שתף קטע נבחר

"הפח של אוסטרליה": קמבודיה תשכן פליטים

אחת המדינות העשירות בעולם חתמה על הסכם עם אחת המדינות העניות באסיה לפיו האחרונה תשכן את הפליטים שהידפקו על שערי הראשונה. התושבים הקמבודים זועמים: "לא רוצים להיות פח האשפה של אוסטרליה"

קמבודיה הסכימה ליישב מחדש מאות פליטים שניסו להגיע לאוסטרליה אך לא הורשו להיכנס בתמורה ל-35 מיליון דולרים - במסגרת הסכם שנוי במחלוקת שנחתם בשבוע שעבר בין שתי המדינות. העסקה כבר זכתה לגינויים רבים מצד ארגוני זכויות אדם הטוענים כי היא מסכנת את ביטחונם של מבקשי המקלט.

 

עוד חדשות בעולם :

מלחים עיוורים "רואים את הים" באגמי פולין

למרות הלאומנים: מצעד הגאווה שב לסרביה

קמרון 'שקל' להתפטר אם הסקוטים היו פורשים

 

שר ההגירה האוסטרלי סקוט מוריסון ביטל את הביקורת שטענה כי קמבודיה, אחת המדינות העניות באסיה, אינה פרטנרית מתאימה לקחת על עצמה פליטים בשל המחסור ביכולת ההומניטרית וידועה לשמצה בהיסטוריה של הפרות זכויות אדם ושחיתות.

"עסקה צינית". שר ההגירה האוסטרלי ושר הפנים הקמבודי חותמים על ההסכם (צילום: AP) (צילום: AP)
"עסקה צינית". שר ההגירה האוסטרלי ושר הפנים הקמבודי חותמים על ההסכם(צילום: AP)

קמבודים מוחים נגד ההסכם (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קמבודים מוחים נגד ההסכם(צילום: רויטרס)

"קמבודיה הייתה נלהבת להצטרף למדינות שיכולות לספק יישוב אמיתי מחדש, אני חושב שזה צעד רציני מאוד קדימה", אמר מוריסון בראיון בפנום פן, שם חתמו שתי המדינות על מסמך הבנות של תוכנית ההתיישבות. "זו תהיה הזדמנות של פעם בחיים עבורם. חופשיים מרדיפה שגרמה להם לעזוב את מולדתם".

 

רק פרטים מעטים בקשר לתוכנית פורסמו אך היא תיושם תחילה על מבקשי המקלט שעוברים תהליך קליטה במתקן הכליאה החוץ-מדינתי של אוסטרליה על האי הפסיפי נאורו. ממשלת קנברה מחזיקה מתקן נוסף בפפואה גינאה החדשה וחטפה בגין שני המתקנים ביקורת קשה מנציבות האו"ם לפליטים.

 

ארגוני זכויות בינלאומיים ומשתי המדינות גינו את העסקה בטענה שקמבודיה לא מסוגלת לספק טיפול ראוי למבקשי המקלט, שעשויים להתמודד עם דיכוי דומה לזה שממנו ברחו בארץ מוצאם. "המציאות היא שקמבודיה גם אינה בטוחה וגם אינה מסוגלת להתמודד עם כמות גדולה של פליטים", אומר איליין פירסון, מנהלת השלוחה האוסטרלית של ארגון הזכויות Human Rights Watch.

 

קמפיין "לעצור את הסירות" הצליח?

הוועידה הקמבודית לזכויות אדם הביעה את מורת רוחה בפני השר על העסקה. גורמים בוועידה כינו אותה "צינית" וטענו כי הפליטים כבר חוו רדיפה בארצם ועלולים לעמוד בפני "אי ודאות וקשיים נוספים". ב"אמנסטי אינטרנשיונל" קראו להסכם "שפל חדש בטיפול המזעזע והבלתי-אנושי של אוסטרליה במבקשי מקלט". 

אחת המדינות העניות באסיה. קמבודיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אחת המדינות העניות באסיה. קמבודיה(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

מוריסון אמר השבוע לערוץ טלוויזיה אוסטרלי כי ההסכם מיישר קו עם מדיניות המדינה לפיה אף אחד לא מורשה להתיישב מחדש באוסטרליה. הממשלה השמרנית שבה חבר מוריסון עלתה לשלטון בשנה שעברה בין היתר בשל עמדתה הנוקשה בטיפול במבקשי מקלט המגיעים מאינדונזיה. ראש הממשלה טוני אבוט הבטיח אז "לעצור את הספינות (של המהגרים)".

 

קמבודיה בעצמה חוותה בשנות ה-80 וה-70 פליטות נרחבת של אזרחים שברחו ממלחמה ומרעב ברחבי העולם. ממשלות ופעילים ביקרו את קמבודיה על דרכי ההתמודדה הכושלות שלה עם הפליטים שכללו גירושים כפויים, הגבלות על

חופש הביטוי, פשיטות אלימות, שביתות עובדים ורטוריקה לאומנית של פוליטיקאים.

 

בשל סודיות העסקה טרם נשמעו קולות רבים בקרב הקמבודים. חלק מהם הפגינו מחוץ לשגרירות האוסטרלית בפנום פן ביום שישי האחרון נגד ההסכם. "אנחנו לא רוצים שקמבודיה תהיה פח האשפה של אוסטרליה לפליטים לא רצויים", אמרו המפגינים. "אי אפשר להשתמש בכסף כדי לכפות על הממשלה המושחתת לקבל פליטים לא רצויים".

 

כ-16,000 מבקשי מקלט הגיעו לאוסטרליה על 220 סירות בשבעת החודשים הראשונים של 2013. הממשלה טוענת כי רק סירה אחת לא חוקית הגיע מאז דצמבר. מאות מבקשי מקלט טבעו בשנים האחרונות בניסיונות להתרחק מארצות מוצאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP PHOTO / MOAS / HO
אוסטרליה הודפת סירות פליטים לים. סירת פליטים בים התיכון (ארכיון)
צילום: AFP PHOTO / MOAS / HO
מומלצים