שתף קטע נבחר

לעמוד על תאי הגז בסוביבור: "עדות אמיתית"

הארכיאולוג יורם חיימי סיפר באולפן ynet על משמעות חשיפת הממצאים במחנה ההשמדה סוביבור. "אנחנו כל הזמן ממשיכים למצוא חפצים, מסננים פה את כל האדמה, זה תיעוד לדורות"

"סוביבור הוא המחנה היחיד שאפשר לראות בו תא גזים מקורי, כמו שפעל במציאות. אנחנו גם יודעים עכשיו כמה תאי גזים היו פה", אמר היום (ה') לאולפן ynet הארכיאולוג יורם חיימי, שאחרי שבע שנים של עבודה הצליח לאתר את מיקומם של תאי הגזים במחנה.

 

מחנה ההשמדה סוביבור הוקם במהלך השואה במסגרת מבצע ריינהרט באפריל 1942, שבו הוקמו גם המחנות בלז'ץ וטרבלינקה. עד אז היהודים נורו ליד בורות ובהם הם נקברו, או שנרצחו במשאיות גז. הקושי לשחזר את שלושת המחנות הללו נובע מהעובדה שהנאצים הרסו אותם לפני סוף המלחמה.

 

"לקח לנו זמן למצוא את התאים, כי אנחנו תלויים בגורמים מקומיים. התחלנו את המחקר ב-2007 והמטרה הראשית הייתה לאתר את תאי הגזים. עם השנים מצאנו כל מיני דברים שקרובים לתאי הגזים, אבל לא אותם. בשנת 2011, אחרי שחשפנו את הדרך שהובילו בה את היהודים, הנחנו שמתחת לשכבת האספלט נמצאים כנראה תאי הגזים. עד היום חיכינו שיסירו את האספלט בעקבות הבנייה של מרכז המבקרים החדש, וברגע שהוציאו אותו מצאנו את המבנה הגדול הזה, שלדעתנו בו היו תאי הגזים של מחנה סוביבור".

 

הטבעת עם הכיתוב בעברית שנמצאה ליד תאי הגזים (צילום: יורם חיימי) (צילום: יורם חיימי)
הטבעת עם הכיתוב בעברית שנמצאה ליד תאי הגזים(צילום: יורם חיימי)

חיימי: "הממצאים שגילינו מוסיפים הרבה ידע כי שלושת מחנות מבצע ריינהרט נהרסו לחלוטין, הגיע צוות מיוחד של הזונדר קומנדו 1005 והמשיך לחסל את כל השרידים מהמחנה. סוביבור הוא המחנה היחיד שאפשר לראות בו תא גזים מקורי, כמו שפעל במציאות. אנחנו גם יודעים עכשיו כמה תאי גזים היו פה. עד כה היו כל מיני הנחות לגבי הגודל שלהם, זה מבנה ענק. אנחנו מוצאים הרבה פרטים אישיים של הנרצחים: עגילים, טבעות שנמצאו במקום שבו שטפו את הגופות. יש לנו פה עדות אמיתית וזה תיעוד לדורות".

 

בנוסף לתאי הגזים מצאו הארכיאולוגים גם את הדרך שבה צעדו היהודים אל מותם. "נחשפה הרמפה המקורית, עדיין עם קורות עץ ומסמרים שהחזיקו אותה, רמפה מאוד גדולה. הייתה מגיעה רכבת עם 1,000 יהודים וצריך מקום מספיק גדול כדי שייכנסו למחנה. הרמפה הזו מובילה עם שביל וגדר עד לפתח מחנה מספר 2, שם נערכו המיונים ומשם הם נשלחו לתאי הגזים".

 

איך הרגשתם כשמצאתם את טבעת הנישואין עם הכיתוב בעברית?

"זה היה מאוד מרגש בשביל כולנו, כמובן שבמיוחד עבור היהודים, אבל גם בשביל הפולנים, זה מאוד מיוחד למצוא דבר כזה. אנחנו כל הזמן ממשיכים למצוא חפצים, מסננים פה את כל האדמה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יורם חיימי
תאי הגזים שנמצאו במחנה
צילום: יורם חיימי
מומלצים