שתף קטע נבחר

עורכי דין לבג"ץ: שר החינוך מציף את המקצוע

ראשי הדור הצעיר בלשכת עורכי הדין במחוזות תל-אביב והמרכז עתרו לבג"ץ נגד השר שי פירון והמועצה להשכלה גבוהה, בדרישה להסדיר את מדיניות תכנון המקצוע במוסדות להשכלה גבוהה בארץ. טוענים: "בישראל על כל 100 אלף איש יש 661 עורכי דין - בעוד שבאנגליה יש 232 וברוסיה רק 44"

ראשי הדור הצעיר בלשכת עורכי הדין במחוזות תל-אביב והמרכז עתרו היום (ב') לבג"ץ, בטענה כי שר החינוך שי פירון והמועצה להשכלה גבוהה (המל"ג) גורמים להצפת המקצוע. העותרים מבקשים מהמל"ג לפרסם את הקריטריונים לפיהם היא נוהגת לאשר תוכניות לימוד, וכן להסדיר את הכללים לביצוע מדיניות תכנון השכלה גבוהה בישראל.

 

עוד כתבות נושא עורכי הדין בישראל:

 

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד ד"ר רן מובשוביץ, מצוין כי החוק מורה למל"ג לקבוע כללים לתכנון הלימודים בפקולטות בישראל בכלל המוסדות המוכרים להשכלה גבוהה, בין שהם מתוקצבים על ידי המדינה בין אם לאו. עם זאת, העותרים טוענים כי כלל זה אינו נשמר רק בתחום לימודי המשפטים - שם לא נקבעות מכסות עבור המכללות הפרטיות והלא מתוקצבות.

 

לטענת עורכי הדין הצעירים, בעוד שהמל"ג מתכנן את לימודי המשפטים באוניברסיטאות - עם קרוב ל-1,500 סטודנטים - הוא לא מתכנן את הלימודים במכללות שבהן לומדים כ-15 אלף סטודנטים למשפטים בשנה. עוד נטען, כי המל"ג פועל בחוסר שקיפות, בניגוד לחוק.

 

"כבר בשנת 2008 היוו תלמידי משפט לתואר ראשון 9.4% מכלל התלמידים לתואר אקדמי ראשון בישראל", נכתב בעתירה, "אף על פי כן, המשיבים שהינם מתכנני ההשכלה הגבוהה בישראל, עוצמים עיניהם, למרות שהינם סבורים, והם אומרים זאת בפה מלא, כי אין למשק ולחברה צורך בתלמידי משפט כה רבים".

 

עו"ד על כל 151 אזרחים

על פי הנתונים שסיפקו עורכי הדין הצעירים, נכון לשנת 2014 יש בישראל עורך דין אחד על כל 151 אזרחים, לעומת עורך דין אחד לכל 1,680 אזרחים בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת. "ישראל היא המדינה המוצפת ביותר בעולם המערבי בעורכי דין", הם טוענים, "כך, למשל, על כל 100 אלף תושבים יש ברוסיה רק 44 עורכי דין, בירדן 123, באיטליה 332, באנגליה 232 ובישראל - 661".

 

בעתירה מצוין כי "המשיבים נמנעים באופן שיטתי, במשך שנים רבות ומדי יום ביומו ובניגוד לחוק ולהוראות הכללים, מלבחון את ההיבט התכנוני של ההשכלה הגבוהה בישראל בתחום לימודי המשפט לתואר בוגר, במוסדות שאינם מתוקצבים בידי המדינה".

 

עוד מצוין, כי חוסר התכנון בענף הביא לכך ש"תלמידי המשפטים לתואר בוגר 'כבשו' בעשרות השנים האחרונות את המכללות החוץ תקציביות למשפטים, אשר אחראיות היום לחינוכם של כ-80% מתלמידי המשפטים בישראל לתואר ראשון.

 

"מציאות זו, של עודף הביקוש ללימודי משפטים משך עשרות שנים, הביאה בסופו של דבר לעודף היצע קיצוני של התלמידים שסיימו את לימודיהם ומתדפקים על דלתות שוק העבודה. מצב עניינים זה, שאינו נבדק מזה עשרות בשנים, משפיע בהכרח על אופייה על מערכת המשפט כולה, על מצבו של שוק התעסוקה, על זכויות יסוד של העוסקים בתחום ועל גורמים רבים נוספים".

 

יו"ר ועדת עורכי הדין הצעירים, עו"ד לירן יגודה, מסר כי "ההפקרות ששוררת בתחום לימודי המשפטים גורמת נזק כבד לעורכי הדין, לשירות שמקבלים האזרחים ולאיכות המערכת המשפטית כולה. לפיכך, כיו"ר הוועדה וכמי שהמקצוע חשוב לו ביותר, החלטתי לפנות לבג"ץ".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Tazpit News Agency
טקס סיום לשכת עורכי הדין
צילום: Tazpit News Agency
מומלצים