שתף קטע נבחר

הכירו: העובדים העניים של עולם ההיי-טק

בדיקת תלושי השכר של עובדי ההיי-טק מגלה צד זוהר פחות למקצוע: השכר בשירותי תמיכה מרחוק נע בין 4,900 ל-6,300 שקל, ושל בודקי תוכנה (QA) נע בין 5,100 שקל ל-9,700 שקל. גם בעלי ותק ואקדמאים מרוויחים משכורות נמוכות יחסית. עד כמה זה נפוץ, ואיפה כן מרוויחים? צפו בדיון באולפן ynet

לרוב האנשים, "היי-טק" נשמע כמו המסלול המהיר והמבטיח אל העושר, אבל פעמים רבות זה רחוק מהמציאות. מודעת הדרושים שדיווחנו עליה כאן, לבודק תוכנה, הפתיעה רבים לאור רשימת הדרישות הענפה, לעומת השכר שהוצע בעבורה: 4,500 ברוטו בלבד. עד כמה המשכורות הללו באמת נפוצות בענף? צפו בדיון שנערך באולפן ynet בהנחיית עמית קוטלר ובהשתתפות יואב מלמד, מנהל מחלקת web ומקים עמוד הפייסבוק "משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון": 

המודעה - שכללה גם דרישות לא חוקיות כמו איסור על הורות - הוסרה, והחברה התנצלה והסבירה כי מדובר בטעות וכי הם תמיד מסננים את התוכן של המודעות טרם פרסומן. עם זאת, בכך נחשף מבלי להתכוון מה שלא מעט מעסיקים בהיי-טק באמת מחפשים: עובדים באיכות גבוהה ובעלי מחויבות טוטאלית, בתמורה לשכר ירוד.

 

 

ואכן, מבדיקה שערכה עבורנו חברת עוקץ מערכות, המפתחת מערכות טכנולוגיות לניהול וחישוב שכר ושעוני נוכחות, התגלו מספר מקצועות נוספים בנוסף לבודקי תוכנה, שהשכר המשולם בהם רחוק מהתדמית המאפיינת את הענף.

 

4,900-6,300 שקל בחודש

הבדיקה נערכה באמצעות בחינת תלושי השכר של 409 עובדים שמועסקים ב-104 חברות ועסקים בתחום ההיי-טק. השכר מתייחס לעובדים במשרה מלאה של עד 186 שעות, ואינו כולל עובדים המועסקים בשעות נוספות, שמעלות את השכר.

 

הבדיקה כללה עובדים חסרי ניסיון, אבל בדיקה מדגמית העלתה כי יש גם עובדים עם וותק המשתכרים שכר התחלתי. בתוך כך, השכר של עובדים בשירותי תמיכה מרחוק (Help Desk) נע בין 4,900 ל-6,300 שקל בלבד, של בודקי תוכנה (QA) נע בין 5,100 שקל ל-9,700 שקל, ושל מקדמי אתרים - 5,00-8,400 שקל. 

 
בטבלאות השכר של AllJobs אפשר למצוא משכורות נמוכות יחסית גם לאחר 3-5 שנות ניסיון, למשל בתחום התוכנה - שם אפשר למצוא סכומים של 8-16 אלף שקל לבודק תוכנה, 12-15 אלף שקל למהנדס תמיכה ושכר התחלתי של 11 אלף שקל למהנדס איכות.   

 

בתחום המחשבים והרשתות, Help Desk עם 3-5 שנות ניסיון ירוויח 8,000-9,000 שקל ואילו איש תמיכה טכנית ירוויח 8,000-13,000 שקל, גם לאחר יותר מ-6 שנות ניסיון. באינטרנט יש גם לא מעט תפקידים במשכורות המתחילות ב-8,000 שקל, גם עם 3 ומעלה שנות ניסיון.

 

איפה כן מרוויחים?

באילו תפקידים כן קיים סיכוי סביר להרוויח שכר גבוה? מבדיקת עוקץ מערכות, בקרב 404 עובדים המועסקים ב-104 חברות עולה, כי בין התפקידים שבהם מרוויחים את השכר הגבוה ביותר בתחילת הדרך כלולים מהנדסי חומרה, מהנדסי וריפיקציה, מהנדסי אלגוריתמים ומהנדסי מערכת, עם משכורות שמתחילות בכ-13.5 אלף שקל ומטפסות עד ל-21 אלף שקל. עם העלייה בשנות הניסיון גם המשכורות מטפסות בהתאם, במקצועות מסוימים גם ליותר מ-30 אלף שקל בחודש. 

 

בקבוצת הפייסבוק אותה מלמד מנהל בשנתיים האחרונות, יש דיונים רבים ותלונות של גולשים בנושא. "היום אנחנו במצב של שוק רווי", הוא מספר. "התחום מוצף והדיסוננס רק גדל כי יש יותר מחפשי עבודה ופחות משרות. על כל משרה שמפרסמים מקבלים מינימום 50 קורות חיים".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
"יש פער מאוד גדול בין התפיסה של תחום ההיי-טק לבין המציאות בשטח", הוא מוסיף. "מה שקורה זה שאדם מגיע לראיון ושומע סכום שהוא נמוך בהרבה ממה שקרא בטבלאות השכר ושציפה לו. הוא מתאכזב מאוד ומעמיד את עצמו במצב מביך, שהוא דורש סכום דמיוני שאין לו סיכוי לקבל".

 

באילו מקצועות כן יש סיכוי סביר להרוויח שכר גבוה?

 

"בגדול, תפקידי פיתוח תוכנה נחשבים למתגמלים, לעומת תפקידי בדיקות תוכנה ותמיכה, שמתעסקים יותר בתחזוקה, למשל לוודא תקינות של מערכות או התקנות חומרה".

 

"ברוב המקומות צריכים היי-טק"

על פי הערכות הייטק-זון, מועדון הצרכנות של אנשי ההיי-טק, יש בישראל כ-250 אלף עובדי היי־טק. אפשרויות התעסוקה מגוונות ונעות בין החלום המתוק על סטארט-אפ מצליח, דרך משרה בחברת היי-טק - רצוי מובילה ועם תנאים - ועד לעבודות מחשוב בחברות הגדולות במשק. "רוב המקומות היום צריכים היי-טק", מסביר מלמד. "זה מתבטא בחברות גדולות כמו בתי השקעות, בנקים, חברות צרכניות וכל מי שעובד עם כמויות גדולות של נתונים או לקוחות". 

 

בחברות רבות, בעיקר בענף אך גם מחוצה לו, מעסיקים את העובדים באמצעות חברות כוח אדם ייעודיות לענף. "לחברות הגדולות יש לרוב מערך משלהן, אבל חברות קטנות יותר משתמשות בכל מיני חברות כוח אדם והעובדים מקבלים שכר ותנאים ירודים יותר ממה שהיו מקבלים אילו היו מועסקים באופן ישיר", הוא מוסיף.

 

אבל גם אם מצליחים להשתלב בחברה גדולה - הדבר לא מבטיח שכר גבוה בהתחלה או תעסוקה בעתיד. "בחברות הגדולות יש תחלופה גדולה של עובדים", אומר מלמד. "השיטה היא להעסיק סטודנטים בשכר נמוך ואת רובם לא להשאיר. אלו שיישארו באופן קבוע כבר יקבלו תנאים טובים".

 

נועם בוסידן , מנכ"ל משותף בהייטק-זון, מציין כי "ההתייחסות לעובדי ענף ההיי-טק כמקשה של שכירים שמרוויחים שכר חלומי, היא שגיאה רווחת וגסה. בפועל, יש עשרות אלפי עובדי היי-טק שמרוויחים שכר נמוך, עובדים שעות ארוכות ומתקשים לסגור את החודש. הנחת היסוד כי מדובר בקהל מפונק ועשיר מתנפצת מידי יום. חלקם נוסעים קילומטרים רבים מחוץ לערים כדי לחסוך כסף ולרכוש סלי קניות, מסתפקים במוצרים זולים ומוותרים על מותרות".

 

שכר נמוך גם לאקדמאים

בעוקץ מציינים כי לא מעט חברות ובתי עסק שמעסיקים בודקי תוכנה על בסיס שעתי, בשכר של 27-35 שקל לשעה, כאשר המשכורות הנמוכות משולמות בעיקר לחסרי ניסיון או בוגרי קורסים ללא תואר.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

אבל לא כל מי שסיים לימודים באקדמיה יכול להיות רגוע. הבדיקה של עוקץ מערכות מגלה למשל, כי גם עובדים בעלי תואר שהשתלבו בתחום של QA, מרוויחים בשנתיים הראשונות שכר שנמוך מ-6,000 שקל. סקר אחר שערכה בעבר החברה מצא, כי בתפקידי Help Desk המאופיינים בשכר נמוך, 10% מהעובדים סיימו תואר ראשון בתחום המחשבים או קיבלו תעודת הנדסאי מחשבים.

 

אז עד כמה מסלול הלימודים שבו בוחרים, יכול להשפיע על השכר אותו ירוויחו הבוגרים בעתיד? עמי ברגמן, מנכ"ל עוקץ מערכות, סבור כי הקושי נמצא ברוב המקרים בעיקר בתחילת הדרך. "הנהירה לתחום וההילה שאופפת את עולם ההיי-טק, יוצרים מצג שווא", הוא מזהיר. "רבים משוכנעים כי ימצאו עבודה בשכר גבוה מיד עם תום הלימודים אולם בפועל, לא מעט מוצאים את עצמם במקום שונה מזה שציפו לו, לפחות בתחילת דרכם התעסוקתית".

 

מלמד מציין, כי התשובה אינה חד משמעית, אבל לבוגרי האקדמיה צפוי לרוב מסלול נוח יותר. "יש הבחנה בשכר, בתנאים ובתפקידים, בין אנשים שלמדו הנדסת תוכנה או מדעי המחשב במשך 4-3 שנים, לאנשים שעשו קורס מקצועי ייעודי וקצר במוסד לימודים כלשהו", הוא אומר. "באופן כללי, למי שמסיים עם ציון ממוצע של יותר מ-80 במקומות 'נחשבים', אין סיבה לדאגה והוא יכול גם לקבל ישר 20 אלף שקל בחודש. בכל מצב אחר, זה מתחיל להיות יותר אפור".

 

ובכל זאת, בסופו של דבר הרבה תלוי בכישורים האישיים. "אני מכיר הרבה מעסיקים שלא מעניין אותם איפה המועמד למד, אלא מה הוא יודע מה לעשות", מוסיף מלמד. "גם מי שלמד לבד בבית ויכול להדגים את היכולות שלו, יכול לקנות את עולמו של המעסיק ואז זה ממש לא משנה אם הוא לא היה אפילו יום אחד באוניברסיטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
היי-טק הייטק מחשבים אינטרנט עובדים קריירה תעסוקה עבודה
צילום: shutterstock
מומלצים