שתף קטע נבחר

הקפאת זרע לשימור - האם זה בכלל יעיל?

עד היום כשדיברו על בעיות פוריות, התייחסו בעיקר לבעיה ממנה סובלות הנשים. אולם כעת ידוע כי גם גברים סובלים.זו אחת הסיבות שרופאים רבים קוראים לגברים לשמר את זרעם בהקפאה בלי קשר לצורך חיוני ממשי ומיידי

מחקרים עדכניים מראים שאחד מכל חמישה זוגות יסבול מבעיות פריון בניסיון להביא ילד לעולם. מבין אותם זוגות כ- 40% יתקשו בשל בעיות פוריות של האישה, 40% נותרים יתקשו בשל בעיות פוריות של הגבר ואצל-20% הנותרים מדובר בשילוב של שני הצדדים או מסיבות לא ברורות.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עד היום כשדיברו על בעיות פוריות, דנו בעיקר סביב סוגיית הירידה והפגיעה באיכות פריון אצל נשים וזו הפכה לעובדה ידועה, אולם כיום נמצא כי הדבר נכון גם אצל גברים. זו הסיבה, שיותר ויותר רופאים ממליצים כיום לגברים לפנות לשימור פריון.

 

משפרים את הפוריות:

בעיות פוריות: מתי יש באמת סיבה לדאגה

פעם אחת במקום 7: זריקה חדשה לטיפולי פוריות

טיפולי פוריות: 6 חידושים שיעזרו להיכנס להריון

 

מתי גבר זקוק לשימור פריון?

בניגוד לנשים שנולדות עם כמות קבועה של ביציות, גברים מייצרים תאי זרע חדשים לאורך כל חייהם הבוגרים. לכן, החשיבה הראשונית הינה שגבר לא צריך כלל שימור פריון, אולם אין זה תמיד נכון.

 

במקרים של אימפוטנציה (שמקורה עצבי או פסיכולוגי), טיפול כימותרפי, טיפול תרופתי שעלול לפגוע בייצור תקין של תאי הזרע ואף במקרים בהם לא מתאפשר לגבר להיות נוכח פיזית בזמן ביוץ האישה , ישנו פתרון רפואי הולם של הקפאת זרע.

 

התהליך מתבצע באופן הבא: מתוך דגימה הנחשבת תקינה, לוקחים מנת זרע אחת שתחולק בממוצע לחמש מנות אשר יאוחסנו באמפולות או קשיות נפרדות על מנת שניתן יהיה להקפיא את הדגימה ולעשות בה שימוש כעבור עשר שנים ואף יותר. כל מנה כזו בדרך כלל תהיה שוות ערך לטיפול הפריה בודד. אופציה זו מהווה "תעודת ביטוח" חשובה למקרים כמעין אלו שנזכרו מעלה.

 

אך מה לגבי גברים ש"כל צרתם" הנה החשיבה על הבאת ילדים בגיל מבוגר? מה עם אלו המבקשים לחיות חיי הוללות של שתייה ועישון בלי לדאוג למצב הפוריות? האם מומלץ גם במקרים כאלו להקפיא דגימות זרע לעתיד?

 

כיום יותר ויותר רופאים קוראים לגברים לשמר את זרעם בהקפאה בלי קשר לצורך חיוני ממשי. לדעת אלו, גיל הנשואים העולה, אורח החיים הכללי שלרוב לא מועיל לאיכות הזרע ותזונה לקויה, לעתים גורמים לירידה משמעותית של פוריות הגבר עם השנים. כל אלו עלולים להוביל לטיפולי פוריות קשים וממושכים, שניתן יהיה להימנע מהם על ידי הקפאת דגימת זרע תקינה.

 

ההשפעות של הקפאת זרע

אבל לפני שתרצו להקפיא זרע, יש לזכור שלתהליך זה ישנם גם חסרונות ובפרט, לטווח הרחוק:

ראשית, איכות תאי הזרע לרוב אינה נשמרת בהקפאה באותה רמה כפי שהוקפאה. בהפשרת הדגימה ישנה הישרדות טובה של כ-70% מכלל התאים הטובים שהוקפאו. לכן, בשיטת הקפאה איטית רגילה, לא מומלץ להקפיא דגימות עם ריכוז זרע או תנועה נמוכה.

 

נכון להיום, ישנם ניסיונות להקפאת תאי זרע בודדים בשיטת הקפאה מהירה (ויטריפיקציה) אך טרם התקבלו תוצאות מספקות לעבודה שגרתית בשיטה זו.

 

יתר על כן, ישנם מקרים בהם מצב הזרע הטרי בגיל מבוגר ימצא טוב מאשר זה שהופשר מהקפאה בגיל צעיר יותר. במקרים כאלו, במבט לאחור הדבר יראה כלחץ נפשי ופרוצדורה מיותרת ואף מאוד יקרה, שכן מעבר לעלות ההקפאה, ישנה עלות שנתית של שמירת הדגימות בהקפאה.

 

כמו כן, חשוב לזכור שלרוב כל דגימה קפואה משמשת לטיפול הפריה בודד, בהזרעה או בהפריה רגילה. לכן החשיבה על ההקפאה כ"ביטוח ללא הגבלה" אינו מדויק בתהליך זה.

 

בנוסף, אם אנשים בריאים יקפיאו זרע מתוך חשיבת שימור פריון בלבד, מבלי שיש בכך צורך ממשי רפואי, קיים חשש שהדבר יוביל לעליית מחירים של התהליך ולפעילות מוגברת, שלא לצורך, של בנקי הזרע, כתוצאה ממספר מיכלי שימור הדגימות הקפואות שיגדל בצורה קיצונית.

 

אז עדיף לשמור כמה שאפשר על אורח חיים בריא ומדי פעם, לפי הצורך, לערוך בבדיקת זרע על מנת לוודא שהכל תקין. אם בכל זאת אתם מחליטים להקפיא זרע, כדאי לדעת שאתם מקבלים את כל המידע.

 

ד"ר תדהר זן בר, אמבריולוגית וגמטולוגית, תדון בנושא "ירידה בפריון הגבר: האם נכון לשמר זרע בהקפאה" בכנס השנתי של המרכז הארצי לפריון בשיתוף פרופ' משיח, שיעסוק במחלוקות מדעיות וכלכליות בטיפולי פריון, שיתקיים בבית החולים תל השומר ב- 27 בנובמבר





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורלי דיין
האם להקפיא זרע בגיל צעיר או לא?
צילום: אורלי דיין
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים