שתף קטע נבחר
 

סופגניית הנסיכה: פום דופין

רותי קינן מגוונת ולרגל חנוכה, תכין השנה פום דופין, כופתאות תפוחי אדמה מטוגנות ממטבח חצר המלוכה הצרפתי, הכלאה בין סופגנייה ללביבה. סיפור ומתכון מפתה

אם בא לכם לגוון מעט את רפרטואר המטוגנים שלכם לחגיגת "שימו שמן" הקרבה ובאה - הנה הצעה מפתה: כופתאות מטוגנות מהמטבח הצרפתי, הכלאה טעימה ביותר בין סופגניות ללביבות. מהצד החזותי הן דומות יותר לסופגניות קטנות, עגלגלות וחמימות, בטעם ובתכולה הן מזכירות לביבות תפוחי אדמה לא מתוקות. מומלץ לאכול אותן חמימות, סמוך למועד הטיגון אך לא מיד.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

בצרפתית הן נקראות פום דופין (Pommes Dauphine), ולמרות השם, אין לבלבל אותן עם פום דופינואז (Pommes Dauphinoise), מאכל המורכב מפרוסות תפוחי אדמה מוקרמות בתנור בשמנת וגבינה. כאן מדובר על תערובת של מחית תפוחי אדמה ובצק רבוך, המעוצבת לכופתאות ומטוגנת בשמן חם. הן מיוחסות לאזור איל דה פראנס, שבו נמצאת גם הבירה פריז, ונוהגים להגיש אותן כתוספת לבשר או עוף אך גם כחטיפים.

 

פום דופין (צילום: ירון ברנר ) (צילום: ירון ברנר )
פום דופין(צילום: ירון ברנר )

 

על מקורו של המאכל שנולד במחצית השנייה של המאה ה-19 יש סיפור חביב המסביר גם את שמו. הוד מעלתו הדופאן (dauphin), כינויו של יורש העצר במשפחת המלוכה הצרפתית, נהג לאחר לארוחות ולפגישות. טבח מיואש, שנוכח באיחור כשכבר החל להכין מנה שכללה תפוחי אדמה, הפסיק את ההכנות ועבר לעמדת המתנה. כשהוד רוממותו הופיע סוף סוף הוא מיהר להשליך כפות של התערובת לשמן רותח. למרבה ההפתעה נוצרו כדורים עגלגלים ותפוחים, טעימים להפליא, שהוקדשו מיד לאשתו של יורש העצר, הדופין.

 

המסקנה המתבקשת מהאנקדוטה ההיסטורית היא שהמאכל הפרקטי הזה בהחלט סובל דיחוי. כלומר, אפשר להכין את התערובת מראש, ולטגן סמוך למועד ההגשה. ולשאלה הבלתי נמנעת - כן, אפשר גם לאפות בתנור. זה אמנם יחטיא את כוונת החג - הטיגון בשמן לזכר הפך המיתולוגי שהספיק לכל כך הרבה ימים - אבל ירגיע את המצפון. המאפים שיצאו לכם דומים למאכל תפוחי אדמה אחר - פום דושז (Pommes duchesse), המורכב ממחית תפוחי אדמה מועשרת בחמאה ובביצים.

 

פום דושז (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פום דושז(צילום: shutterstock)
 

 

פום דופין - Pomme Dauphine 

את התערובת אפשר להכין מראש ולטגן סמוך למועד ההגשה. מגישים את הכופתאות כשהן חמימות, לא מיד מהסיר. אפשר בהחלט להכין קודם ולחמם שנית בתנור.

 

גיוון: למעדיפים להימנע מטיגון מומלץ לזלף על תבנית מרופדת בנייר אפייה, ולאפות בתנור חם (200 מעלות) עד להזהבה.

 

המרכיבים:

500 גרם תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות

80 גרם חמאה

3/4 כוס קמח

3 ביצים

מלח, פלפל

מעט אגוז מוסקט

שמן לטיגון עמוק

 

אופן ההכנה:
  1. מבשלים את תפוחי האדמה במים מומלחים עד לריכוך. מסננים מהמים ומועכים לפירה חלק. מחזירים את הפירה לסיר, ומבשלים תוך כדי בחישה דקה או שתיים כדי ליhבש את המחית. שומרים בצד.
  2. מחממים את החמאה עם 3/4 כוס מים ומעט מלח בסיר קטן, עד שהחמאה נמסה והמים מתחילים לבעבע. מסירים מהאש, מוסיפים בבת אחת את הקמח ומערבבים היטב. מחזירים לאש, וממשיכים לערבב עד שנוצר כדור בצק שלא נדבק לדופנות הסיר.
  3. מסירים את הסיר מהאש. מוסיפים ביצה אחת וטורפים היטב עד שהיא נבלעת לחלוטין בבצק. מוסיפים את הביצה השנייה והשלישית באותה הדרך ומבליעים גם אותן. מוסיפים את הפירה, מערבבים ומתבלים במלח, פלפל ואגוז מוסקט. מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד ל-30 דקות.
  4. מחממים שמן לטיגון עמוק בסיר קטן. מעבירים כפות מהתערובת ישירות לשמן הרותח. אפשר גם להעביר את התערובת לשק זילוף עם פתח רחב, ולזלף רצועות קצרות לתוך השמן (מזלפים וחותכים את התערובת במספריים).
  5. כשהכופתאות צפות ומזהיבות מוציאים אותן מהשמן בכף מחוררת, ומספיגים על מגבות נייר. מניחים להתקרר מעט ומגישים אותן חמימות.

 

 (צילום: רותי קינן) (צילום: רותי קינן)

 (צילום: רותי קינן) (צילום: רותי קינן)
 

 (צילום: רותי קינן) (צילום: רותי קינן)
(צילום: רותי קינן)

 

לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
בין סופגנייה ללביבה. פום דופין
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים