שתף קטע נבחר

קטאר משלמת לדאעש? "איסלאם זה לא טרור"

האמירות הקטנטנה אך עשירה מהמפרץ ממשיכה לרקוד על שתי החתונות: יחסים צבאיים וכלכליים מצוינים עם המערב, אבל - לפי דיווחים - גם הזרמת כספי "כופר" לארגוני ג'יהאד. בלחץ שכנותיה החלה לסלק אנשי האחים המוסלמים, אך היא מתעקשת: "לא כל ארגון איסלאמי הוא ארגון קיצוני"

קטאר הצטרפה לקואליציה שמובילה ארצות הברית נגד דאעש, אבל האמירות שבמפרץ הייתה ועודנה חוף מבטחים עבור ארגונים אנטי-מערביים, ודיפלומטים זרים העידו כי ראו במו עיניהם מכוניות עם סמלי "המדינה האיסלאמית" (דאעש) באחד האזורים העשירים ביותר במדינה. העדות הזו תואמת את מדיניות העמימות של קטאר.

 

עוד חדשות בעולם :

 

כשארה"ב חיפשה בנות ברית שיעזרו לה להילחם בדאעש בספטמבר האחרון, קטאר הייתה אחת ממדינות המפרץ ששלחו את מטוסי הקרב שלהן לפעולה. אבל בעוד סעודיה ואיחוד האמירויות קידמו בברכה את הסיקור התקשורתי של התרומה שלהן, קטאר שמרה על שתיקה.

 

בין דיפלומטים נפוצו דיבורים על כך שמטוסים של קטאר שימשו רק למשימות תצפית בלילה הראשון של ההתקפות. גורם ביטחוני המקורב לממשלה אמר כי מטוסיה של קטאר תקפו בפועל מטרות של דאעש בסוריה משלב מאוחר יותר של הקמפיין של חברות הקואליציה, אולם המידע הזה לא זכה לאישור רשמי.

מנהיגי מדינות המפרץ. החזירו את השגרירים מקטאר במחאה (צילום: AP) (צילום: AP)
מנהיגי מדינות המפרץ. החזירו את השגרירים מקטאר במחאה(צילום: AP)

דיפלומטים ופרשנים אמרו כי המקרה הזה מעיד על שני דברים: האחד - החלטתה של קטאר להצטרף ללחימה הייתה תגובה פרגמטית ללחץ

עליה מצד עמיתותיה מדינות המפרץ, שמתחו בעבר ביקורת קשה על כך שקטאר תמכה באיסלאמיסטים במהלך מהפכות האביב הערבי; והשני - לפי דיפלומטים האיפוק שמפגינה קטאר במסגרת התפקיד שלה בקואליציה מעלה את האפשרות שהיא עושה גם מאמץ מקביל לשמר את השפעתה על הגורמים האיסלאמיים שלהערכתה הם העתיד ארוך הטווח.

 

שלוש שנים אחרי תחילת "האביב הערבי", המזרח התיכון נמצא בעיצומו של קרב גדול מול האיסלאם הפוליטי, והמצב הזה חושף את הטבע האמביוולנטי במדיניות של קטאר. מצד אחד הנסיכות הזו מארחת את הבסיס הצבאי הגדול ביותר של ארה"ב במזרח התיכון, חולשת על פני נדל"ן מערבי רב והיא לקוחה נלהבת של נשק מהמערב. מצד שני, היא גם מהווה חוף מבטחים לארגונים אנטי-מערביים כמו הטליבאן האפגני, חמאס הפלסטיני ו"חזית ההצלה האיסלאמית" האלג'יראית.

 

מלחמה נגד הצלבנים

מצפון לדוחא שוכנת העיירה אום אל-אמד, ערב רב של חוות ומסגדים קטנים, שם מקבלים מחסה כמה סורים המשתייכים ל"א-תווחיד", אחד מעשרות ארגונים איסלאמיסטיים הנלחמים נגד כוחותיו של בשאר אסד בסוריה. כאן, דעות ועמדות שבבחריין או איחוד האמירויות הפרו-מערביות היו גורמות למשטרה המקומית לעמוד על רגליה, דווקא נפוצות.

 

באום אל-אמד, המנהלת המצרית של בית ספר דתי פרטי שמלמד ילדות קטנות קוראן אומרת שממשלת קטאר אינה מתערבת בתכנים של בית הספר. "מה שקורה בימים אלה הוא מלחמה נגד האיסלאם", היא אומרת. ואז, כנראה בהתייחס לדאעש או ל"חזית א-נוסרה" של אל-קאעידה, היא מוסיפה: "הלוחמים האלה בסוריה ובעיראק נלחמים נגד צלבנים. יש להם סוגיה צודקת".

 

מגדלי יוקרה בבירה דוחא. מכוניות עם סמלים של דאעש (צלום: רויטרס) (צלום: רויטרס)
מגדלי יוקרה בבירה דוחא. מכוניות עם סמלים של דאעש(צלום: רויטרס)

ההיקף והחוסן של הקשרים בין קטאר לארגונים האיסלאמיסטיים מלבה את החשדות של מדינות רבות אחרות במפרץ הפרסי. שלוש מביניהן - איחוד האמירויות, סעודיה ובחריין - החזירו את שגריריהן מקטאר מוקדם יותר השנה במחאה על מה שהן מחשיבות להתערבות של דוחא ביחסים הבינלאומיים שלהן.

 

הטענות העיקריות של המדינות האלה נגד קטאר נוגעות לתמיכה של הקטארים בתנועת האחים המוסלמים המצרית ובארגונים המסונפים אליה במדינות שונות במזרח התיכון. התנועות האלה מתנגדות בין השאר לשלטון היחיד של שושלות הירושה במדינות המפרץ. קטאר דוחה את הטענות נגדה.

 

אל תפריעו לנו (אבל לאחרים אפשר)

לריב הגלוי בין המדינות הערביות העשירות ביותר בעולם יש השלכות ברחבי המזרח התיכון, משום שקטאר והמדינות המבקרות אותה במפרץ

מוצאות את עצמן מגבות כוחות יריבים בשורה של מדינות - מלוב ומצרים ועד ללבנון ולרצועת עזה.

 

קטאר מצדה מנסה לשכך את המתיחות. בספטמבר השנה ביקשה קטאר משבעה אישים בכירים באחים המוסלמים לעזוב את המדינה בעקבות לחץ שנמשך חודשים מצד שכנותיה לחדול מהתמיכה שלה באיסלאמיסטים. איבראהים מוניר, בכיר באחים המוסלמים שחי בלונדון, אמר אז לסוכנות הידיעות רויטרס כי העזיבה של אותם אישים אינה מלמדת על קרע ביחסים בין קטאר לתנועה האיסלאמיסטית. עם זאת, מקורות דיפלומטיים במפרץ אומרים שכדי לרצות את סעודיה, קבוצה נוספת של איסלאמיסטים, כולל אנשי האחים המוסלמים, תעזוב בקרוב.

 

גורמים אחרים למחלוקת הם יוסוף אל-קרדאווי, שייח בולט מהאחים המוסלמים, וערוץ החדשות "אל-ג'זירה" שפועל מקטאר ושמואשם על-ידי גורמים במדינות המפרץ בקידום האחים המוסלמים - טענה שאנשי הערוץ מכחישים. קרדאווי, שבדרשותיו נוהג לעתים קרובות למתוח ביקורת על אנשי הצבא השולטים במצרים, נשא נאומים לעתים פחות קרובות בחודשים האחרונים. ובכל זאת - חוסר האמון נותר בעינו. "גירוש האחים המוסלמים עזר וקרדאווי היה שקט לאחרונה", אומר דיפלומט מערבי בכיר במפרץ, "אבל הקטארים מנסים לעשות את מינימום של פעולות".

הלחימה בין דאעש לכורדים בסוריה. האם "כופר" כהלבנה לכספי טרור? (צילום: AP) (צילום: AP)
הלחימה בין דאעש לכורדים בסוריה. האם "כופר" כהלבנה לכספי טרור?(צילום: AP)

כמו חברים בארגונים איסלאמיסטיים זרים, אנשי האחים המוסלמים חיים בקטאר בתנאי שלא יהוו גורם שיפריע מבחינה פוליטית לביטחון המדינה או להנהגתה. עם זאת, יש תחום אפור ביחסים האלה בין קטאר לאיסלאמיסטים, שמדאיג את שכנותיה של הנסיכות במפרץ. "קטאר אומרת שהאיסלאמיסטים האלה אינם יכולים לקיים פעילות פוליטית, אבל זה נכון רק לגבי מה שנוגע לביטחון הקטארי, לא לביטחון של אחרים", אומר דיפלומט ערבי בדוחא, "האיסלאמיסטים משתמשים בדוחא ככן שיגור פעיל לקמפיינים התקשורתיים שלהם ולצורך ענייני תקשורת ולוגיסטיקה שיש להם השפעה ישירה על הביטחון של מדינות ערביות אחרות".

 

מכוניות של דאעש

דיפלומטים מערביים בדוחא אומרים כי ראו מכוניות עם סמלים של דאעש נוסעות באזור West Bay, אחד האזורים העשירים ביותר בקטאר, והאזור שבו רוב התושבים הזרים חיים ועובדים. "ברור שזה עורר את דאגתנו כשראינו את הסמלים האלה, אבל אמרו לנו שהרשויות משגיחות עליהם היטב ושאין יותר מדי מה לדאוג", סיפר דיפלומט שראה את המכוניות עם סמלי ארגון הג'יהאד האכזרי.

 

דיפלומטים ומומחים אומרים כי הטון הפרגמטי שמפגינה לאחרונה קטאר במדינות שלה נובע מהחלטה של השליט החדש שלה, שייח תמים בן חאמד אל-ת'אני. הסגנון שלו שונה מזה של אביו, שייח חאמד, שוויתר על השלטון בשנה שעברה אחרי שהציב את קטאר בחזית העולמית בשלל תחומים כמו תקשורת, ספורט, כלכלה ואנרגיה.

 

לא ברור עד כמה מוכן שייח תמים להפחית את הקשרים עם האיסלאמיסטים. "האמיר החדש פרגמטי, הוא לא רוצה בעיות... לפעמים אתה צריך להישאר שקט לזמן מה כדי לחזור חזק יותר", אמר יועץ לממשלת קטאר. מבקריה של קטאר אומרים כי דוחא ממשיכה לגבות חמושים איסלאמיסטים בלוב ובמקומות אחרים ולשלם דמי כופר לארגוני טרור בעבור שחרור חטופים - כך שהיא מסייעת להעשיר את הארגונים הקיצוניים האלה. קטאר מכחישה את ההאשמה.

אנשי ג'בהת א-נוסרה בסוריה. קשרים הדוקים עם דוחא מאז 2011 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אנשי ג'בהת א-נוסרה בסוריה. קשרים הדוקים עם דוחא מאז 2011(צילום: AFP)

מעניינים במיוחד בהקשר זה יחסיה של קטאר עם "ג'בהת א-נוסרה" בסוריה. קטאר הפגינה היסוס רב יותר ממדינות אחרות במפרץ בנוגע למתקפה של הקואליציה בסוריה, בין השאר משום שהיא רוצה להימנע מפגיעה באתרים של הארגון הזה, המסונף לאל-קאעידה. לקטאר ול"ג'בהת א-נוסרה" יש קשרים זו עם זו מאז תחילת ההתקוממות נגד אסד בסוריה ב-2011. כך לפחות טוען מקור ביטחוני המקורב לממשלת קטאר.

 

ארגון "ג'בהת א-נוסרה" ספג פגיעות ממטוסים אמריקניים בלילה הראשון להפצצות בסוריה. סוגיית המימון לארגוני הטרור הועלתה לדיון על-ידי עבדאללה מלך סעודיה כשאמיר קטאר הגיע לפגוש אותו בג'דה במהלך אוקטובר בניסיון לשפר את היחסים בין המדינות.

 

מקור בכיר שמושבו בג'דה אמר כי המלך הציג שאלות על השיטות של קטאר לשחרור חטופים, וביקש להקפיד על בדיקה הדוקה יותר בנוגע לגורמים אינדיווידואליים בדוחא המממנים ארגוני טרור. גורמים רשמיים בקטאר הכחישו כי האמירות משלמת כופר על חטופים, אבל מקורות דיפלומטיים מערביים בדוחא מתעקשים שכן. סעודיה וארה"ב מתנגדות לתשלום כופר עבור שבויים.

 

מיהו קיצוני?

מקור קטארי המעורב בפעילות צדקה ותיאום לשחרור אסירים פוליטיים אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי במקרה שבו שוחררו במרס השנה מהשבי 13 נזירות אורתודוכסיות יווניות על ידי לוחמים איסלאמיסטיים בסוריה, קטאר שילמה עבור שחרורן. באוגוסט האשים שר בקבינט הגרמני את קטאר במימון אנשי דאעש, וארה"ב הביעה שוב ושוב דאגה בחודשים האחרונים בנוגע למימון לאנשי הג'יהאד מצד מדינות ערביות.

חאלד משעל, אחד ממנהיגי טרור רבים הגרים בקטאר, עם אבו מאזן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חאלד משעל, אחד ממנהיגי טרור רבים הגרים בקטאר, עם אבו מאזן(צילום: רויטרס)

בניסיון לשים קץ לביקורת השמיעה הנהגת קטאר את קולה. "מה שקורה בעיראק ובסוריה זה קיצוניות וארגונים כאלה מקבלים מימון חלקי מחו"ל, אבל קטאר מעולם לא תמכה ולעולם לא תתמוך בארגון טרור", אמר שייח תמים בביקורו בגרמניה בספטמבר.

 

בהמשך הודיע האמיר על חוק המפקח על ארגוני צדקה המעורבים בפוליטיקה, כמו גם כל אלה השולחים כסף לחו"ל או מקבלים מימון זר,

בניסיון למנוע העברת כסף למטרות טרור. אלא שבקטאר, השאלה "מהי קיצוניות?" נתונה לוויכוח.

 

בראיון ל-CNN ב-25 בספטמבר הודה שייח תמים כי בין קטאר לשכנותיה במפרץ יש מחלוקות בנוגע לבנות בריתה האיסלאמיסטיות של דוחא. הוא אמר שכמה מדינות טוענות שכל ארגון בעל רקע איסלאמיסטי הוא ארגון טרור: "אנחנו לא מקבלים את זה. לראות בהם קיצונים, אני חושב, זו טעות גדולה וזו סכנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
שר החוץ הקטארי חאלד בן מוחמד אל עטיה
צילום: רויטרס
מומלצים