שתף קטע נבחר

המדריך: איך להתאים את החוג לילד שלכם

מה יותר חשוב, שהחוג יתרום לילד או שהוא יאהב אותו? ומה צריך לבדוק אצל המדריך? "עונת החוגים" בעיצומה, ואיתה מגיעות שלל שאלות של ההורים. מדריך מיוחד עם כל התשובות

שנת הלימודים החלה ואית גם בחירת החוג המתאים לילדנו, בחירה שלחלק מאיתנו היא לא פשוטה. כמובן שרוב הילדים רוצים את כל החוגים הכיפיים (כמו כדורגל, מחול וקומיקס) ופחות את החוגים ה"לימודיים" (כמו שימושי מחשב, תכנות, למידת שפה וכו'), וכמובן שהכל עולה כסף, ולא מעט, ולכן אין לנו ברירה אלא לבחור. כאן מגיע התפקיד שלנו, כהורים, בשימת גבולות. אמנם להשתתפות בחוגים יש משמעות חינוכית גבוהה בקרב ילדים, אך עלינו לגרום להם להבין שאי אפשר גם וגם וגם וגם.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

  

הכתבות האחרונות בערוץ הורים :

לשלוח לגן בגיל שנה? זו טעות פטאלית

זה בדוק: כך תהפכו את הילד שלכם לתלמיד טוב יותר

בדקנו: איזה מחית קנויה הכי טובה לתינוק שלכם

 

ראשית חשוב להבין את תפקיד החוגים. החוגים יוצרים אפשרות להתנסות במגוון מיומנויות שהילד לא נחשף אליהם בחיי היומיום ונותנים לו חוויה אחרת, פחות מוכרת, כזו שתפתח תחושת מסוגלות עצמית, דימוי עצמי חיובי ותחביב.

 

כמובן שאנחנו גם רוצים שהילדים יכייפו ויהיו עם חברים שלהם, ובואו נודה על האמת - שקצת ייצאו מהמסכים. ואכן, ילדים הולכים לחוגים לעתים קרובות כחלק מהליך חברתי. כיף להם להיות עם החברים והם מרגישים שייכות. ההשתתפות נותנת גם הזדמנות למעורבות חברתית. הכרות עם ילדים נוספים, השתתפות באירועים חברתיים רלוונטיים ותחושה של חלק ממשהו יותר גדול.

 

מעבר להיבט החברתי, להשתתפות בחוגים משמעות גדולה נוספת. חוג הוא בחירה של הילד, כאשר לרוב המסגרות האחרות בחייו הילד לא בוחר אם להגיע או לא. ההליכה לחוג נעשית מתוך רצון אמיתי, וכתוצאה מכך גם ההשקעה וההתייחסות. הילד מקבל הזדמנות לבחור ולהשקיע ולהתקדם בהתאם לבחירה.

 

בהיבט הקוגניטיבי - זוהי הזדמנות לפתח בקרב הילדים תחום ידע חדש. לפתח חשיבה במגוון היבטים ולעודד עיסוק מעמיק בתחום תוכן. וכמובן, זה מאפשר לילדים למצוא לעצמם תחביב, אולי אפילו כזה שילווה אותם לאורך חייהם, יצמח איתם ויהווה מוקד עניין.

 

חוגים, בניגוד ללמידה בכיתות, מאפשרים מתן תשומת לב ממוקדת לילדים כיוון שמדובר בעבודה בקבוצה קטנה . בקבוצה גדולה המיקוד ותשומת הלב קטנים יותר וקשה יותר להגיע לנפשו של הילד. מאחר והחוג מתרחש בקבוצה קטנה, הילד זוכה ליותר הקשבה, יותר התעניינות בחייו הפרטיים ויותר התקדמות.

 

בנוסף, בחוג הילד מרגיש משמעותי. הוא עוסק בתחום החוזק שלו ומאפשרים פיתוח יצירתיות ודרכי חשיבה אלטרנטיביות. החוג עוסק גם בפיתוח מיומנויות חדשות בדרכים יצירתיות. ובואו לא נשכח את פיתוח תחושת המסוגלות העצמית: ילדים לומדים מהצלחות - ובחוג הילד מצליח. ההצלחה תורמת לפיתוח תחושת מסוגלות עצמית, שתבוא לידי ביטוי גם בתחומי עיסוק נוספים.

 

אז איך בוחרים לילד חוג?

 

1. התייעצו עם הילד

בדקו מהן הנטיות שלו, מה הוא רוצה. כולנו רוצים שהילדים שלנו יהיו הכי-הכי-הכי, אך בייחוד בגילאים צעירים מאוד חשוב שהם ייהנו. אז גם אם אתם מאוד מעוניינים שהוא ילמד מחשבים בגיל חמש, אבל הילד בוכה כי הוא אוהב לצייר (חוג אומנות), לבשל (חוג בישול), לשחק בכדור (חוג כדורגל) או להרכיב טיסנים (חוג טיסנאות) - כדאי להתחיל שם.

 

2. בדקו מי מחבריו הולך איתו לחוג

ילדים נהנים יותר כשהחברים שלהם בסביבה, ולכן, בעיקר בגילאים הצעירים, נסו לתאם עם ההורים של חבריו הכי טובים בגן או בבית הספר היסודי הליכה לחוג במשותף.

 

3. אל תרשמו לחוג הראשון

בדקו את ההיצע בחוץ ואל תקפצו על החוג הראשון. בדקו מה החוג מציע מבחינת שעות, תכנים, מיקום וגם מבחינת המחיר, כיוון שישנם הפרשים משמעותיים בעלויות החוגים, הרבה פעמים ללא שום הבדל בתכנים.

 

4. התאימו למערכת השעות היומית

מצאתם חוג מצוין שהילד ממש יאהב? נפלא. אבל האם אתם תהיו פנויים להסיע אותו לשם ומשם, והאם זה לא לחוץ מבחינת לוחות זמנים עם מחוייבויות אחרות שלו או שלכם?

 

5. בררו מי המדריך

מה הרקע שלו, מה הניסיון שלו והאם קיים ביטוח. מכיוון שחוגים הם שוק פרוץ, וקיימים לא מעט חוגים פרטיים שאינם מפוקחים, חשוב לעשות בדיקת רקע. התחילו עם חיפוש פשוט בגוגל על שם המדריך, פנו לקבלת התרשמות ממשתתפים בחוגי השנה הקודמת ובקשו הוכחות שאם קורה משהו הילד מבוטח.

 

6. מה מטרות החוג

בדקו האם המדריך יודע מהן מטרותיו וכיצד ישיג אותן. בייחוד בחוג שהוא "לימודי" באופיו,

כגון לימודי שפה, בניית אפליקציות, טיסנות, תיכנות, מחשבים, יזמות וכו' - חשוב לוודא שקיימים מערכי שיעור וסיליבוסים ושיש הלימה בין המטרה עליה מצהיר הקורס לתכנים.

 

7. בדקו מהם ימי החופשה ותנאי הביטול

לוח השנה העברי רצוף בלא מעט חופשים, לכן חשוב שתדעו מתי החוג לא מתקיים. כמו כן, לפעמים הילד מאבד התלהבות ורצוי שתהייה אפשרות להפסיק את החוג, ולכן כדאי לדעת מראש מה "הקנס".

 

8. תנו עדיפות לחוג בקבוצות קטנות

ילדים לומדים טוב יותר כשיכולת השקעת המדריך בהם היא רבה יותר ושניתן משקל גבוה יותר ליכולתם האישית.

 

והכי חשוב - שאלו את הילד מה למד, מה עשה, איך הרגיש ותוודאו שהוא חוזר מאושר.

 

הכותב הוא מנהל המחלקה לילדים ונוער בחברה למתנ"סים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זיכרו, חוג הוא בחירה של הילד
צילום: shutterstock
מומלצים