שתף קטע נבחר

רפואה סינית: איך מתבצעים האבחון והטיפול

הרפואה הסינית היא אפשרות חדשה יחסית למטופל הישראלי, ואם עדיין לא חוויתם דיקור סביר להניח שאינכם יודעים למה לצפות במפגש עם המדקר ושאתם חוששים אולי מכאבים. מהתשאול הראשוני, דרך בדיקת הלשון ועד המחטים שיוחדרו בגופכם - זה מה שיקרה בחדר הטיפולים

זה עובד? זה כואב? זה יכול לעזור לי עם הדיאטה? ואיך בכלל יודעים אם זה משפיע? הרפואה הסינית היא אפשרות חדשה יחסית למטופל הישראלי, וככזאת היא מעלה לא מעט שאלות ותהיות לגבי מה שמתרחש בביקור הראשון אצל המדקר.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על רפואה סינית:

"בזכות הרפואה הסינית ילדתי". דיקור שמסייע לפוריות

רפואה משלימה: מדריך לבחירת הטיפול הנכון עבורך 

דיקור סיני - עכשיו גם לשיפור הישגים בספורט 

 

בשנים האחרונות פורצת הרפואה הסינית את גבולות הממסד ומשמשת לטיפול במגוון רחב של בעיות, חלקן כאלו שנותרו ללא מענה בגישות הקונבנציונליות. הטיפולים ברפואה הסינית מוצעים כיום בבתי החולים ובקופות החולים ויותר ויותר רופאי משפחה מעודדים את מטופליהם לפנות לדיקור, מתוך הבנה שמאמץ משולב של שתי הגישות הטיפוליות יוביל לשיפור הגדול ביותר. לכל גישה יתרונות וחסרונות, וסוד הצלחת הטיפול טמון בשילוב נכון.

 

אחד היתרונות הבולטים של רפואת המזרח הוא יכולתה להתאים באופן מדויק את הפתרון הטיפולי למידותיו של המטופל. בזמן שרפואת המערב מבוססת הראיות מתייחסת אך ורק למחלה ולגורם, האבחנה הרפואית הסינית מתייחסת גם למטופל עצמו, למבנה גופו, לאורח חייו ולמצבו הנפשי.

 

אם רפואת המערב מאפיינת את המחלה ומגדירה אותה על סמך סימפטומים ומנגנוני פעולה ביולוגיים, הרפואה הסינית מתחשבת, בין היתר, גם בבית גידולה של המחלה, החולה עצמו המספק למחלתו את התנאים לשגשג.

 

קחו את השפעת, לדוגמה - חום, נזלת, שיעול ומרק עוף. חלקנו נתגבר על המחלה תוך יומיים, חלקנו ניפול למשכב לשבוע ימים. חלקנו נסבול משיעול טורדני, חלקנו נסבול מאף נוזל. אמנם ביטוי המחלה תלוי בגורם, אך הוא תלוי לא פחות בנו וביכולתו של הגוף שלנו להתמודד ולהשיב מלחמה. מעניין לגלות שבשנים האחרונות מתרכז המחקר הרפואי בטיפולים מבוססי DNA - רפואה מערבית בהתאמה אישית שבעצם מיישרת קו עם רעיון סיני בן אלפי שנים.

 

1. תשאול מקיף

ביקורכם הראשון בקליניקה יתחיל בתשאול מקיף, בדומה לתשאול המוכר לכם מביקוריכם אצל רופא המשפחה. אם קיימת אבחנה מערבית מסודרת למצבכם הבריאותי או שברשותכם תוצאות של בדיקות מערביות שונות שביצעתם, תתבקשו להציגן. המטפל יסקור את ההיסטוריה הרפואית שלכם. הוא יתעכב על התסמינים שמהם אתם סובלים, על הרגלי האכילה שלכם, על איכות השינה ועל מצב הרוח.

הרפואה הסינית מתחשבת גם בבית גידולה של המחלה - החולה עצמו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרפואה הסינית מתחשבת גם בבית גידולה של המחלה - החולה עצמו(צילום: shutterstock)
 

2. סקירה חיצונית

כדי להגיע לאבחנה הרפואית הסינית, על המדקר להבין את דינמיקת הגוף הפרטית שלכם, לבחון את הופעתכם הכללית ואת מידת חיוניותכם. האם אתם חיוורים ועייפים? האם אתם מתוסכלים מבעייתכם הרפואית? מהו גוון צבע העור שלכם? האם יש לכם עיגולים שחורים מתחת לעיניים? האם האוזניים שלכם אדומות? האם הפה שלכם יבש? האם יש לכם קשקשים בשיער? האם הציפורניים שלכם חלקות? המוני פרטים קטנטנים מרכיבים יחד תמונה אחת גדולה.

 

המדקר ישים לב לקצב הדיבור שלכם, ליציבה שלכם, לאופן שבו פשטתם את המעיל בכניסתכם לקליניקה. כל אלו הם רמזים בדרך לאבחנה הרפואית הסינית.

 

3. בדיקת הלשון

גם אם תלונתכם העיקרית תהיה כאבים בכפות הרגליים, לשם הדוגמה, יבקש מכם המטפל להוציא לשון, משום שההתבוננות בה מספקת למטפל מידע חיוני על הסביבה הפנימית בגופכם. הלשון היא שריר המחובר בצדו האחד בלבד, ולמעשה מדובר בשריר היחיד בגופנו שבו ניתן להתבונן ללא הליך פולשני.

 

גודל הלשון, צורתה, צבעה ושכבת החיפוי שמעליה - הלשון שלנו משתנה כל הזמן ומשקפת את מצבנו הבריאותי בכל רגע נתון.

 

4. בדיקת הדופק

תתבקשו להושיט את ידכם כדי שהמטפל יוכל לחוש את הדופק שלכם. בשונה מהרופא המערבי, הסופר את מספר פעימות הלב לדקה כדי לקבוע את קצב הלב, קורא המטפל הסיני את איכות הדופק וכך מקבל מידע לגבי מצבם של האיברים הפנימיים בגופכם.

 

הדופק, על פי הרפואה הסינית, משמש מעין מוניטור המשקף את מצב ערוצי האנרגיה הזורמים לאורכו ולרוחבו של הגוף. בכל אחד מפרקי כף היד שלכם קיימות שלוש עמדות דופק שונות, וכל עמדה מתחלקת לשני עומקים - סך הכל 12 עמדות דופק עמוסות באינפורמציה. כמו שאתם מתארים לעצמכם, לקיחת הדופק הסינית איננה פשוטה ודורשת שנים של תרגול וניסיון.

 

5. בחינת ערוצי האנרגיה

בהמשך יחפש המטפל רגישות בשרירים ובמפרקים. הוא יפעיל לחץ על נקודות שונות הנמצאות בין השרירים, הגידים והרצועות שלכם. הוא יבחן מקרוב את מצב ערוצי האנרגיה בגופכם, כדי להגיע לאבחנה הנכונה והמדויקת.

 

6. הצגת תוכנית טיפול

לסיכום חלקו הראשון של הטיפול, אמור המטפל להציג בפניכם את תוכנית הטיפולים המלאה, הכוללת אבחנה, אסטרטגיה טיפולית והערכה של מספר הטיפולים הנדרשים כדי להגיע לתוצאות הרצויות, בהתאם לבעיה.

 

קחו בחשבון שמספר הטיפולים הנדרש יכול להשתנות עם התקדמות התהליך הטיפולי. כשם שכל אחד מאיתנו מתמודד עם מחלה באופן שונה, משך תהליך הריפוי הטבעי ישתנה גם הוא ממטופל למטופל.

המטפל יפעיל לחץ על נקודות שונות כדי לאתר רגישות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המטפל יפעיל לחץ על נקודות שונות כדי לאתר רגישות(צילום: shutterstock)
 

7. ועכשיו - לדיקור

זהו, לאחר כל הלבטים, הגישושים, הרישומים, החישובים, ההקדמות וההכנות, הגענו לדיקור עצמו. אתם מוזמנים לעלות על מיטת הטיפולים ולהרגיש בנוח. הדיקור מתבצע עם מחטים סטריליות וחד-פעמיות שעוביין איננו עולה על עובי שערת ראש ממוצעת.

 

חלק מהמחטים יוחדרו באופן שטחי אל מתחת לפני העור וחלקן לעומק השריר או המפרק. מספר המחטים שיוחדרו משתנה ותלוי בשני גורמים עיקריים: מצבכם הבריאותי מצד אחד, והאסכולה המקצועית שממנה מגיע המדקר שלכם מצד שני. לרוב מדובר על מחט אחת עד 12 מחטים.

 

גם זמן השארת המחטים בגוף משתנה בהתאם לאבחנה הרפואית, ובדרך כלל סובב סביב מחצית השעה.

 

אם עדיין לא התנסיתם בדיקור, סביר שמעסיקה אתכם שאלה אחת בלבד – האם זה כואב? הרשו לי להרגיע אתכם: לרוב מרגישה החדרת המחט כמו צביטונת קלה. לעתים נדירות תעורר ההחדרה תחושה מקומית לא נוחה שתחלוף מעצמה לאחר שניות בודדות.

 

בזמן פעילות המחטים אינכם אמורים לעשות דבר. נסו ליהנות מהחוויה ותנו לגופכם לעשות את שלו. ייתכן שלא תרגישו דבר, ייתכן שתחושו חמימות מרגיעה, עקצוצים או "זרמים בגוף". אט-אט תוכלו להרגיש את המתח המתפוגג ואת הרפיון שיעטוף אתכם.

 

גופכם ישחרר משככי כאבים טבעיים ומיני מוליכים עצביים המשפיעים על מצב הרוח. זרימת הדם שלכם תתגבר ומערכות גופכם יחלו לאזן את עצמן באופן טבעי. 

 

הכותב מטפל ברפואה סינית בקופת החולים "מכבי טבעי" ובקליניקה פרטית ברמת גן




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זמן השארת המחטים בגוף משתנה בהתאם לאבחנה הרפואית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים