שתף קטע נבחר

תמונת מצב: למשקיעים יש סיבה לדאגה?

מדד הפחד בבורסה האמריקנית המסמן לחץ וחרדה בקרב המשקיעים שומר על רמה נמוכה - מה שמבשר טוב למצב בשווקים, אך האם המצב הרגוע יחסית עתיד להשתנות בקרוב? האנליסטים מסבירים איך תדעו מתי כדאי להיזהר

האם למשקיעים היום ברחבי העולם יש סיבה אמיתית לדאגה הולכת ומתקרבת? האם יש איזשהו איום גלובלי שעלול להשפיע גם על הבורסה בת"א? (כשמדברים על השוק המקומי תמיד צריך להסתכל על התמונה הגלובלית).

 

לכתבות נוספות בנושא בורסה:

 

כיום יש כמה סימנים שעושים רק טוב למשקיעים וגורמים להם לראות ירוק מול העיניים - הריבית בעולם ברמה האפסית ועל פי הערכות שוקי המניות ברמות שיא. מדד הפחד (המשמש הברומטר החזק ביותר ללחץ, חרדה ושליליות בשווקים) נמצא ברמות נמוכות וקרוב לרמת שפל - עוד אינדיקציה למצבם השפיר של המניות, אג"ח הקונצרניות (אג"ח חברות) והסחורות. אז מה עלול לאותת על סימני אזהרה לתפנית שלילית בשווקים?

 

"הכלכלה האמריקנית היא נקודת האור היחידה כרגע בשווקים הגלובליים", מעריך יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אקסלנס. "אירופה מצויה במשבר ואסיה סובלת מהתמתנות בצמיחה, מחירי נדל"ן גבוהים וחולשה במערכת הבנקאית בסין", מציין חברון.

 

מאמריקה תיפתח הרעה

למרות המצב באירופה והחשש מכיוון אסיה, הרעה משמעותית, אם תבוא, תהיה נוסח אמריקה - על פי הערכות, השינוי במדיניות של הבנק המרכזי בארה"ב עלול להוות גורם דומיננטי לתפנית בשווקים.

 

עיני המשקיעים בעולם נשואות אל הבנק המרכזי האמריקני שצפוי בעתיד להעלות את הריבית ובקרוב להפסיק את הזרמת הכספים למשק במסגרת תוכנית ה"הקלה הכמותית", מה שעלול להשפיע לא רק על הדולר אלא גם על מחזורי המסחר בעולם ולהוביל לתנודתיות בשווקים.

 

כאמור, כיום קשה לראות את הדאגה באופק ולזהות איזושהי תנודתיות גדולה מדי הממשמשת ובאה - מדוע המשקיעים לא רואים איום של ממש היום? התשובה לכך טמונה בעיקר בריבית האמריקנית. "שנים של ריבית נמוכה הביאו לשיפור ניכר במאזני החברות האמריקניות ובחוסנן הכלכלי. המשקיעים אינם רואים כרגע איום על שווי החברות כפי שמשתקף ממחירי המניות", כך מעריך מור מרגלית, מנהל השקעות לקוחות מוסדיים באנליסט ניהול תיקים. 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

גם מנהל דסק מחקר ני"ע זרים לאומי שוקי הון, רוני יוניסאן, סבור כי על הריבית האמריקנית יקום וייפול המצב הרוח של המשקיעים. "הרמות הנמוכות של מדד הפחד היום בוול סטריט הן בעיקר תוצאה של הריבית האפסית. ככל שהמגמה בשווקים עולה מדד הפחד נותר נמוך. אם יהיה מימוש בשווקים זה צפוי לגרום לעליית מדד הפחד. עם זאת, חשוב לציין שבשלוש השנים האחרונות לא ראינו תיקון של 10% או יותר במדדי המניות האמריקניים, כאשר היסטורית יש תיקון כזה אחת לשנה", כך אמר.

 

משקולת על המשקיעים

הכלכלה האמריקנית רשמה שיפור ניכר בשנים האחרונות על רקע הריבית האפסית, לכן הסיכוי הגדל לאפשרות של העלאת ריבית בארה"ב במחצית השנייה של 2015, הוא האתגר המרכזי העומד בפני המשקיעים בשנה הקרובה, כך מעריך מרגלית מבית ההשקעות אנליסט. "העלאת הריבית משפל של 0.25% לרמות גבוהות יותר צפויה להכביד על שוק האג"ח ועלולה להביא להפסדי הון בארה"ב, בעולם ובישראל בפרט", מוסיף מרגלית.

 

מה תעשה עליית ריבית בארה"ב לשווקים בעולם? לדברי מרגלית כאשר תתרחש העלאת הריבית הראשונה תהיה כאן נקודת מפנה בעולם ההשקעות והריביות, מה שיאלץ את המשקיעים לשנות את תפיסת ניהול ההשקעות שלהם. כל זה יוביל לירידת מחירי המניות ועליית תשואות עקומי אג"ח רבים בעולם (מה שיהווה אינדיקציה לעליית הסיכון של האג"ח).

 

מעבר לריבית, הבנק המרכזי של ארה"ב עלול ליצור לחץ בקרב המשקיעים עם עצירת תוכנית ה"הקלה כמותית" (הזרמת כספים ע"י רכישה מאסיבית של אג"ח) וכך צפויה להיפסק הדחיפה הגדולה שהוא נתן לשווקים עם הדפסת הכסף, "המשקיעים חטפו תיקון שלילי בשווקים, כל פעם כשהבנק המרכזי בארה"ב לא היה חזק בתוך התמונה", טוען אנליסט בית ההשקעות איי.בי.איי, רפי גוזלן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים