שתף קטע נבחר

הקפאת ביציות לעובדות: "עזבו את הרחם"

אפל ופייסבוק יוצאות במהלך שנועד לסייע לנשים להתרכז בקריירה: מימון הליך של הקפאת ביציות. עו"ד ציונה קניג-יאיר, נציבת שיויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה, מאמינה שזו לא הדרך לשיוויון: "זו התערבות חיצונית ברחם - בצורת הטבה. אם גברים יהיו יותר עם הילדים, נשים יוכלו להתקדם"

ענקיות ההיי-טק, אפל ופייסבוק, יוצאות במהלך חדש שנועד לסייע לנשים עובדות, אך במקביל מעורר שאלות קשות הנוגעות לאפליית נשים מול גברים וליכולתם של מעסיקים להתערב בתכנון המשפחה של עובדיהם.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

בהטבה חדשה לעובדות, הנחשבת למפנקת אפילו ביחס לתנאים המשופרים של ענף הטכנולוגיה, יממנו אפל ופייסבוק לנשים הליך של הקפאת ביציות. בכך יאפשרו החברות לעובדות להתרכז בפיתוח הקריירה בשנות ה-20 או ה-30 לחייהן, וללדת רק בגיל מאוחר יותר.

 

המהלך נועד בין היתר לסייע לנשים להתקדם לעמדות בכירות בתחום הטכנולוגי, הנשלט כיום בידי גברים. אולם מתברר כי הצעד השנוי במחלוקת כבר מעורר הסתייגויות. "מה שמטריד אותי זה הפוקוס המתמשך על רחמה של האישה", אמרה ל-ynet בתגובה עו"ד ציונה קניג-יאיר, נציבת שיויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה, "אנחנו שוב מתעסקים ברחם".

 

טרנד שצובר תאוצה 

פייסבוק כבר החלה לאחרונה לממן הליך רפואי של הקפאת הביציות, ואפל תתחיל במהלך בחודש ינואר. אפל תגביל את המימון לסכום מקסימלי של 20 אלף דולר לכל עובדת. עלות תהליך שאיבת הביציות עומדת בארה"ב על 10,000 דולר, ועלותה של שנת אחסון עומדת על 500 דולר. 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ההטבה החדשה תינתן בנוסף לבונוס של פייסבוק להורים חדשים, בסך 4,000 דולר במזומן, ולמענק שנותנת אפל - 18 שבועות של חופשת לידה בתשלום.

 

ד"ר אלן קופרמן, מבית החולים "הר סיני" בניו יורק, שצוטט ב"גארדיאן" הבריטי, סיפר כי הפופולריות של הליך הקפאת הביציות הולכת וגוברת בשנים האחרונות, ומדובר בטרנד שצובר תאוצה. לדבריו, מספר הנשים המבצעות הקפאת ביציות זינק פי 4 בארבע השנים האחרונות.

 

המסר בעייתי

לדברי קניג-יאיר, "הנתונים על פערי השכר בין גברים לנשים ועל קידום נשים וגברים מעידים על פער שיש בין נשים ולגברים בשוק העבודה. אבל במקום לשים פוקוס על המקום שבאמת יוביל שינוי, אנחנו שוב רואים עיסוק באמהות הפוטנציאלית, ואיזו התערבות חיצונית ברחמה של האישה - בצורת 'הטבה'. יכול להיות שבפועל המהלך יעודד יותר נשים לעשות קריירה, אבל אני חושבת שהדרך הזו אינה הנכונה".

 

הפיתרון, לפי הנציבה, צריך להתחיל בהסתכלות כוללנית יותר שמכניסה גם את הגברים למשוואה: "חברות שיש להן כל כך הרבה השפעה צריכות להבין שהמפתח לתעסוקה שיווינית הוא חלוקה יותר שיוויונית של אחריות ההורים. הנשים לא מנהלות את המשפחה לבד - איפה הגברים בסיפור הזה? כאשר גברים ונשים יקחו חלקים יותר שווים בזירה הביתית, תהיה לזה השלכה גם על שוק העבודה. כל עוד הנשים נשארות האחראיות הבלעדיות או העיקריות בזירה הפרטית - ברור שזה משפיע על שוק העבודה.

 

"המשאלה שלי היא שמעסיקים גדולים יכירו בצורך הזה, ושגם החברה תכיר בכך - שצריכה להיות חלוקה יותר שיוויונית בבית. אם גברים יהיו יותר בבית עם הילדים, נשים יוכלו יותר להתקדם".

 

קניג-יאיר סבורה כי המסר של המהלך בעייתי, ומעלה חשש מפגיעה בנשים שיחליטו בכל זאת להרות וללדת בגיל צעיר: "ברגע שיתנו את האפשרות הזו, אישה שלא תרצה להקפיא ביציות, אלא תרצה ללדת ילדים, תהפוך לסוג ב'?".

 

- כיצד תגיבו אם יתבצע מהלך דומה בידי חברה בישראל?

 

"אם זה יהיה בישראל, אנחנו נבחן באילו תנאים הדבר מתבצע, נבדוק את חוקי המגן ונראה כיצד הם מגינים על נשים אחרות. צריך לבחון את ההשלכות, ולראות אם זהו הפתרון הראוי לקידום נשים לעמדות הכי בכירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיה פרי
עו"ד ציונה קניג-יאיר, נציבת שיויון הזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה
צילום: חיה פרי
צילום: Shutterstock
צילום: Shutterstock
צילום: gettyimages
צילום: gettyimages
מומלצים