שתף קטע נבחר

בודדות בצמרת: הקשיים של בעלות העסקים

נכון, לא כל יזם חווה הצלחה - אבל כשמדובר בנשים עומדים בפניהן אתגרים גדולים פי כמה בדרך להצלחה, מחסמים רגשיים ועד קושי לקחת חופשת לידה. איך בכל זאת אפשר להפוך את החלום למציאות?

שוק העבודה מזמן התמודדויות ואתגרים רבים, אך כשמדובר בנשים - האתגרים הללו הופכים מורכבים יותר. בין אלה אפשר למצוא את הצורך לאזן בין בית לבין קריירה, פערי שכר מול עמיתים גברים, התמודדות עם תקופות של הריון ולידה וברקע התמודדות עם סביבה גברית על כל המשתמע מכך, ובעיקר היתקלות ב"תקרת הזכוכית" הכל כך מוכרת בארגונים.

 

כתבות נוספות בערוץ קריירה

 

במקרים רבים, נשים ממוקמות בתפקידים שלא מאפשרים להן להתקדם בעבודה ומאופיינים בהיעדר כוח וסמכות. הן לכודות בתוך סד תעסוקתי צר, המניב שכר נמוך ומייצר תסכול וקיבעון מתמשכים. כל אלה מביאים נשים רבות לשקול את האפשרות של הקמת עסק עצמאי - אולם גם המעבר ממעמד של "שכירה" למעמד של "עצמאית" מזמן אתגרים לא פשוטים.

 

כשאי אפשר לשים את העבודה בצד וללכת הביתה

יזמית אמריקאית בשם מוריה פינלי טענה פעם, כי בבואן להקים עסק עצמאי - עומדים בפני נשים אתגרים שונים מאלה של גברים. כך למשל, נשים המבקשות מימון נוטות לדבר על עצמן ועל כישוריהן האישיים ולא על החזון שיש להן עבור המיזם.

 

מכיוון שבדרך כלל, המממנים הם גברים שרגילים לשמוע גברים אחרים מפארים את המיזמים שלהם ומציגים חזון מרשים - זהו כשל משמעותי בגישה, במיוחד כשמדובר בגיוס הון בתחילת הדרך. חוסר הביטחון של הנשים עלול להגביר את הנטייה הרווחת ממילא, לאשר מימון יותר בקלות לגברים.

 

אתגר אחר, אך חשוב ובסיסי בחייה של אישה הרוצה לנהל עסק עצמאי, הוא בנושא של איזון בית-קריירה (work life-balance, או בשם החדש של המונח, work-life integration). מדובר בחרב פיפיות: הצורך לאזן בין בית ומשפחה לבין העבודה הוא זה שמוביל נשים רבות לעצמאות מלכתחילה, אך הוא גם עלול להיות המקור לקשיים ולדילמות דווקא בתחום הזה.

 

לעסק עצמאי, בעיקר לזה המצוי בראשית דרכו, יש נטייה בלתי נמנעת לגבות מחיר כזה ו"לשאוב" באופן טוטאלי את העומדת בראשו. כתוצאה, נשים עצמאיות רבות חוות טשטוש גבולות בין הבית לבין הקריירה, הן בשל שעות עבודה ש"זולגות" לתוך שעות הפנאי, הן בשל העסק הממוקם במקרים רבים בבית, והן בשל האחריות הכוללת המוטלת על כתפיהן ומונעת מהן "לשים את העבודה בצד וללכת הביתה".

 

תחושות בדידות ואחריות

אתגר אמיתי נוסף הוא נושא תכנון התא המשפחתי. עם כל התקדמות הנשים בעידן הפמיניסטי, עדיין, נשים הן אלו שיולדות ילדים ויוצאות לחופשת הלידה בעוד שרוב הגברים לא מנצלים את חופשת הלידה המוצעת להם. הנושא לא פשוט גם אצל העובדת השכירה, אולם היא זכאית על פי חוק לכמה חודשי חופשת לידה, כשבמהלכם, מקום העבודה שלה מחויב להמתין לה.

עצמאית לעומת זאת, מחויבת ללקוחותיה באופן אישי ובמקרים רבים אין מי שיעניק לה גיבוי בזמן שהיא נעדרת מעבודתה. לכן עצמאיות רבות לא מרשות לעצמן חופשת לידה כלל. לעומת זאת, אלו שכן העזו ונעדרו ממצב של 100% תפקוד - נאלצו גם להיפרד בדרך מלקוחות, לחוות צמצום משמעותי בהיקפי העסק שעמלו רבות לבנייתו ולשלם מחיר עסקי כבד.

 

היבט נוסף הוא זה החוויה הרגשית. מחקרים העוסקים בחסמים פנימיים ורגשיים הקיימים אצל נשים מצביעים על כך, שיש נשים המעכבות את עצמן מבחינה מקצועית בדרכים שונות בגלל היעדר ביטחון עצמי. שריל סנדברג, סמנכ"ל פייסבוק, התייחסה לסוגיות אלה בספרה "Lean in" וטענה, כי ההיפטרות מהחסמים הפנימיים הללו היא קריטית להשגת כוח ולהצלחה.

 

על האישה העצמאית בעלת העסק, בניגוד לזו השכירה, מוטלת כל האחריות לתפקודו ולהצלחתו של העסק. היא איננה חוליה אחת בשרשרת. גם אם היא לא עובדת לבדה, באחריותה להוביל את העסק שלה קדימה ולכן, במקרים רבים היא חווה תחושת בדידות ואחריות אישית גדולה מאד.

 

אפשר להפוך את החלום למציאות

אין ספק כי המעבר מעובדת שכירה לבעלת עסק עצמאי הוא שינוי מאוד משמעותי ברמה האישית והמקצועית, נכון, לא כל יזם חווה הצלחה וגם לא כל יזמת -  אך גם אם מדובר ברשימה ארוכה של אתגרים - מדובר בשינוי בר השגה. 

 

עבור נשים רבות, השינוי הזה מתבקש ומתאים למבנה האישיות שלהן. גם אם זה לא יהיה קצר או פשוט - אפשר למצוא את הדרך להפוך את החלום למציאות. 

 

כדי להגביר את סיכוי הצלחת המהלך, אל תפחדו לבקש עזרה, רכשו את הכלים המתאימים והכינו תשתית יציבה לפני שתצללו לעולם העצמאות. תכנון קפדני לצד גיוס התמיכה של בני המשפחה, עשויים לסייע רבות. בנוסף, יש להפקיד לאורך הדרך על אלתור, גמישות ופתרונות יצירתיים.

 

הכותבת היא מנכל"ית נטע - המרכז לפיתוח קריירה והכוון תעסוקתי

 

בחודש נובמבר ייפתח קורס מיוחד בשם "גם שכירה, גם עצמאית", המיועד לנשים העובדות כשכירות ומעוניינות בהכנסה נוספת, על ידי הפיכת תחביב או כישרון לעסק עצמאי משלהן. הקורס ייערך על ידי נטע – המרכז לפיתוח קריירה והכוון תעסוקתי, בשיתוף עם מט"י נתניה. למידע נוסף באתר נטע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: ג'ודי בן יוד
ד"ר יעל יצחקי
צילום: ג'ודי בן יוד
מומלצים