שתף קטע נבחר

דרמה: בוטלה הרשעת מובארק בהרג מפגינים

יותר משלוש שנים אחרי שהודח ונכלא, נשיא מצרים לשעבר עשוי לצאת בקרוב לחופשי: השופט ביטל את הרשעת מובארק בהרג 239 מפגינים בהפיכה, וזיכה אותו גם בפרשת ייצוא הגז לישראל. חגיגות ומחיאות כפיים באולם: "יחי הצדק"

דרמה של ממש בבית המשפט בקהיר: נשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק, ששוהה בשנים האחרונות מאחורי סורג ובריח, עשוי להפוך בקרוב שוב לאדם חופשי. השופט ביטל את הרשעתו של מובארק בהרג 239 מפגינים במהפכת 25 בינואר 2011. משפטו החוזר כלל אישומים של ניצול כספי ציבור ומכירת גז טבעי לישראל במחירים מוזלים ממחיר השוק הבינלאומי - וגם בפרשה זו זוכה הבוקר (יום שבת) מובארק. לאחר הזיכוי החלו חגיגות וצעקות שמחה באולם, ומובארק התחבק עם סובביו. ynet העביר שידור חי מבית המשפט בקהיר.

 

המורשעים שזוכו צעקו עם הסנגורים שלהם: "יחי הצדק". באולם בית המשפט נכחו גם בניו של מובארק גמאל ועלא, שזוכו גם הם בסוגיית ייצוא הגז. עלא נישק את אביו חוסני מובארק על מצחו. שר הפנים לשעבר חביב אל-עדלי וששת עוזריו, שאף הם הורשעו בהרג מפגינים, זוכו במשפט החוזר. הפרקליטות המצרית תוכל לערער תוך 60 יום על גזר הדין של מובארק ויתר המזוכים.
 
הנשיקה שאחרי הניצחון המשפטי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנשיקה שאחרי הניצחון המשפטי(צילום: רויטרס)
חגיגות מחוץ לאולם ובתוכו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חגיגות מחוץ לאולם ובתוכו(צילום: רויטרס)
 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
סוגיית שחרורו של מובארק מבית החולים הצבאי אל-מעאדי, שם הוא כלוא, עדיין לא ברורה. בעיתון המצרי "אל-יום א-סאבע" טענו אמש כי קיימות שתי אפשרויות משפטיות. הראשונה היא שמובארק יעזוב את בית החולים הצבאי כי ריצה את שלוש שנות המאסר שנגזרו עליו בפרשת השחיתות "ארמונות הנשיאות" שבה הורשע. השנייה היא שיוסיף לשהות בבית החולים כי עד כה היה במאסר עקב הרג המפגינים, ולא עקב פרשת השחיתות.
 

סוזן מובארק קיבלה את בעלה בצהלולים

באתר החדשות המצרי "אל-מיסראווי" דווח כי רעייתו של מובארק, סוזן, קיבלה את פניו בבית החולים הצבאי בצהלולים. היא צפתה במשפט בבית אחיה בקהיר, אך עם הישמע הפסיקה מיהרה לבית החולים. גורמים שצוטטו באתר המצרי סיפרו כי שמחה מאוד ואף חילקה שוקולד לנוכחים בבית החולים, תוך שהיא מתלווה למובארק באגף שבו הוא שוהה.

מובארק, בן ה-86 שהועבר במסוק לאולם בית המשפט בקהיר, חזר הבוקר לכלוב הנאשמים - שבו שהה לא מעט פעמים בעבר. אל אזור בית המשפט הגיעו קרובי משפחותיהם של ההרוגים במהומות, שדרשו להטיל על מובארק עונש מוות, וכן תומכיו של מובארק, שביקשו לזכותו. ההחלטה בעניינו של מובארק, בניו ויתר הנאשמים הייתה אמורה להינתן כבר לפני חודשיים, אבל השופט דחה אותה ותירץ: צריך לקרוא יותר מ-160 אלף עמודים. פסק הדין שלו, בסופו של דבר, כלל 1,430 עמודים.

 

על פי רישומי בית המשפט, בהפיכה המצרית הראשונה נהרגו 239 מפגינים ב-11 מחוזות, ונפצעו 1,588 איש. נשיא מצרים לשעבר עמד לראשונה למשפט באוגוסט 2011, וביוני 2012 הוא נידון למאסר עולם (25 שנה) ושר הפנים שלו אל-עדלי קיבל עונש דומה. ששת עוזריו של אל-עדלי ושני בניו של מובארק זוכו. גמאל ועלא מובארק נותרו עדיין במעצר מנהלי בשל מעורבותם בפרשיות שחיתות אחרות.

מובארק, לפני ביטול ההרשעה. בנו נשק על מצחו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מובארק, לפני ביטול ההרשעה. בנו נשק על מצחו(צילום: רויטרס)

חזר לבית החולים אחרי ביטול ההרשעה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חזר לבית החולים אחרי ביטול ההרשעה(צילום: EPA)

מהמסוק לאמבולנס, ומשם לבית המשפט. מובארק, הבוקר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהמסוק לאמבולנס, ומשם לבית המשפט. מובארק, הבוקר(צילום: AFP)

גזר הדין לפני שנתיים לא ריצה את מחנה מובארק וגם מתנגדיו. תומכיו של הנשיא שהודח במהפכה לא אלימה סברו כי העונש שקיבל חמור מדי, ואילו משפחות המפגינים ההרוגים לא הסתפקו בפחות מעונש מוות ורצו לראות אותו מוצא להורג. מסיבה זו גם התביעה וגם ההגנה ערערו על החלטת השופט. בפברואר 2013 הפתיע בית המשפט לערעורים את כולם כשהורה לקיים משפט חוזר לראיס לשעבר וליתר הנאשמים.

 

לאורך כל התקופה שבין משפטו הראשון לתחילת משפטו החוזר פורסמו במצרים דיווחים רבים על החמרה במצבו הבריאותי של מובארק. פעם אחת דווח שהוא עבר התקף לב, ופעם אחרת דווח שהוא סבל ממוות קליני. במפתיע, או שלא במפתיע, במהלך המשפט החוזר ניכר כי מצבו של מובארק השתפר, אף שהוא נעדר מכמה דיונים ואפילו שבר את רגלו בדרכו לשירותים בבית החולים הצבאי.

מחוץ לבית המשפט: קרובי ההרוגים - וגם תומכי מובארק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחוץ לבית המשפט: קרובי ההרוגים - וגם תומכי מובארק(צילום: רויטרס)

במהלך הדיונים החל מובארק להאזין להם מכיסא - ונטש את האלונקה. בדיון האחרון והמסכם אף השמיע הנשיא המודח בקולו נאום הגנה יוצא דופן שבו ניסה לדבר אל לבם של השופטים: "אני מתקרב לסוף חיי. ייתכן שאלה דבריי האחרונים בפומבי". הוא גם הבהיר כי לא נתן הוראה לירות במפגינים. "פרשתי ממשרת הנשיאות כדי למנוע שפיכות דמים. אקבל כל גזר דין שייפסק נגדי", אמר.

 

מובארק ובניו מרצים עונשי מאסר בגין פרשות אחרות שקשורות לשחיתות שלטונית. אחת המוכרות שבהן היא פרשת "גניבת הכספים מארמון הנשיאות". מובארק נידון בחודש מאי האחרון לשלוש שנות מאסר, וכל אחד מבניו נידון לארבע שנים בכלא. השלושה גם נקנסו בסכום של יותר מ-125 מיליון לירות מצריות (61 מיליון שקלים) - סכום שמשתווה, לפי התביעה ובית המשפט לכסף שנגנב. 

 

חוסיין סאלם, איש העסקים המצרי שנמלט ממצרים והועמד לדין בהיעדרו בפרשת ייצוא הגז לישראל ומתן טובות הונאה לבניו של מובארק, הגיב על גזר הדין שזיכה אותו ואמר "תחי מצרים, תחי מצרים". הוא הוסיף כי הוא מתכוון לחזור למדינה בהזדמנות הראשונה ויגיע להסדר כספי בעניינו.

 

בתקופת משפטו הראשון של מובארק, אז היו מוחמד מורסי ו"האחים המוסלמים" בשלטון, בציבור המצרי לא ביטאו חיבה רבה לראיס ולאנשי המשטר הישן. אלא שמים רבים זרמו מאז בנהר הנילוס. משטרו של הנשיא מורסי הופל בחודש יולי בהפיכה צבאית והוחלף על ידי מפקד הצבא לשעבר, עבד אל-פתאח א-סיסי, ומאז נרשמה עלייה בתמיכה במובארק ונשמעו לא פעם קולות שקראו להעניק לו חנינה.


פורסם לראשונה 29/11/2014 10:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חוסני מובארק. בקרוב אדם חופשי?
צילום: רויטרס
מומלצים