שתף קטע נבחר

מחקר ענק: צריכת חלב מעלה הסיכון לשברים

חוקרים בשבדיה שבדקו יותר ממאה אלף איש לאורך עשרים שנה מגלים כי אלה ששתו יותר חלב היו בסיכון גבוה פי 3 לשברים בעצמות ופי 2 לתמותה מוקדמת. אלה שצרכו כמות גדולה של יוגורט דווקא זכו להגנה מפני שברים

אמרו לכם שחלב טוב לחיזוק העצמות? ממש לא בטוח: מחקר ענק שכלל עשרות אלפי אנשים מצא שאלה ששתו חלב היו בסיכון גבוה במאות אחוזים לסבול משברים בעצמות. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת British Medical Journal. 

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

מוצרי חלב שנויים במחלוקת:

מיליארד סינים לא טועים: למה אסור לצרוך חלב?

מחקר: מוצרי חלב מעלים ב-66% סיכון לסרטן הכבד

חלב גורם לליחה? 8 מיתוסים - והאמת

 

סיכון גבוה פי 3 לשברים

כבר שנים ממליצים ארגונים ברחבי העולם על צריכת חלב כמקור טוב לסידן, אולם המחקרים עד כה היו סותרים ולא העניקו תשובה חד-משמעית באשר לתרומה של החלב לחיזוק העצמות.

 

החוקרים מאוניברסיטת אופסאלה שבשבדיה בדקו את הרגלי התזונה של 61,400 נשים בין השנים 1990-1987 ושל 45,300 גברים בשנת 1997, והמשיכו לעקוב אחריהם גם בשנים הבאות - 20 שנות מעקב אחרי הנשים, ו-11 שנות מעקב אחרי הגברים.

 

המשתתפים התבקשו למלא שאלונים על צריכת מזונות שכיחים כמו חלב, יוגורט, וגבינות במשך שנה. לאחר מכן בדקו החוקרים כמה מהם פיתחו שברים בעצמות, ומה היה שיעור התמותה בקרב הנבדקים.

 

הממצאים הראו כי נשים ששתו יותר משלוש כוסות חלב ליום, היו בסיכון הגבוה עד פי שלושה לסבול משברים, בהשוואה לאלה שצרכו כמות חלב נמוכה יותר. נשים אלה היו גם בסיכון תמותה הגבוה פי שניים בהשוואה לאלה שצרכו כמויות חלב קטנות יותר. המעקב אחר גברים הראה תוצאות דומות.

 

עם זאת, התוצאות באשר לצריכת יוגורט היו הפוכות: ככל שצרכו יותר מוצרי יוגורט, כך פחת הסיכון לשברים.

 

ראש צוות החוקרים פרופ' קרל מיכאלסון אמר כי "הממצאים שלנו מטילים ספק באשר לצריכת כמויות גדולות של חלב. עם זאת, יש להתייחס למחקר בזהירות ולא לשנות את ההמלצות לפני שמחקרים נוספים יאשרו את התוצאות".

 

"על פי המקובל בעולם, חלב ומוצריו חשובים למניעת שברים ואוסטאופורוזיס, כיוון שהם מקור טוב לסידן", אומרת ל-ynet סיגל פרישמן, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי רבין. "ההנחיות ממליצות על שלוש כוסות חלב ליום".

  

עם זאת, מדגישה פרישמן כי ישנם מחקרים סותרים באשר להשפעת החלב על העצמות. "רק החודש יצאו שתי עבודות, האחת מתארת השפעה חיובית של חלב על העצמות והשנייה סותרת זאת", היא אומרת. "חשוב לזכור שקשה מאוד לבצע מחקר תזונתי, כיוון שקיים קושי לבודד רק את החלב כגורם משפיע על הגוף. ישנם גורמים רבים שעשויים להשפיע ובהם גנטיקה, קרינה, אורח חיים ושאר רכיבי התזונה. אני מצפה ממשרד הבריאות לאסוף את כל המחקרים שנעשו עד כה על החלב ולצאת בהנחיות מעודכנות באשר לצריכתו". 

חלב העלה את הסיכון לשברים, יוגורט הקטין אותו (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
חלב העלה את הסיכון לשברים, יוגורט הקטין אותו(צילום: shutterstock )
 

הסיבה המרכזית לשברים: בריחת סידן

אחת מכל שלוש נשים מעל גיל 50 ואחד מכל שמונה ישראלים מעל גיל 60 סובלים משברים כתוצאה מאוסטאופורוזיס, "בריחת סידן". מחלה זו היא הגורם המרכזי בעולם לשברים במבוגרים וקשישים, ומספר הסובלים מהמחלה מגיע ל-200 אלף נשים וגברים בישראל.

 

פרט לתרופות לטיפול באוסטאופורוזיס, ממליצים מומחים רבים ותזונאים על צריכת מוצרי חלב כמקור חשוב לסידן. כאמור, הממצאים במחקר החדש מראים בדיוק את ההפך: ככל שעולה צריכת החלב, כך עולה גם שיעור השברים ואף סכנת התמותה.

 

ההערכה היא שעד שנת 2050 תחול עלייה מ-1.7 מיליון ל- 6.3 מיליון במספר הסובלים משבר באגן הירך, ונתונים נוספים מגלים כי בכל 30 שניות סובל תושב אירופה משבר כתוצאה מאוסטיאופורוזיס.

 

אחד מתוך חמישה חולים הסובלים משברים אוסטיאופורוטיים באגן או בחוליות עמוד השדרה מת בכל שנה באירופה.

 

במזרח התיכון עתיד לגדול מספר שברי הירך פי שלושה במהלך 20 השנים הבאות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הנשים היו בסיכון גבוה פי שניים לתמותה בהשוואה לאלו ששתו פחות חלב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים