שתף קטע נבחר

למה רופאים ממהרים מדי לבצע כריתת רחם?

ידם של הרופאים קלה מדי על סכין המנתחים בבואם לכרות רחם של אישה שסיימה להביא ילדים לעולם, וכ-50% מהן יסבלו פגיעה בשלפוחית השתן, צניחת נרתיק, זיהומים ודלקות. אנו נלחמים למען זכותן של נשים לבצע הפלה - הגיע הזמן להילחם גם על זכותן לקבל החלטה מושכלת בנוגע לרחמן. טור דעה

ב-28 בספטמבר מייחדים בעולם ובישראל יום מודעות לזכותן של נשים לעשות הפלה . יומיים לפני כן, ב-26 בספטמבר, מציינים את יום אמצעי המניעה הבינלאומי. מדי שנה אני משתאה על קיומם היציב של ימים שנסובים סביב זכותן של נשים להחליט, בשנת 2014, החלטות עצמאיות על גופן ובריאותן, על פי רצונותיהן ואמונותיהן.

 

אני תוהה מתי סוף סוף יציינו בעולם ובישראל, את היום שלדעתי הוא החשוב מכל: היום נגד ביצוע כריתות רחם מיותרות בנשים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על בריאות האישה:

המין החזק? נשים פוחדות פי 6 מרופא שיניים

למה עישון קנאביס משפיע יותר על נשים?

אחת ולתמיד: האם דגים בריאים לנשים בהריון?

 

נאבקים למען זכות האישה על גופה

ה"חגיגה" הבינלאומית לעיגון זכותן של נשים לעשות הפלה היא בעלת שורשים היסטוריים, שמקורם במאבק נשים לביצוע הפלה חוקית. בכל שנה ב-28 בספטמבר, במשך שני העשורים האחרונים, פנו נשים באמריקה הלטינית ובקאריביים אל ממשלותיהן וביקשו להפוך את ההפלה לחוקית, לספק גישה להליך בטוח וזול ולהפסיק את הסטיגמה השלילית על נשים שמבצעות הפלה. התאריך הנבחר הוא יום סיום העבדות בברזיל, בשנת 1888.

 

בשנת 2011 אימצה רשת הנשים העולמית Women’s Global Network for Reproductive Rights (WGNRR) את היום כעולמי, שמלווה בקמפיין בינלאומי. לצערנו הקמפיין עוד לא הכה גלים בארץ, אף שהפלה כאן עדיין אינה נגישה לכולן על פי חוק.

 

בישראל של שנת 2014 אישה רשאית להגיש בקשה להפסקת הריון (שנדונה בוועדה מיוחדת) רק אם היא מתחת לגיל 17, מעל גיל 40, לא נשואה או שהרתה לגבר שאינו בעלה, כאשר קיים חשש שהעובר סובל ממום או ממחלה, כאשר ההריון נוצר בעקבות אונס או גילוי עריות וכאשר ההריון יכול לסכן את בריאותה של האישה.

 

ישראל אינה המדינה היחידה שבה הפלה נחשבת לנושא שנוי במחלוקת: במדינות דרום אמריקה כמו צ'ילה וניקראגווה הפלה אסורה בכל מצב. במדינות כמו עיראק ותימן ההפלה מותרת רק אם נשקפת סכנה לחיי היולדת. כך גם במדינות נוספות במזרח התיכון ובאפריקה. גם במדינות שבהן הפלה מותרת, הנושא עדיין נחשב בגדר טאבו, בעיקר בקרב חוגים דתיים.

 

גם יום אמצעי המניעה העולמי הוא קמפיין חוצה יבשות. מטרתו להעלות את המודעות לשימוש באמצעי מניעה, כדי לאפשר לאנשים צעירים לקבל החלטות שקולות בנוגע לחייהם. היום נולד "ביוזמת" 11 ארגונים לא ממשלתיים ברחבי העולם (NGO), לצד חברות שונות מתחומי המדעים והרפואה ובמימון חברת התרופות Bayer HealthCare, המשווקת אמצעי מניעה.

גם זו זכות על גופן. נשים בארגון HERS מפגינות נגד כריתת רחם ()
גם זו זכות על גופן. נשים בארגון HERS מפגינות נגד כריתת רחם
 

נגד כריתות רחם מיותרות

חינוך מיני וזכותן הטבעית של נשים לשימוש באמצעי מניעה ולביצוע הפלה, על פי שיקול דעתן ורצונן, הם נושאים בוערים לקידום. שניהם מתייחסים לזכות האישה על גופה. הגיע הזמן להציע יום חדש, חשוב לאין ערוך, והוא יום נגד כריתות רחם מיותרות.

 

גם בכל הנוגע לכריתת רחם, ניכרת מעורבות שאין לה מקום בחיי הנשים. ידם של רופאים עדיין קלה מדי על החלטות הנוגעות לשלמות גופן של נשים, בהאמינם כי אחרי סיום תכנון המשפחה אין לאישה כל צורך ברחם. בהינף סכין מנתחים, יציעו לאישה לוותר עליו משום ש"אין בו שימוש".

 

"הרחם נועד לגדל ילדים וגידולים", יאמרו מבלי להתחשב בעובדה שפגיעה בשלמות הגוף, במקרה זה, מחלישה אותו. אחת מכל שתי נשים שעברה כריתת רחם צפויה לניתוח חוזר שנים ספורות לאחר ביצוע הניתוח הראשון, בשל תופעות רפואיות הקשורות בהחלשת רצפת האגן (זיהומים ודלקות, צניחת נרתיק, פגיעה בשליטה בשלפוחית השתן ובפעולת המעיים, בקעים ופגיעה בתפקוד המיני).

 

בשנים האחרונות מתעצמת המחאה הציבורית בעולם (רובה על ידי נשים, וחבל שכך) כנגד "היד הקלה" של רופאים, המתבטאת בשיעור גבוה של ניתוחי כריתות רחם. מחאה זאת מדגישה את זכות האישה לדעת וזכותה לבחור את האלטרנטיבה הטיפולית הראויה ביותר להבנתה.

 

משנת 1982 פועלת בארצות הברית עמותת HERS Hysterectomy Educational Resources and) Services) ששמה לה למטרה לקדם את בריאות האישה ולחנך את ציבור הנשים להתעניין בחלופות לניתוח כריתת רחם. הארגון מחויב לאידיאל שלפיו לכל אישה הזכות למידע ולקבלת החלטות בנושאים הקשורים בבריאותה.

 

הארגון אף מפעיל לחצים על ציבור הרופאים להרחיב את המידע הניתן לנשים בדבר יתרונותיהם וחסרונותיהם של הטיפולים השונים ולהוסיפם להסכמה מדעת שעל המטופלות לחתום בטרם קבלת טיפול רפואי.

 

ספרים שנכתבו בנושא כריתת הרחם על ידי רופאים מומחים לבריאות האישה כמו ד"ר ויקי הופנגל, ד"ר סטנלי ווסט וד"ר הרברט גולדפרב גורסים כי רק מחלה ממארת היא אינדיקציה לכריתת רחם בעוד ששאר המצבים ניתנים לטיפול שמרני.

  

אנו נלחמים למען זכותן של נשים לבצע הפלה ולהשתמש באמצעי מניעה ונחרדים לדעת שנשים ברחבי העולם עדיין נלחמות על זכויות אלו. הגיע הזמן להילחם גם על זכותן לקבל החלטה חופשית ומושכלת בנוגע לרחמן.

 

הכותב הוא מנהל תחום כירורגיה גינקולוגית במרכז לרפואת נשים מתקדמת "איה מדיקל" שבאסותא, מנתח בכיר ומומחה בניתוחים גינקולוגים, רפואת נשים ופריון




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אחת מכל שתי נשים שעברה כריתת רחם צפויה לניתוח חוזר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים