שתף קטע נבחר

חומר ניקוי בחלב תנובה: תתרום לעמותות

במסגרת פשרה בתביעה ייצוגית, תנובה תתרום מוצרים בשווי 550 אלף שקל ל"משולחן לשולחן" ול"לתת" ותשלם לתובעת הייצוגית 10,000 שקל ולעורך-דינה שכר טרחה של 120 אלף שקל. תנובה נתבעה בשם צרכנים שקנו או קנו וצרכו חלב ב-2012, שחדר אליו חומר ניקוי, ככל הנראה סודה קאוסטית

תביעה ייצוגית נגד תנובה הסתיימה בפשרה: בית-המשפט המחוזי בת"א-יפו אישר כי החברה תתרום מוצרים בשווי 550 אלף שקל לעמותת משולחן לשולחן" ולארגון "לתת". התביעה הוגשה על התרשלות בייצור החלב וכן בגין הטעיית צרכנים, בשל הימצאות חומר ניקוי בכ-300 קרטוני חלב של תנובה ביולי 2012.

 

 

ב-30 ביולי 2012 לקראת השעה 10:00, התרחשה תקלה במחשב החולש על תהליך המזיגה של חלב לאריזות במחלבת רחובות של תנובה. 8 ימים אחרי כן התקבלה תלונה על ריח של חומר ניקוי באריזת חלב ונציגי תנובה מסרו את האריזה החשודה למעבדה. למחרת פורסמה הודעה לתקשורת: "תנובה מבקשת לעדכן את ציבור הצרכנים כי במנה מוגבלת של קרטוני 1 ליטר חלב הומוגני 3% (משבצות כחול לבן), בכשרות הרב וייטמן בלבד, מתאריך פג תוקף 22 באוגוסט 2012, חדר לחלק מהקרטונים חומר ניקוי". במודעה הובהר כי תנובה אוספת את המוצרים מהמדפים.

 

באוגוסט 2012 הגישה צרכנית בקשה לתביעה ייצוגית בשם ציבור צרכני חלב תנובה, במסגרתה ביקשה פיצוי על רכישת חלב מקולקל, פיצוי בעד עוגמת נפש ופגיעה באוטונמיה. עבור מי שצרכו את החלב נדרש 5,000 שקל לאדם ומי שקנו ולא צרכו: 1,000 שקל. התביעה הוגשה באמצעות בא כוחה, עו"ד רם גורודיסקי.

 

מומחה מתל השומר בשם תנובה: "סודה קאוסטית אינה רעילה"

תנובה השיבה לבית-המשפט כי פעלה כנדרש אם לא למעלה מזה, וכי לא כל תקלה מקימה עילת תביעה. לפי תנובה, נפגעו לכל היותר 300 אריזות חלב מתוך מנת ייצור בת 9,680 אריזות במשך 2 דקות לערך. כמה שעות לאחר שהתגלתה לתנובה התקלה, כך נטען, החליטה החברה על איסופן של כל האריזות מאותה מנה ועלה בידיה לאסוף כאלף אריזות. נוסף על כך, מסרה הודעה לשירות המזון הארצי במשרד הבריאות. בפרסום לציבור הזמינה תנובה את הצרכנים לשאול כל שאלה בנושא את נציגיה במוקד וניאותה לפצות כל מי שביקש פיצוי, אפילו בלי אסמכתא לרכישה. שווי המוצרים בשוברים שחילקה עלה על מחירו של החלב, כך לטענת תנובה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

תנובה אף הגישה חוות דעת של מנהל האגף לרפואה פנימית ומנהל המחלה למיקרוביולוגיה קלינית בשיבא תל השומר. המומחה חיווה דעתו כי סודה קאוסטית – שמשמשת לניקוי פס הייצור (ועשויה היתה להיות הגורם שחדר לחלב) – אינה רעילה, בטח כשנתגלתה בריכוז נמוך וגם בתעשיית המזון יש לה שימוש. הוא אף ציין כי אם בולעים סודה קאוסטית מומלץ לעיתים למהול אותה בחלב בגלל תכונותיו המנטרלות.

 

ההסדר לא מועיל לצרכנים

כרגיל בתביעות ייצוגיות, הצדדים הגיעו להסדר שלא מועיל לצרכנים צרכו את החלב. לפי ההסדר, תנובה תפצה את הציבור בתרומת מגוון מוצרים לעמותת "משולחן לשולחן" ולארגון "לתת", שבין יתר עיסוקיהם, "חלוקת מזון לנזקקים מקרב המגזרים והסיעות השונים המרכיבים את החברה בישראל", כך נטען. המוצרים יחולקו תוך 6 לחודשים.

 

"אני חושבת כי סכום הפיצוי עליו הסכימו הצדדים המסתכם בחצי מיליון שקל הוגן וסביר", כתבה השופטת שושנה אלמגור. "אמנם הוא מגולם במוצרי מזון ומשקה, אך הואיל ואיתור כל החברים בקבוצה אינו ניתן – בין משום שחלקם כלל לא היו ערים להיותם חלק ממנה ובין משום שהאחרים יתקשו להוכיח את רכישת החלב המקולקל, חלוקת מוצריה של התנובה לגופים הללו זה אורח הפיצוי הראוי".

 

למרות זאת כתבה השופטת כי: "התובענה ראויה וחשובה לקבוצה בפרט ולציבור בכלל, כי יש בה כדי להמריץ יצרני מזון להקפיד על טיב מוצריהם כשלנגד עיניהם התוצאות הכלכליות הצפויות מהתרופפותה של בקרת האיכות".

 

תנובה תשלם לתובעת הייצוגית 10,000 שקל ולעורך-דינה שכר טרחה בעד 120 אלף שקל, בצירוף מע"מ.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים