שתף קטע נבחר

האמת המרה על הפריות בישראל: רק 18% מצליחות

ישראל נמצאת בצמרת העולם המערבי מבחינת מספר ההפריות החוץ-גופיות - ובתחתית מבחינת שיעורי ההצלחה שלהן: רק 18% מהטיפולים משיגים הריון. בכיר המומחים בתחום מאשים ב"ידיעות אחרונות": "בארץ עושים הפריות גם כשאין שום סיכוי"

עשרות אלפי ישראלים חייבים לפרופ' שלמה משיח את ההורות שלהם. עשרות אלפי ילדים הגיעו בארבעת העשורים האחרונים לעולם בזכותו. כעת החליט פרופ' משיח, מבכירי רפואת הפריון המקומית, בצעד נועז ויוצא דופן, לחשוף את המתרחש מאחורי הקלעים של תעשיית ההפריות החוץ-גופיות בישראל.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על פוריות:

בעיות פוריות: מתי יש באמת סיבה לדאגה

פעם אחת במקום 7: זריקה חדשה לטיפולי פוריות

טיפולי פוריות: 6 חידושים שיעזרו להיכנס להריון

 

בראיון נדיר בכנותו ל‭7"‬ ימים" הוא מספר על שיעור הכישלונות הגבוה בטיפולים ביחס לשאר ארצות העולם המערבי, על המדינה, שמבזבזת עשרות מיליונים על טיפולים שאין להם סיכוי להצליח, ועל רופאים שלא מגלים למטופלות שלהם את כל האמת על הסיכוי שלהן להרות.

 

על פי נתוני משרד הבריאות, ישראל היא שיאנית ההפריות העולמית. הנתונים הרשמיים שמתפרסמים מדי שנה מגלים כי מספר טיפולי ההפריה בישראל הוכפל בין השנים 2000 ‭:2012-ל‬‭18-מ‬ אלף מחזורי טיפול ‭39-ל‬ אלף בשנה. אולם מאז שנת 2000 ועד 2012 לא חל כמעט שיפור בשיעור הלידות שהושגו בארץ באמצעות הפריה חוץ-גופית, זאת אף שחלה התקדמות גדולה בשנים האלו בשיטות העבודה ובטכנולוגיה הרפואית.

 

"ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בשיעור טיפולי הפריה לכל אלף נשים‭,"‬ אומר משיח, "אבל בשיעור ההריונות המושגים כתוצאה מטיפולים אלו אנחנו נמצאים בתחתית, מקום אחד לפני איסלנד. זה איום ונורא.

 

"אנחנו כל הזמן עומדים על ‭18-17‬ אחוז לידות מתוך כלל הטיפולים המוצלחים, שהוחזרו בהם עוברים לרחם. לפי נתונים אחרים, שהם נתוני אמת שנאספו מרוב היחידות להפריה חוץ-גופית, רק 18 אחוז מהמטופלות בכלל קיבלו תשובה חיובית בבדיקת היריון.

 

"אם ניקח בחשבון ‭20-כ‬ עד 30 אחוזי הפלות, המשמעות היא שרק ‭14-12‬ אחוז מהזוגות שמתחילים בטיפולי הפריה חוץ-גופית יחזרו הביתה עם ילד. זה פשוט מחפיר. מול נתונים כאלה אני שואל את עצמי: מה קורה לנו? למה אנחנו נמצאים בפיגור כזה לעומת שאר הארצות?

 

"התשובה היא שלכישלון המערכת סיבות רבות. בין היתר: שימוש בטכנולוגיות מיושנות, החזרת עוברים מרובים וביצוע טיפולים שסיכויי ההצלחה שלהם אפסיים.

 

"המדינה צריכה לעשות רפורמה בתחום הזה. להפסיק לממן טיפולים חסרי תוחלת, להשתמש בכספים שייחסכו למימון טכנולוגיות מתקדמות שישפרו את סיכויי ההצלחה של יתר המטופלים ולמצוא חלופות מתאימות למי שהטיפולים הללו אינם יכולים להועיל לו‭."‬

 

הדיון הכולל בנושאים אלו יתקיים בכנס שייערך ‭27-ב‬ בנובמבר בבית החולים שיבא תל השומר, אשר יהיה פתוח גם לציבור הרחב. בכנס ישתתפו שרת הבריאות יעל גרמן ובכירי הרופאים ומומחי הפריון בישראל. הכנס יעסוק בסוגיות מדעיות וכלכליות הקשורות בטיפולי הפריון, ויוצגו בו נושאים שנויים במחלוקת, בהם: הפן הכלכלי שמאחורי טיפולי ההפריה בישראל, תרומת ביציות, טיפולים מתקדמים באי-פריון הגבר ופיתוחים חדשים בישראל ובעולם.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מקום ראשון בשיעור הטיפולים - אבל בתחתית שיעור ההצלחות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים