שתף קטע נבחר

ימין קיצוני בעלייה. שבדיה לא נושמת לרווחה

המדינה שבמשך שנים זכתה לשבחים בעולם על כלכלה חזקה וצדק חברתי הולכת לבחירות: כישלון מדיניות ההפרטה עשוי להביא להחלפת שלטון המרכז-ימין בשלטון השמאל, שמתכנן להגדיל את ההוצאות בחינוך ובבריאות. המרוויחה העיקרית: מפלגת הדמוקרטים-השבדים שמתנגדת להגירה

אזרחי שבדיה הולכים היום (יום א') לקלפיות להצביע בבחירות הכלליות, והאופוזיציה מהשמאל-מרכז מסתמנת לפי הסקרים האחרונים כמי שתנצח בבחירות. במהלך קמפיין הבחירות הציגה האופוזיציה מצע שקסם למצביעים רבים שכולל בין היתר הגדלת ההוצאות על תוכניות עבודה, מערכת הבריאות ובתי הספר אחרי שמונה שנים של קיצוצים בהוצאות.

 

מהומות בבירת שבדיה: "אין תקווה בפרברים"

 

עוד חדשות בעולם :

מתחילים בטיפול: ילדי עזה שבים לבתי הספר

נושאת צלקת: הילרי באיווה אחרי 2,444 ימים

דאעש: הוצאנו להורג את השבוי הבריטי

"הענק העדין": מת הכלב הגבוה בעולם

 

הסוציאל-דמוקרטים, המפלגה הגדולה ביותר שמגיעה בסקרים ל-30 אחוזי תמיכה, מקווה לשלוט בשבדיה לאחר הבחירות ביחד עם מפלגת הירוקים. גם אם הסקרים לא מדויקים, הרי שהסוציאל-דמוקרטים צפויים לקבל תמיכה ממפלגת השמאל וכנראה גם ממפלגות קטנות שחברות כיום במפלגת המרכז-ימין, ויצליחו להקים ממשלה. אולם, אין זה אומר שהמשא ומתן הקואליציוני יהיה קל.

 

זה שעולה וזה שיורד. יו"ר הסוציאל-דמוקרטים לופבן (משמאל) ורה"מ ריינפלדט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זה שעולה וזה שיורד. יו"ר הסוציאל-דמוקרטים לופבן (משמאל) ורה"מ ריינפלדט(צילום: רויטרס)
שבדים רבים מאמינים כי הרפורמות שיזמה ממשלת המרכז-ימין הרחיקו לכת, החלישו את מערכת הבריאות, ואפשרו ליזמים פרטיים להרוויח מהפרטת חלקים ממערכת החינוך. התוצאה שהושגה לטענתם היא תוצאות נמוכות יותר בבתי ספר ופילוג המדינה שבעבר שיבחה את עצמה בשוויון חברתי בין אלה שיש להם כסף לבין אלה שאין להם.

 

הצפי: קשיים בהרכבת הממשלה החדשה

האופוזיציה המפולגת בשבדיה לא הצליחה לנצל את חוסר שביעות הרצון בציבור, ולכן לא צפויה לזכות ברוב ברור של מושבים בפרלמנט. מפלגת הדמוקרטים-השבדים, מפלגת אנטי-מהגרים, עשויה להיות לשון המאזניים לאחר הבחירות, אולם יתר המפלגות מסרבות לעבוד עמה בשל עברה הניאו-נאצי ועמדותיה הקיצוניות. "כל הסימנים מצביעים על העובדה שהמרכז-שמאל הולך להיות גדול יותר מברית המרכז-ימין, אבל הוא לא ישיג רוב", אמר מיקאל סאנדסטרום מהמחלקה למדע המדינה באוניברסיטת לונד. "הם הולכים להיות במצב קשה מאוד".

 

במשך שנים זכתה שבדיה לשבחים מהעולם על הכלכלה החזקה, הממשלה היציבה, הגישה הליברלית כלפי מהגרים והשילוב בין כלכלה מודרנית לבין מערכת רווחה ובעלות ממשלתית על משאבים לאומיים. אלא שתמונת המצב השתנתה והממשלה החדשה שתקום, שככל הנראה תהיה חלשה פוליטית, תצטרך להתמודד עם אתגרים קשים.

 

היזמים הפרטיים הרוויחו ממדיניות הממשלה. ריינפלדט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
היזמים הפרטיים הרוויחו ממדיניות הממשלה. ריינפלדט(צילום: AFP)
שיעור האבטלה בשבדיה נמצא בשיא של שמונה אחוזים. רבים מהמובטלים הם מהגרים וצעירים, ובמדינה חוששים שבועת הדיור הציבורי תתפוצץ ותאיים על יציבות הכלכלה. עליית הימין הקיצוני במדינה היא עדות לחברה שמתחילה לתהות לגבי תפקידה של מה שכינה ראש הממשלה פרדריק ריינפלדט כ"מעצמה הומניטרית".

 

הדמוקרטים-השבדים, שרוצים להוריד ב-90 אחוזים את מספר מבקשי המקלט, צפויים על פי הסקרים להכפיל את כוחם ולזכות לכ-10 אחוזי תמיכה. מנגד, הסוציאל-דמוקרטים ששואפים להגיע לשלטון הבטיחו במערכת הבחירות להוציא כ-40 מיליון כתר שבדי (5.6 מיליארד דולר) לשיפור החינוך, ליצירת מקומות עבודה ולחיזוק מערכת הרווחה.

 

מנצל את המצב לטובתו. מנהיג השבדים-הדמוקרטים מהימין הקיצוני אקסון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנצל את המצב לטובתו. מנהיג השבדים-הדמוקרטים מהימין הקיצוני אקסון(צילום: רויטרס)

המהגרים על הכוונת. תלמידה מסוריה שלומדת בסטוקהולם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
המהגרים על הכוונת. תלמידה מסוריה שלומדת בסטוקהולם(צילום: רויטרס)

מפלגת השמאל, לשעבר המפלגה הקומוניסטית, רוצה להעלות את ההכנסה לנפש ומסי החברות, ולהוציא מבתי הספר וממערכת הרווחה את העסקים הפרטיים. מדיניות זו מקובלת גם על הסוציאל-דמוקרטים ועל הירוקים.

 

מפלגת המרכז והמפלגה הליברלית, שתי המפלגות הקטנות שחברות בממשלה הנוכחית, התעלמו מקריאתו של יו"ר הסוציאל-דמוקרטים סטפן לופבן להקים ממשלה רחבה - דבר שעלול להביא למבוי סתום לאחר הבחירות ובתרחיש הגרוע יותר לבחירות חדשות.

 

על פי הסקרים האחרונים, הסוציאל-דמוקרטים, הירוקים ומפלגת השמאל זוכים לתמיכה בשיעור של 46 אחוזים. ברית המרכז-ימין זוכה ל-41 אחוזי תמיכה בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מרימים ראש. מפגיני ימין בעימות עם שוטרים בסטוקהולם
צילום: רויטרס
מומלצים