שתף קטע נבחר

ועדת השרים אישרה משכנתא במימון של 90%

הוועדה אישרה את הצעת החוק המאפשרת לרכוש דירה במשכנתא של עד 90% מערך הדירה במקום 75% לפי חוק המשכנתאות וזאת בניגוד לעמדת משרד האוצר. יוזמת הצעת החוק ח"כ לוי-אבקסיס: "עמדת האוצר היא מצג שווא של נתונים, ההצעה לא תאיים על יציבות הבנקים"

ועדת השרים לענייני חקיקה של הכנסת הלכה היום (א') לקראת חסרי הדיור והאמצעים במתן תמיכה ממשלתית להצעת חוק המאפשרת לרכוש דירה ראשונה במשכנתא עד 90% מערך הדירה. זאת במקום עד 70%-75% לפי חוק הערבות למשכנתאות והוראות בנק ישראל. משמעות תיקון החוק שרוכשי דירה יידרשו להעמיד הון עצמי רק עד 10% ממחיר הדירה, כשהפער בין החוק הקיים למוצע יכוסה בערבות מדינה של כ-20% מהמשכנתא.

 

כתבות נוספות בנושא:

 

שר האוצר ואנשי משרדו התגייסו בימים האחרונים לשכנע את חברי ועדת השרים לחקיקה לדחות את הצעת החוק על הסף, לאחר שכבר דחו את הדיון בה בוועדת השרים. אבל בהצבעה היום בוועדה השר לפיד ושרי יש עתיד נותרו במיעוט עם השר יובל שטייניץ מהליכוד, לעומת רוב השרים שתמכו: יאיר שמיר, סופה לנדבר ויצחק אהרונובץ מישראל ביתנו; אורי אריאל ואורי אורבך מהבית היהודי; לימור לבנת וגלעד ארדן מהליכוד. יו"ר הוועדה השרה ציפי לבני נמנעה.

 

לעומת השרים אריאל ולנדבר ששיכנעו את הוועדה לתמוך בחוק, האוצר חזר וטען כי הצעת החוק רק תסבך את המדינה בעלויות של מיליארדי שקלים לגיבוי הערבויות מבלי שתהיה בה בשורה לזוגות הצעירים. ח"כ לוי-אבקסיס הגיבה שהחלטה הוועדה היא בשורה חשובה ותעלה לאישור מליאת הכנסת בקריאה טרומית עוד השבוע.

 

היא אמרה כי עמדת האוצר היא "מצג שווא שאיננו מבוסס על נתונים והערכות מבוססות, ועומד בניגוד לרציונל שמאחורי הצעת החוק". לדבריה הצעת החוק מבוססת על מחקרים בתחום המשכנתאות, ועל חוות דעת של כלכלנים ואנשי אקדמיה שקבלו גיבוי במחקר שערך מרכז המידע והמחקר של הכנסת.

 

"הצעת החוק לא מהווה איום על יציבות הבנקים. גם הערבות המוצעת ל-20% מהמשכנתאות לא תכביד על המדינה. נתונים שהתקבלו מהחברה לביטוח משכנתאות EMI מוכיחים כי יש הסתברות נמוכה של פחות מ-2% עד 0.8%, לפחות אצל מעמד הביניים הנוטל משכנתאות, שלא יעמדו בגובה ההחזר החודשי של ההלוואה", אמרה ח"כ לוי-אבקסיס.

 

במאמץ אחרון לשדל את האוצר לסגת מהתנגדותו כתבה ח"כ לוי-אבקסיס לשר לפיד בסוף השבוע שעבר כי המצב הקיים "משאיר לחסרי הדיור וההון העצמי אפילו בקרב רבים ממעמד הביניים, רק ברירה אכזרית אחת רם ירצו לרכוש דירה: להסתבך בהלוואות נוספות מקרובים או בנקים ואפילו בשוק האפור הגובה ריבית רצחנית בסכומים שמעבר ליכולת ההשתכרות שלהם. בלית ברירה זה כבר קורה כל יום ולאור היום".

 

לוי-אבקסיס ציינה בפנייתה לשר כי סיוע המדינה לנוטלי משכנתאות פחת בכ-90% בשנים 2002 עד 2013, מ-5.7 מיליארד שקל לכ-620 מיליון שקל. "נתון זה, יחד עם 'רוח הדברים' שעלתה בפגישתי עם צוות משרדך בעניין הצעת החוק שלי, מעידים על מגמת ההתנערות של המדינה מסיוע לאזרחיה. במשבר הדיור הקיים לא ייתכן שהמדינה תעמוד כמשקיפה מהצד במקום להתערב באופן אקטיבי, כדי להקל את עול המשכנתאות המכביד על אזרחיה.

 

"החוק המוצע יפתח דלת למאות אלפי זוגות צעירים מהשכבות החלשות ומעמד הביניים שחסר להם ההון העצמי המינימאלי הנדרש אפילו להתחיל בהליך רכישת דירה. היוזמות החדשות כמו 'חוק מע"מ אפס' אינן תחליף כי הן מחייבות הון עצמי של כ-30% מערך הדירה. שר האוצר מעדיף את המתנה למי שיש להם ומתנכר למי שאין להם", כתבה ח"כ לוי-אבקסיס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים