שתף קטע נבחר

FDA אישר: בדיקת דם חדשה שחוזה התקף לב

מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר את השימוש בבדיקת דם חדשה כדי לחזות סיכון מוגבר ללקות באוטם שריר הלב. מדי שנה מתים בישראל אלפי אנשים בביתם, רק כי לא זיהו את הסימנים המוקדמים להתקף לב

הבדיקה שתציל חיים: מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אישר את השימוש בבדיקת דם חדשה המאפשרת לחזות מראש סיכון מוגבר ללקות בהתקף לב. את הבדיקה ניתן יהיה לבצע בשלב זה בארצות הברית בלבד באופן פרטי.

 

הבדיקה החדשה מיועדת למבוגרים בריאים ללא רקע של מחלות לב, ותוצאותיה מדויקות יותר בקרב נשים.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על התקף לב :

10 עצות להפחתת הסיכון ללקות בהתקף לב

התקף לב: איך לזהות שזה קורה - ומה הטיפול

מחקר ענק: פרי אחד בלבד ליום מונע התקפי לב

 

הסימן: דלקת בכלי הדם

הבדיקה, המכונה PLAC Test, בודקת את פעילותו של הסמן הביולוגי ליפו פרוטאין-פוספוליפאז-Lp-PLA2 בדם החולה. רכיב זה מסמן דלקת בכלי הדם, הגורמת להצטברות של רובד טרשתי בכלי הדם המזרימים דם ללב. לאורך זמן, הצטברות הרובד הטרשתי גורמת להיצרות כלי הדם ולהתקף לב.

 

מחקר רחב היקף שכלל מעל 79 אלף נבדקים ב-32 מחקרים שונים, מצא כי רמות גבוהות של Lp-PLA2 העלו את הסיכון למחלות כלי דם כליליים המספקים דם ללב, ואף את הסיכון לשבץ מוחי.

 

נבדקים שרמת הפעילות של הסמן Lp-PLA2 הייתה גדולה אצלם מ-225 ננומול לדקה למיליליטר, נמצאו בסיכון מוגבר להתקף לב. מטופלים שאצלם רמת הסמן הייתה נמוכה יותר, היו בסיכון נמוך ללקות באירוע לבבי.

 

בניסויים שבוצעו במשך חמש שנים על 4,598 אנשים בגילאי 45 עד 92, שהיו ללא עבר של מחלות לב, הגיעה מידת הדיוק של בדיקת הדם בחיזוי התקף לב ל-41% בגברים ול-58% בנשים. אצל אנשים בריאים ללא היסטוריה רפואית של מחלות לב, מידת דיוק זו נחשבת גבוהה.

 

"בדיקת דם המסייעת לחזות סיכון להתקף לב תסייע לרופאים לזהות מראש את המטופלים הנמצאים בסכנה, ובכך להקטין את שיעור התמותה שלהם", אומר אלברטו גוטיירז, ראש המחלקה לאבחון מעבדתי ב-FDA.

 

"יש בידינו כיום מספר כלים להערכת הסיכון של נבדקים בריאים ללקות בהתקף לב", אומר ל-ynet פרופ' דורון זאגר, מנהל היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי סורוקה. "ניתן לבצע מדידות של זרימות דם בגפיים תחתונות, מדידות של עובי דופן כלי הדם, ואף בדיקת דם CRP שהיא מדד לדלקת.

 

"בדיקת הדם החדשה הייתה בשימוש מחקרי מספר שנים בארץ. נראה שמדובר בעוד כלי עזר, אולם יידרשו מחקרים נוספים כדי לקבוע נחרצות שהיא אכן כלי מספיק כדי שממש ניתן יהיה לומר שבכוחה למנוע אירועי לב".

בדיקת הדם החדשה תהווה עוד כלי עזר (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
בדיקת הדם החדשה תהווה עוד כלי עזר(צילום: Shutterstock)
 

רק 10,000 מגיעים לבית החולים

מדי שנה מטופלים בבתי החולים בישראל כ-10,000 אנשים שלקו בהתקף לב. מבין אלה, שיעור התמותה הוא 5% עד 7%, שיעור שהנו בין הנמוכים בעולם. אלא שכ-3,000 אנשים נוספים בישראל נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים, אף שהם לוקים בסימנים המוקדמים להתקף לב, ונפטרים בביתם.

 

אלה המצויים בסיכון גבוה ללקות בהתקף לב הם הסובלים מהשמנת יתר, מעשנים, חולי סוכרת, חולים ביתר לחץ דם וכאלה שבמשפחתם היסטוריה של מחלות לב וכלי דם. כל אלה צריכים להיות במעקב רפואי, לעבור בדיקה שגרתית אצל רופא המשפחה אחת לשנה ולשים לב במיוחד לסימנים המקדימים הדורשים בדיקה רפואית דחופה: לחץ בחזה המקרין (או שלא) לכתפיים, לצוואר או לזרוע שמאל. הלחץ מסוכן במיוחד אם הוא מופיע גם במנוחה. אל הלחץ עשויים להתלוות גם זיעה קרה וקשיי נשימה.

 

כדי לאבחן התקף לב, יש צורך בשניים מתוך שלושת הממצאים הרפואיים הבאים: סימנים מקדימים דוגמת אלה שלעיל (לרוב לחץ בחזה), סימנים מתאימים בתרשים האק"ג, והקביעה הנחרצת: בדיקת אנזימים בדם. בבדיקה זו נמדדת רמתם של אנזימים המשתחררים לזרם הדם בזמן פציעה של שריר הלב כפי שמתרחש בעת התקף לב.

 

אנזימים אלה, הקרויים CPK וטרופונין, עולים לערכים גבוהים ונשארים גבוהים במיוחד בזמן התקף הלב, ונשארים זמן קצר לאחר האירוע. במקרה כזה, מובהל החולה בדרך כלל לצנתור. בפעולה זו מוחדר צנתר דרך כף היד או המפשעה, ומאפשר לרופאים לבדוק את קוטר כלי הדם הכליליים המזינים את שריר הלב, ואף להרחיב כלי דם שנחסמו.  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"בדיקת דם המסייעת לחזות סיכון להתקף לב תסייע לרופאים לזהות מראש את המטופלים הנמצאים בסכנה"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים