שתף קטע נבחר

הרופא שלך התחסן לשפעת? עכשיו תוכל לדעת

לאחר מגיפת שפעת קשה במיוחד באוסטרליה צופים במשרד הבריאות כי בחורף הקרוב גם בישראל רמת התחלואה תהיה גבוהה במיוחד. הפתרון: תחרות בין בתיה"ח על מספר הרופאים שמתחסנים וקריאה לציבור להתחסן כבר עכשיו. "חשוב לזכור שמדי שנה ילד או שניים מתים מהנגיף", אומר ראש שירותי בריאות הציבור

משרד הבריאות צופה תחלואה קשה במיוחד בשפעת השנה: בניסיון לצמצם את מספר החולים ימדדו לראשונה בתי החולים לפי מספר אנשי הצוות הרפואי שיתחסנו כנגד הנגיף.

 

בכל שנה ארגון הבריאות העולמי חוזה איזו שפעת תתקוף בחצי כדור הארץ הצפוני לפי המתרחש בחצי הכדור הדרומי. השנה התברר כי באוסטרליה התחוללה מגיפת שפעת קשה במיוחד, ונגיפי השפעת שתקפו ביבשת חוללו את גל התחלואה הקשה ביותר מאז שנת 2009. עם זאת, במדינות אחרות בחצי הדרומי, כמו ניו זילנד ומדינות דרום אמריקה, אין תחלואה חריגה.

 

התוכנית: לדרג בתי"ח לפי מספר הרופאים שמתחסנים

כדי להתגונן מפני הצפוי משרד הבריאות קורא לציבור להגיע ולהתחסן נגד שפעת כבר בתקופה הקרובה, מכיוון שלגוף לוקח כשבועיים עד שהוא מפתח עמידות כנגד הנגיף. בקופות החולים כבר החלו להציע למטופלים את החיסון, שניתן ללא עלות. הזנים שגרמו לתחלואה מוגברת באוסטרליה קיימים בחיסון בארץ.

 

"מדובר באותם זנים שהיו גם בשנה שעברה, אבל אחת ההשערות היא שלאט לאט מצטברת מספיק אוכלוסיה לא מחוסנת, כך שרמת החסינות של האוכלוסייה יורדת. זה לא שהנגיף יותר אלים, אלא שיש יותר חולים, מה שמצביע על יותר אשפוזים בבתי החולים ועומס גובר ביחידות לטיפול נמרץ", מסביר פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "חשוב לזכור שבכל שנה אנחנו רואים מקרה אחד או שניים של ילדים בריאים לחלוטין שאפילו מתים מהנגיף".

 

מלבד קמפיין שצפוי לעלות בקרוב ולעודד את הציבור להתחסן, משרד הבריאות מתכוון להילחם גם בתופעת אנשי הצוות הרפואי שאינם מתחסנים. בכל שנה רק כרבע מן הרופאים, האחיות ושאר העובדים שמטפלים בחולים טורחים לקבל חיסון נגד שפעת, כך שהם עלולים להדביק בעצמם את החולים. מכיוון שמדובר באנשים שבחלק מהמקרים הם קשישים או סובלים ממערכת חיסון חלשה, מדובר בהדבקה מסוכנת במיוחד.

 

לראשונה יכניס משרד הבריאות את שיעור העובדים שהתחסנו לתוכנית המדדים של בתי החולים, לפיה המוסדות הרפואיים נבחנים על איכות הטיפול והשירות. במהלך השנה אף יהיה פרסום של שיעור המתחסנים בכל בית החולים, שבשנים האחרונות עומד על 25% עד 30% בלבד. "אנשי צוות רפואי הם אנשים בוגרים ובריאים וכנראה לא חושבים שהם צריכים להתחסן. מחקר שבוצע בנושא גילה שאנשי הצוות לא מתייחסים לבריאות של עצמם כאל אנשי סגל, אלא כאנשים מן הישוב. בכל מקרה, חשוב שהצוותים יתחסנו, שיהיו בריאים ויוכלו להמשיך לטפל בחולים. בנוסף, הם עלולים להדביק את המטופלים שלהם, וגם ככל שצוותים רפואיים מתחסנים יותר הם גם מחסנים יותר את המטופלים שלהם. בתי החולים יכולים להגדיל את הנגישות לחיסון, להחתים עובד על כך שהוא לא מתחסן ולהגביר את המנהיגות של המנהלים בנושא", מסביר פרופ' גרוטו.

 

היום התחסן גם הנשיא רובי ריבלין, יחד עם עובדי משכן הנשיא. יחד איתם התחסן גם מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק. שרת הבריאות יעל גרמן אמורה להתחסן בכנסת, בימים הקרובים. קבוצות הסיכון לתחלואה בשפעת הן קשישים מעל גיל 65, ילדים עד גיל חמש, נשים בהריון, חולים כרוניים ומי שחיים במוסדות סגורים. בשירותי בריאות כללית, שם החלו לחסן כבר לפני למעלה משבועיים, התחסנו כבר יותר מ-300 אלף מטופלים. בשאר הקופות החלו לחסן בימים האחרונים: במכבי התחסנו כבר כ-30 אלף מבוטחים, במאוחדת התחסנו 12 אלף, ובלאומית בודדים עד כה.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
חיסון לשפעת. כמעט 350 אלף איש כבר חוסנו
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים