שתף קטע נבחר

ארה"ב: ישראל רוצה שלום? לא עולה ממעשיה

מתקפה מבעלות הברית על ממשלת נתניהו, לאחר ההכרזה על אישורי בנייה ליותר מ-1,000 יחידות דיור מעבר לקו הירוק. האיחוד האירופי: "חזרו מיידית מההחלטה". הירדנים: "המתקפות כלפי הפלסטינים - טרור כמו של דאעש"

רק אתמול צוין יום השנה ה-20 להסכם השלום עם ירדן, אבל הרוחות הנושבות מעמאן קרירות במיוחד. על רקע אישורי הבנייה הנוספים מעבר לקו הירוק ונאומו התקיף של ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח מושב הכנסת אמר היום (ב') יו"ר הפרלמנט הירדני כי "התוקפנות" של ישראל כלפי הפלסטינים "אינה פחותה" ממעשי הטרור של דאעש. ולא רק הירדנים תוקפים את נתניהו, אלא גם בעלות הברית מהמערב.

 

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ן סאקי, אמרה בתדרוך היומי כי "אם ישראל רוצה לחיות בשלום, היא צריכה להוריד את המתיחות ולנקוט צעדים לכיוון השלום. הפעולות של ישראל אינן תואמות את השאיפה שלהם לחיות בשלום". במחלקת המדינה הביעו "דאגה" בעקבות הדיווחים על אישורי הבנייה: "אנחנו בקשר עם ממשלת ישראל בדרג הגבוה ביותר של השגרירות לקבלת עוד מידע. עמדתנו ברורה. פעילות ההתנחלויות אינה חוקית. אנחנו מתנגדים לפעולות חד צדדיות".

 

הדוברת האמריקנית אמרה כי "יש לנו אי הסכמות עם ישראל, כולל בנוגע להתנחלויות, אבל יחסינו עם ישראל חזקים. יחסי הביטחון חזקים מאי פעם". מזכיר המדינה ג'ון קרי שוחח בטלפון עם נתניהו בסוף השבוע, ובמחלקת המדינה הדגישו כי הפגישה לא נסובה על ביקורו של שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בוושינגטון - לאחר שב-ynet נחשף כי האמריקנים מנעו מיעלון לפגוש בכירים מדיניים. "הבענו את עמדתנו. יש תגובות של הקהילה הבינלאומית ותגובה חזקה שלנו מכאן", אמרו לאחר השיחה.

 

במקביל, האיחוד האירופי ביקש "הבהרות" מישראל ודרש ממנה "לחזור מיידית" מההחלטה על אישורים לבנייה במזרח ירושלים. גם הירדנים, כאמור, הביעו את זעמם.

   

"המתקפות החוזרות ונשנות של ישראל כלפי הפלסטינים, אדמתם והמקומות הקדושים מכעיסות אותנו כי המתקפות הללו הן מעשי טרור שאינם פחותים מאלו של דאעש", אמר היו"ר עאטף טראונה בעמאן. דברי ראש הפרלמנט בירדן צוטטו בסוכנות הידיעות הרשמית "פטרה". יו"ר הפרלמנט אף קרא לקהילה הבינלאומית "ללחוץ על ישראל לסיים את התוקפנות נגד המקומות הקדושים למוסלמים בירושלים, לעצור את הבנייה בהתנחלויות ולחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים".

 

מעבר הגבול. רוחות קרירות נושבות מירדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מעבר הגבול. רוחות קרירות נושבות מירדן(צילום: רויטרס)

דבריו של טראונה נאמרו שעות לאחר הפרסום כי ראש הממשלה נתניהו מקדם כמה וכמה תוכניות בנייה מעבר לקו הירוק ובירושלים. הלילה הוא הנחה לקדם בנייה של כ-660 דירות ברמת שלמה וכ-400 בהר חומה. בנוסף הורה נתניהו לקדם פרויקטים של תשתיות ביהודה ושומרון - בעיקר כבישים - לצורכי ביטחון ובטיחות. ההנחיה מגיעה אחרי שאתמול פורסם על הכוונה לבנות באופן נרחב בגושי ההתיישבות הגדולים ביהודה ושומרון.

 

בנאומו בפתח המושב התייחס נתניהו לבנייה ואמר: "קיימת הסכמה רחבה בציבור שלישראל הזכות המלאה לבנות בשכונות היהודיות בירושלים ובגושי ההתיישבות. כל ממשלות ישראל ב-50 השנים האחרונות עשו זאת. גם לפלסטינים ברור שהמקומות הללו יישארו בישראל בכל הסדר עתידי. צרפתים בונים בפריז, אנגלים בונים בלונדון, ישראלים בונים בירושלים. לומר ליהודי לא לבנות בירושלים - למה? כי זה יחמם את האווירה? בעיני גורמים מסוימים באזור הקיום שלנו הוא זה שמחמם את האווירה".

 

ראש הממשלה הפלסטיני בהר הבית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה הפלסטיני בהר הבית(צילום: AFP)

מתפלל בתוך הר הבית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מתפלל בתוך הר הבית(צילום: AFP)

המתקפה של טראונה מהווה המשך לדברים שאמרו בכירים אחרים בירדן שתקפו את מה שעמאן מכנה "ניסיון לשנות את הסטטוס קוו באל-אקצה". על רקע העימותים האחרונים באזור הר הבית והשיח בעניין שינוי סדרי התפילה, עימותים שהביאו את ראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמדאללה לעלות להר הבית, השווה המלך עבדאללה בין ה"קיצוניות האיסלאמית" ל"קיצוניות הציונית".

 

עבדאללה הדגיש בהקשר זה כי "אם אנחנו היום שותפים לקואליציה ערבית-איסלאמית שנועדה להילחם בקיצוניות בתוך האיסלאם, והישראלים כל חמש דקות רוצים לשחוט את ילדינו בעזה ובירושלים, זו בעיה". השגריר הירדני ברשות הגדיר את הר הבית קו אדום: "ההפרות הישראליות יחריבו כל סיכוי לשלום".


פורסם לראשונה 27/10/2014 19:36

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
דגלי ישראל וירדן במעבר הגבול בגשר נהריים
צילום: רויטרס
מומלצים