שתף קטע נבחר

HIV בישראל: ירידה בנשאים; עלייה בקרב ההומואים

אף שנתוני ההדבקה בנגיף ה-HIV בירידה - בקרב הומואים, זו השנה השנייה ברציפות, חלה עלייה: כך עולה מדו"ח של משרד הבריאות, שמפורסם לרגל יום האיידס הבינלאומי. עוד עולה מהדו"ח: כעשרה ילדים נדבקו מאמותיהם ו-71 בשל מזרק נגוע

476 נשאים חדשים של נגיף ה-HIV התגלו בשנת 2013: כך עולה מדו"ח משרד הבריאות שמתפרסם לקראת יום האיידס הבינלאומי, שיצויין ביום ב'. מדובר בירידה לעומת שנת 2012, אז התגלו 486 נשאים.

 

עם זאת, הנתון הרשמי שונה מדו"ח שחיבר המרכז הארצי לאימות בדיקות HIV, והתפרסם ב-ynet לפני כארבעה חודשים, אז דווח על 495 נשאים חדשים, כלומר עלייה במספר הנשאים בארץ. בכל שנה קיים הבדל בין הנתונים הגולמיים של המרכז הלאומי לאימות בדיקות HIV לבין הנתונים הרשמיים של משרד הבריאות.

  

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על HIV:

האם התפתחות הטיפול ב-HIV - גרמה לשאננות?

איך הפך HIV ממחלה סופנית לכרונית - ומה העתיד?

HIV: הסטיגמה על המחלה - חייבת להשתנות

 

160 נשאים חדשים מהקהילה הגאה

במספר הנשאים החדשים שהתגלו לאחר שהגיעו ממדינות שבהן הנגיף נפוץ חלה ירידה מכ-115 לכ-90,

אבל בקטגוריית הגברים שקיימו יחסי מין עם גברים ונדבקו בנגיף דווקא יש עלייה, מגמה התואמת את המתרחש בשנים האחרונות בארץ ובעולם.

 

מספר הנשאים מהקהילה הגאה עומד על כ-160 חדשים, בעוד שב-2012 הוא היה 155.

 

שיעור נשאי ה-HIV למיליון בני אדם בישראל הוא 58.3. לפי משרד הבריאות, זהו שיעור נמוך מרוב מדינות המערב. עם זאת, במשרד הבריאות מדגישים כי קיימים פערים גדולים בין תת אוכלוסיות בארץ, כלומר שישנן אוכלוסיות בהן הנשאות היא נפוצה יותר יחסית לשיעורן באוכלוסייה, לעומת מגזרים אחרים.

 

מהוועד למלחמה באיידס נמסר כי "זו השנה השנייה ברציפות שמגלים בישראל קרוב ל-500 נשאי HIV. זהו נתון מדאיג שמלמד על הצורך בתגבור מאמצי המניעה, הן ביחס לחשיבות השימוש בקונדום והן ביחס לעריכת בדיקות תקופתיות ל-HIV והקניית הרגלי מין בטוחים ואחראיים החל מגילאי נוער".

 

תרופות בחינם למהגרים - הסברה בקהילה הגאה

כדי לצמצם את הפערים, במשרד הבריאות החלו להפעיל תוכנית קהילתית חדשה עבור מהגרים שהם נשאי HIV ואין להם ביטוח בריאות. עקב חוזר מנכ"ל משרד הבריאות שהתפרסם לפני כמה חודשים, המדינה מספקת להם תרופות ומעקב רפואי במרפאות איידס ייעודיות, כדי לטפל בנשאים שלא זכאים לטיפול במסגרת סל הבריאות הממלכתי.

 

בנוסף הורחבה ההסברה בקהילה הגאה שנועדה להעלות בחזרה את המודעות. בשנים האחרונות המומחים צופים בדאגה בעלייה במספר הנשאים מקרב הקהילה, זאת לאחר הצלחת הטיפולים במחלת האיידס והפיכתה למחלה כרונית שאינה קטלנית. המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות והקהילה הגאה מפעילות תוכניות שמטרתן לשנות התנהגות, כולל עידוד לשימוש בקונדום, ביצוע בדיקות לגילוי הנגיף והסברה בקרב בני נוער.

 

פעילות נוספת היא תוכנית החלפת מזרקים ארצית שמופעלת על ידי האגודה לבריאות הציבור בשיתוף הרשות למלחמה בסמים והוועד למלחמה באיידס, שנועדה למזער את הנזק של מזריקי הסמים.

 

גם בקטגורית ההטרוסקסואלים שנדבקו ממקור לא ידוע חלה עלייה, כ-75 לעומת 70. כעשרה ילדים נדבקו מאמהותיהם הנשאיות, 12 נדבקו ביחסי מין הטרוסקסואלים, 71 מזריקי סמים נדבקו ו-41 לא ידועה הסיבה.

 

מנצלים את התפתחות הטיפול הרפואי

לדברי פרופ' משנה קליני אדוארדו שחר, מנהל מכון האיידס ברמב"ם, לאחרונה עוסקת קהילת מומחי ה-HIV העולמית בחזון "90-90-90", המבקש לעשות שימוש בחינוך, העלאת מודעות ומיקוד טיפול רפואי לטובת יצירת דור חף מהנגיף על ידי אבחון 90% מנשאי ה-HIV, טיפול ב-90% מהם ודיכוי הנגיף בקרב 90% מהם, עד לשנת 2020.

 

"מדובר בתחזית ורודה מדי. מספר המטופלים החדשים ברמב"ם יציב יחסית בשנים האחרונות, ועומד על בין 90 ל-120 בשנה. נכון ל-2014 מטופלים ברמב"ם מעל 1,000 נשאי נגיף ה-HIV, ביניהם תינוקות, ילדים, נשים וגברים ואף בני גיל הזהב, לרבות נשאים בני 85, מכל המגזרים.

 

"לכאורה, מדובר בנתון מעודד, מכיוון שאין כאן עלייה, אך המציאות מאחורי המספרים מציגה תמונת מצב אחרת. אנו רואים עלייה בשנים האחרונות בקרב קבוצות באוכלוסייה שהנגיף היה פחות נפוץ בהן לפני כמה שנים. אנחנו רואים גם עליה בקרב הנשאים החדשים מתוך קבוצות שמודעות היטב לנושא ולסכנות הכרוכות בקיום יחסי מין לא מוגנים. אוכלוסיות אלו מנצלות את התפתחות הטיפולים הרפואיים בתחום כדי להמשיך לעשות זאת, ולקבל את הטיפול לאחר מעשה, במחשבה שהטיפול מונע את המחלה ב-100%.

 

"אחת התופעות היותר מעניינות שאנו רואים בשנים האחרונות היא עלייה במספר האנשים המגיעים לבית החולים, לאשפוז, בשלבים מתקדמים מאוד של המחלה, ומגלים רק אז, לראשונה, שהם חולי איידס. התופעה הזו מתאימה לשנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת, השנים הראשונות של התפרצות המחלה. נוכח התמורות שחלו בכל הקשור לאיידס, המודעות הגדולה שיש למחלה, הטיפולים הקיימים והשינוי בתפיסה, זו תופעה אף מדאיגה ביותר".





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
HIV. נפוץ במיוחד בתת אוכלוסיות שונות בארץ
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים