שתף קטע נבחר

דיפלומטים: הבחירות פוגעות בתהליך המדיני

גורמים אירופאים הזהירו כי האתגר להביא לחידוש המו"מ נעשה קשה יותר ככל שמתקרבות הבחירות - דווקא בשעה שמדינות אירופה בדרך לגיבוש עמדה אחידה, ואף עשויות לסחוף עמן את ארה"ב. "יש כאן הזדמנות שצריך לנצל", קראו הדיפלומטים

בעוד מועצת הביטחון של האו"ם והפרלמנטים באירופה הופכים לזירה המרכזית של המאבק להכרה במדינה פלסטינית, דיפלומטים מביעים חשש: במקום לקדם את הסוגיה המדינית - הבחירות הצפויות בישראל רק יידחו את השלום. באירופה ממתינים עתה לראות אם ארה"ב תצטרף אליהם בניסיון להביא לחידוש המו"מ בהקדם האפשרי, ומדגישים: "יש כאן הזדמנות שצריך לנצל".

 

"לחץ בינלאומי ואזורי דחה מהלך פלסטיני"

הפרלמנט הצרפתי הכיר במדינה פלסטינית

 

מחר או מחרתיים עתיד ראש הממשלה בנימין נתניהו לדון עם מזכיר המדינה ג'ון קרי במהלכים הנוכחיים באו"ם. "אני מקווה שהפגישה תמנע עימות עם מועצת הביטחון", אמר קרי אתמול (יום ו'), במהלך שיחה עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. בהמשך הוא שוחח עם עיתונאים, ששאלו אם ארה"ב עשויה לתמוך בפניית הפלסטינים לאו"ם. "אנחנו מנסים למצוא דרך להפיג את המתח ולצמצם את הסיכוי להחרפת הקונפליקט, ובוחנים שורה של אפשרויות להשגת מטרה זו", הוא ענה להם.

מועצת הביטחון של האו"ם. "מנסים למנוע עימות" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מועצת הביטחון של האו"ם. "מנסים למנוע עימות"(צילום: AFP)
 

בחודש שעבר הפיצה ירדן, המדינה הערבית היחידה שחברה במועצה, הצעת החלטה בשם הפלסטינים, שמגדירה את נובמבר 2016 כתאריך היעד לסיום הכיבוש הישראלי. ליוזמה אין סיכוי רב לגייס תמיכה משמעותית, אבל בתור פשרה, פתחה צרפת בהתייעצויות עם בריטניה וגרמניה, שצפויות להימשך שבועות, כדי לגבש עמדה אחידה בנושא. עתה מצפות המדינות לגלות אם ארה"ב תצטרף אליהן.

 

"האמריקנים רוצים לפעול, אבל הם עוד מתלבטים אם זה הזמן הנכון לעשות זאת", העריכו היום שני דיפלומטים ששוחחו עם סוכנות הידיעות הצרפתית. היוזמה המשותפת עתידה לקרוא לחידוש המשא ומתן בהקדם האפשרי, על בסיס עקרון שתי המדינות. היא גם תציב דדליין מוגדר לסיום השיחות - אולי בתוך שנתיים, כמו שהציעה צרפת.

 

על רקע זאת, הזהירו הדיפלומטים: ככל שמתקרבות הבחירות בישראל, מלאכת קידום התהליך המדיני נעשית קשה יותר והתקרית הפעוטה ביותר יכולה להבעיר את השטח. וושינגטון טרם ביקשה רשמית מהאירופאים להשהות את מאמציהם לקדם פתרון לסכסוך הישראלי-הפלסטיני עד לתוצאות הבחירות שיתקיימו ב-17 במרס, ובינתיים רשימת המדינות שדנות בסוגיית ההכרה בפלסטין רק מתארכת.

 

האירופאים הדגישו כי המגעים שמתקיימים עתה בדרג הדיפלומטי יוצרים הזדמנות נדירה, אך הודו גם כי "יהיה זה נס, אם השיחות יחודשו עד סוף השנה". לצד הבחירות שמשפיעות על החלטת ארה"ב איך לפעול, גם לשינוי הצפוי בהרכב מועצת הביטחון ודאי יש השפעה. בינואר יצטרפו למועצה חברות לא-קבועות חדשות, בהן מדינות רבות שנוטות לתמוך בפלסטינים ובראשם ונצואלה, היריבה של ארה"ב באמריקה הלטינית.

 

בשיחתו עם עיתונאים אמר עוד קרי: "יש הרבה גורמים שונים שדוחפים לכיוונים שונים, והשאלה היא אם כולנו יכולים למשוך לאותו הכיוון. זה מה שאנחנו מתמודדים איתו". גורם דיפלומטי נוסף העריך בעקבות דבריו כי "אם יש חלון הזדמנויות להשגת הסכמה לגבי ההחלטה במועצת הביטחון, זה צריך להיות החודש. אם נחכה, ניאלץ כנראה להתמודד בינואר עם הפנייה הפלסטינית, שתיענה בווטו אמריקני - וזה עלול רק להחמיר את המצב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי מילרוד
נתניהו וקרי, ייפגשו בתחילת השבוע
צילום: מוטי מילרוד
מומלצים