שתף קטע נבחר
צילום: על השולחן

לזניה למנה עיקרית: 4 מתכונים

עלעלי בצק רכים וביניהם ירקות, גבינות ורוטב בשמל קרמי, שקושר הכל יחד. מתכוני לזניה צבעוניים וצמחוניים בירוק ובכתום וגם צמד מרשמים של מנות צד להגיש עמן

לזניה רצוי להכין בתבנית מלבנית או מרובעת, מפיירקס או מקרמיקה עם שוליים גבוהים. קחו בחשבון שככל שהיא יותר גדולה - כך הלזניה יותר נמוכה. הכי טוב להשתמש בעלי לזניה אלה שאינם זקוקים לבישול מקדים. מסדרים את העלים מעט בחפיפה, כדי ליצור שכבה אחידה.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

  

לגבי הרוטב - לא משנה אם מכינים את הלזניה עם בשמל, רוטב עגבניות או שניהם - הרוטב צריך להיות נוזלי דיו, להבטיח סביבה לחה, שתרכך את עלי הפסטה ותמנע מהמאפה להפוך ליבשושי. יוצקים מעט מן הרוטב לתחתית התבנית לפני שמתחילים במלאכת ההרכבה. ואגב - בדומה לפשטידות, הכנה מראש אפשרית ולפעמים אפילו רצויה, כדי שיהיה אפשר לחתוך למנות בלי שהלזניה תתפרק. מה שכן, מקפידים לא לייבש ולהשאיר כמה דקות של אפייה לחימום החוזר. אפשר לאפות עם כיסוי ולחמם בלעדיו להשחמה.

 (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
(צילום: דניה ויינר )
 

1. לזניה כתומה עם דלעת, בטטה וגזר

מתחילים עם בשמל גזר, שצובע את כל המאפה בצבע כתום עז.

 

המרכיבים ל-6-4 מנות: 

1 חבילה (500 גרם) עלי לזניה

300 גרם דלעת, פרוסה דק

2 בטטות, פרוסות דק

1/4 כוס שמן זית

מלח ופלפל שחור טחון טרי

3 גבעולי טימין

200 גרם גבינת עיזים רכה או גבינה עיראקית, פרוסה דק

100 גרם גבינת פרמזן מגוררת

 

לבשאמל גזר:

60 גרם חמאה

4 כפות קמח

1 ליטר חלב עיזים (או רגיל)

3 גזרים מבושלים ומעוכים

מלח ופלפל שחור גרוס

מעט אגוז מוסקט מגורר טרי

3 שיני שום כתושות

3 כפות גבינת פרמזן מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. מכינים את המרכיבים: מסדרים פרוסות דלעת ובטטה בתבנית מרופדת בנייר אפייה, מזלפים שמן זית ומתבלים במלח, פלפל וטימין. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות במשך 20 דקות עד שרך וזהוב.
  2. בינתיים מכינים בשאמל: ממיסים חמאה בסיר בינוני. מוסיפים קמח ומערבבים בכף עץ לקבלת רביכה. יוצקים חלב לפתיחת הרביכה, ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב. מבשלים על להבה גבוהה תוך כדי ערבוב כ-5 דקות עד שמסמיך ומתקבל מרקם קרמי.
  3. מערבבים פנימה גזר מעוך ומתבלים במלח, פלפל, אגוז מוסקט, שום ופרמזן. שומרים 1/4 מן הכמות לציפוי הלזניה.
  4. מורידים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות.
  5. מרכיבים ואופים: מורחים מעט בשאמל בתחתית תבנית נקיה ומסדרים שכבות: עלי לזניה, פרוסות דלעת ובטטה, גבינת עיזים, בשאמל וכך הלאה. מסיימים בעלי לזניה ויוצקים מעל את הבשאמל ששמרנו. מפזרים פרמזן.
  6. אופים במשך 45-40 דקות עד שזהוב ומבעבע. ממתינים 5 דקות לפחות לפני שחותכים את הלזניה.

 

 (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
(צילום: דניה ויינר )

 

באותה שיטה מכינים לזניה חצילים:

מחליפים את הדלעת והבטטה בפרוסות מ-2 חצילים ואת מחית הגזר - בכוס חציל קלוי טבעי.

  

2. לזניה ירוקה עם פטה, מנגולד ושום צלוי

לזניה בירוק ולבן בלי רוטב עגבניות. את התיבול למנגולד מעניק השום הצלוי.

 

המרכיבים ל-6-4 מנות: 

1 חבילה (500 גרם) עלי לזניה

1/4 כוס שמן זית

5 שיני שום פרוסות

1 חבילה מנגולד, מופרד לעלים ולגבעולים קצוצים

מלח ופלפל שחור טחון

200 גרם גבינת פטה עיזים מפוררת

100 גרם גבינת פרמזן או קשקבל מגוררת

 

לבשאמל:

60 גרם חמאה

4 כפות קמח

1 ליטר חלב

מלח ופלפל שחור גרוס

מעט אגוז מוסקט מגורר טרי

3 כפות גבינת פרמזן או קשקבל מגוררת

 

אופן ההכנה:

  1. מאדים את המנגולד: מחממים מחבת עם שמן זית ושום כ-2 דקות, עד שהשום מעלה ניחוח ומעט זהוב. מוסיפים גבעולי מנגולד ומאדים 5-3 דקות לריכוך. מוסיפים את העלים ומאדים עוד דקה. מתבלים ומערבבים.
  2. מכינים את הבשאמל: ממיסים חמאה בסיר בינוני. מוסיפים קמח ומערבבים בכף עץ לקבלת רביכה. יוצקים חלב לפתיחת הרביכה, ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב. מבשלים על להבה גבוהה תוך כדי ערבוב כ-5 דקות, עד שמסמיך ומתקבל מרקם קרמי. מתבלים במלח, פלפל, אגוז מוסקט ופרמזן או קשקבל ומערבבים. שומרים 1/4 מכמות הבשאמל לציפוי הלזניה.
  3. מרכיבים ואופים: מורחים מעט בשאמל בתבנית ומתחילים לסדר בשכבות: עלי לזניה, עליהם תערובת מנגולד ושום, עליה גבינת פטה ולבסוף בשאמל וכך הלאה. מסיימים בעלי לזניה ויוצקים מעל את הבשאמל ששמרנו. מפזרים גבינת פרמזן או קשקבל.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות במשך 45-40 דקות עד שזהוב ומבעבע. ממתינים 5 דקות לפחות לפני שחותכים.

 

 (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
(צילום: דניה ויינר )

 

3. מטבל יוגורט כתום

יוגורט חמצמץ מתובל בגזר ותבלינים מחממים. אפשר להכין גם עם שמנת חמוצה. מגישים כמרענן חך לצד הלזניה הכתומה (מתכון לעיל).

 

המרכיבים ל-4 מנות:

240 מ”ל (1 כוס) יוגורט עיזים

1 גזר, מגורר דק

מלח גס

1/2 כפית זרעי כוסברה קלויים וכתושים

1 שן שום כתושה

1/2 כפית ג’ינג’ר, מגורר דק

 

אופן ההכנה:


מערבבים את המרכיבים, טועמים ומתקנים תיבול.

 

באותה שיטה מכינים מטבל יוגורט חצילים:

מחליפים את הגזר המגורר ב-3 כפות חציל קלוי טבעי. מוסיפים כפית נענע קצוצה.

 

4. סלט עגבניות ובזיליקום

סלט פשוט ומרענן, שמגישים ליד הלזניה הירוקה. 

 

המרכיבים ל-4 מנות:

6 עגבניות קטנות (לא שרי, אלה אלו שנמכרות באשכולות), חתוכות לשישיות

2-1 שיני שום כתושות

עלים מ-3 גבעולי בזיליקום

קליפת מגוררת מלימון אחד

2 כפות חומץ עגבניות או בלסמי

4 כפות שמן זית

1 כף צנוברים קלויים - לא חובה

 

אופן ההכנה:

מערבבים את כל המרכיבים בקערה.

 

 (צילום: דניה ויינר ) (צילום: דניה ויינר )
(צילום: דניה ויינר )

 

באותה שיטה מכינים סלט עגבניות חריף:

מוותרים על הבזיליקום והחומץ ומתבלים ב-1-1/2 פלפל צ’ילי קצוץ, עלים קצוצים מ-2 גבעולי כוסברה ומ-2 גבעולי נענע ומזלפים מיץ לימון.


המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניה ויינר
עם פטה, מנגולד ושום צלוי. לזניה בירוק ולבן
צילום: דניה ויינר
מומלצים