוק מרצועת עזה. רגע לפני פתיחת שנת הלימודים האקדמית - לפניכם כמה פתרונות דיור

רגע לפני פתיחת שנת הלימודים האקדמית, סטודנטים רבים מחפשים דירות למגורים במחיר סביר ובמיקום נוח ביחס למוסד הלימודים. אחרי שמצאנו אפשרויות למגורי סטודנטים בבאר שבע ובשדרות בדרום הארץ, כעת נראה כי קיימות חלופות נוספות באזור הנגב, כמו גם מגורים במרכז ובצפון הארץ.

 

 

כך, למשל, עמותת איילים מפעילה כיום 14 כפרי סטודנטים בגליל ובנגב ושני כפרים בלוד, בהם מתגוררים כ-1,000 סטודנטים. לסטודנטים מוצעות דירות להשכרה במחירים נמוכים - 480-580 שקל בחודש, ובתמורה הסטודנטים מתחייבים לתרום מזמנם למען הקהילה. דירות פנויות ניתן למצוא בימים אלה בעיקר בדימונה, ירוחם ואופקים.

 

על התחזוק והשיפוץ של הדירות והמתחמים הציבוריים בכפרים מופקדת הן העמותה והן הסטודנטים. כך לדוגמא, בכפר אשלים שבמועצה האזורית שער הנגב, הסטודנטים בנו לעצמם ג'קוזי ובריכת שחייה. באופקים ובלוד בנו הסטודנטים ברים הנגישים גם לתושבים המתגוררים בסביבה.

 

"נרשמתי לפני 3 שנים לתואר ראשון בתקשורת במכללת ספיר, ובלימודים התחברתי לסטודנטית שכבר גרה בכפר הסטודנטים איילים באופקים. באתי לפה, למדתי איתה למבחנים, ופשוט התאהבתי בכפר", מספר לירן כץ (26), במקור מרחובות. לדבריו, "זה כמו כפר צימרים - פתאום מישהו דופק בדלת, נותן כוס סוכר, מזמין לפויקה או לעל האש. הכל מאוד קהילתי".

 

לפני קרוב ל-3 שנים עבר כץ להתגורר בכפר הסטודנטים עם בת זוגו. "סיפרתי לחברה שלי על הכפר והיא התלהבה", הוא אומר, "בגלל המחיר לא היה בכלל על מה להתלבט ואנחנו לא מתחרטים לרגע. עברנו לפה לפני שנתיים ועכשיו מתחילים את השנה השלישית". הוא מספר גם על התרומה לקהילה: "יש חיבור לפריפריה - אנחנו עובדים עם ילדי בית הספר הסמוך"; ועל תחזוק ושיפוץ מבנים בעיר: "פתחנו פאב באופקים - עד אז לא היה מקום כזה בכלל".

 

הסטודנט לירן כץ עם בת זוגו, בהקמת הפאב החדש באופקים (צילום: שלו אהרון) (צילום: שלו אהרון)
הסטודנט לירן כץ עם בת זוגו, בהקמת הפאב החדש באופקים(צילום: שלו אהרון)

 

"מרחק של חצי שעה - וחוויה אחרת"

מנהלת כפר הסטודנטים איילים באופקים, ליאת בן חמו (25), תושבת ירושלים במקור, הגיעה גם היא לכפר לפני כ-3 שנים. "מאחר שהכפר ממוקם באופקים, אנחנו נהנים מכל שירותי העיר, שירותי בריאות, מקניות בסופר", היא מסבירה, "אבל הבתים הם בתי קרקע, עם גינות משותפות באווירה כפרית - כולם מכירים את כולם".

 

בן חמו מתייחסת לתדמית עיירת הפיתוח שדבקה באופקים. "כשמגיעים לעיר, מבינים שכל מה ששמענו עליה לא נכון", היא אומרת, "מגלים שהשד לא נורא כל כך. הגעתי לדרום לבד, פעם ראשונה שיצאתי מהבית - ולא יכולתי לאחל לעצמי נחיתה רכה כמו בכפר איילים. זה כמו משפחה שנייה".

 

לדברי מנכ"לית איילים, נחמי גייניס, כפרי הסטודנטים, הפועלים מזה 12 שנה, מהווים חלופה הולמת למעונות שמציעות האוניברסיטאות בדרום הארץ. "במקום להישאר בתוך העיר, למשל בבאר שבע, אפשר לצאת מהקמפוס ותוך חצי שעה לחוות חוויה אחרת", היא אומרת. לדבריה, הסטודנטים שמגיעים לכפר עושים זאת בשיטת "חבר מביא חבר", מפה לאוזן או בזכות אירועים שמקיימת העמותה.

 

גם במשרד לפיתוח הנגב והגליל מנסים לסייע לסטודנטים בפתרונות מגורים. כך, לדוגמא, כדי לעודד סטודנטים לגור במושבים ובקיבוצים הממוקמים בטווח של 7-40 ק"מ מרצועת עזה, יציע המשרד השתתפות בשכר דירה של עד 500 שקל.

 

לדברי מנכ"לית המשרד, סיגל שאליתיאל-הלוי, "בעיר העתיקה בבאר שבע כבר התחלנו עם 80 סטודנטים שמקבלים סיוע בשכר דירה - וכיום 100 סטודנטים נוספים ממתינים להיכנס לתוכנית כי הביקוש עלה על ההיצע". כיום, אגב, מתגוררים בעיר העתיקה בבירת הנגב כ-250 סטודנטים שמקבלים סיוע בשכר דירה בגובה של 500 שקל.

 

מתחם המגורים של הסטודנטים בעיר העתיקה בב"ש. הביקוש עולה על ההיצע (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
מתחם המגורים של הסטודנטים בעיר העתיקה בב"ש. הביקוש עולה על ההיצע(צילום: הרצל יוסף)

 

נשר: 200 שקל בחודש ותרומה לקהילה

גם בעיר נשר שליד חיפה מבקשים לסייע לסטודנטים באזור. לקראת פתיחת שנת הלימודים האקדמית, הודיעה עיריית נשר כי בתמורה לעבודה קהילתית בעיר, היא תעניק לסטודנטים מלגת מחיה בסך 4,000 שקל, והסטודנטים מצדם ישלמו 200 שקל בחודש בלבד על מגורים בדירות שהיא תקצה עבורם בקצה הדרומי של שכונת תל חנן המתחדשת הסמוכה לטכניון.

 

מדובר בהסכם שנחתם בין העירייה לבין אגודות הסטודנטים של אוניברסיטת חיפה והטכניון. במסגרת ההסכם, יתרמו הסטודנטים 4 שעות שבועיות לקהילה בתמורה למגורים. בשלב זה כבר הושכרו 4 דירות ל-12 סטודנטים (3 סטודנטים בדירה), ועד תחילת השנה אמורה העירייה להקצות דירות נוספות. כמו כן, בעירייה ציינו כי בעתיד יוקמו מעונות ל-1,500 סטודנטים נוספים באותה השכונה (כ-100 חדרים), במסגרת תב"ע (תוכנית בניין עיר) חדשה שאושרה באחרונה.

 

לדברי תגית כלימור ממשרד קנפו כלימור אדריכלים, במסגרת התב"ע החדשה של שכונת תל חנן, תוכננו בה פרויקט מגורים, שטחי ציבור, מבני ציבור וכן מעונות סטודנטים בהיקף של כ-100 חדרים, חלקם ליחידים וחלקם לזוגות. "במבנה המעונות יוקצו שטחים לפעילויות משותפות של הסטודנטים עם הקהילה, כדי שאלה יהפכו להיות חלק מקהילת המקום", היא מסבירה.

 

יוסי מזרחי, יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת חיפה, מוסיף כי קהילת הסטודנטים בחיפה מונה כ-40 אלף סטודנטים הלומדים באוניברסיטה ובטכניון, ואלה "מוצאים בקושי רב פתרונות דיור באזור". לדבריו, "משבר הדיור הכלל-ארצי משפיע בעיקר על הפריפריה, המתמודדת עם יוקר המחיה מידי יום, ומתבטאת גם בעליית מחירי השכירויות באזור. הפרויקט בנשר עונה על חלק מדרישות אלו".

 

ראש עיריית נשר, אבי בינמו, מחזק את הדברים ומכנה את הפרויקט "נשר - עיר אקדמיה". "הסטודנטים יזכו לסביבת מגורים נוחה, זולה וקרובה למוסדות הלימוד", הוא אומר, "ומצדם יתרמו לקהילה המקומית במסגרת פרויקטים חברתיים, ויסייעו בידינו למנף את שכונותיה הוותיקות של העיר ולממש את החזון של נשר".

 

חדר שינה בדירת סטודנטים בנשר (צילום: אייל לרמן / עיריית נשר) (צילום: אייל לרמן / עיריית נשר)
חדר שינה בדירת סטודנטים בנשר(צילום: אייל לרמן / עיריית נשר)

 

אולי עדיף לגור רחוק מהאוניברסיטה

ניר שמול, מנכ"ל חברת שניר שיווק פרויקטים, מוסיף לשם השוואה כי ברחבי העיר נעים מחירי השכירות בין 2,500 שקל בממוצע לדירת 3 חדרים, לבין 3,500 שקל בחודש לדירת 4 חדרים. "זאת כתוצאה מהביקושים הגבוהים לדירות לסטודנטים מהטכניון ומאוניברסיטת חיפה", כך לדבריו.

 

אגב, אם לא יעלה בידי הסטודנטים להתגורר בפרויקט בנשר, אולי כדאי למצוא דירה בשכונה המרוחקת דווקא ממוסד הלימוד. מבדיקה שערכה שמאית המקרקעין והמשפטנית נחמה בוגין, עולה כי שכר דירה חודשי עבור דירה בשכונה הסמוכה לקמפוס הטכניון או לאוניברסיטת חיפה עשוי להיות גבוה ביותר מ-10% מדירה דומה בשכונה מרוחקת יותר.

 

"הבדלים בגובה השכירות קיימים אפילו כאשר מדובר ברחובות בתוך השכונה הסמוכה לקמפוס - בין רחובות הסמוכים יותר לקמפוס לאלה המרוחקים יותר ממנו", מסבירה בוגין, "כך, למשל, על פי ממצאי הבדיקה - בשכונת זיו בחיפה הצמודה לקריית הטכניון (שמוניציפלית שייכת לעיר נשר), מחיר שכירות ממוצע לדירת 3 חדרים בשטח של כ-70 מ"ר עומד על כ-3,100 שקל; ואילו בשכונת רמות רמז שבחיפה, המרוחקת מהקמפוס, מחיר ממוצע לשכירות עבור דירה דומה עומד על כ-2,800 שקל.

 

לדבריה, "מחירי השכירויות בסמוך למוסדות אקדמיים מושפעים מהקרבה לקמפוס, כאשר בשכונות הקרובות יהיו מחירי השכירות גבוהים יותר מאשר בשכונות המרוחקות ברחבי העיר. זאת מאחר שבאזורים אלו, יש לרוב ביקוש גבוה לדירות להשכרה מצד סטודנטים המחפשים פתרונות מגורים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הלנה אביטן
כפר הסטודנטים איילים באופקים. פחות מ-600 שקל בחודש תמורת תרומה לקהילה
צילום: הלנה אביטן
צילום: אבישג שאר יישוב
שכונת תל חנן בנשר. תשודרג ותותאם לסטודנטים
צילום: אבישג שאר יישוב
מומלצים