שתף קטע נבחר

דו"ח: מספר הרופאים והאחיות בישראל – בירידה

דו"ח משרד הבריאות חושף – מספר הרופאים בישראל נמצא בירידה תלולה בעשור האחרון. בתל-אביב יש 4.7 רופאים בממוצע על כל אלף איש, בצפון רק 2.2. יו"ר ההסתדרות הרפואית: "ישראל היא המדינה היחידה בין המדינות המפותחות בה מספר הרופאים נמצא בירידה"

אם תהיתם למה התור לרופא או לאחות הוא כל כך ארוך, מספיק להציץ בנתונים החדשים של משרד הבריאות. שיעור הרופאים בישראל נמצא בירידה מתמדת, ולמרות שמספר הסטודנטים לרפואה שמסיימים את הלימודים בכל שנה עולה, המדינה לא מצליחה להתגבר על המחסור. במקביל, שיעור האחיות בארץ ממשיך להיות אחד מהנמוכים בעולם. חלק גדול מהבעיה נמצא בקופות החולים – ומשרד הבריאות מגבש עם האיגודים המקצועיים הוספת תקנים לרופאי משפחה, שנמצאים במשבר חמור, ולרופאי הילדים.

 

בשנת 2001 היו בישראל 3.45 רופאים לכל אלף בני אדם, ואילו בשנת 2013 השיעור ירד עד ל-3.11 לאלף. מערכת הבריאות בישראל קלטה רופאים רבים בתחילת שנות התשעים עקב העלייה מברית המועצות. בשנת 1991 שיעור הרופאים לאלף בני אדם עמד על 2.86 בלבד, אך כעבור שנה השיעור קפץ ל-3.24. מאז חלה עלייה הדרגתית עד לתחילת שנות האלפיים, והחל משנת 2001 ישנה ירידה. בהשוואה לממוצע ה-OECD נראה שהמצב בישראל דווקא לא רע, מכיוון ששם השיעור הוא 3.16 לאלף, אך כבר שנים שישראל נמצאת במגמת ירידה, לעומת שאר העולם המערבי שנמצא במגמת עלייה.

 

בתל-אביב: פי 2 רופאים לכל 1,000 איש מאשר בצפון

משרד הבריאות הצליח להוסיף מקומות לימוד בשנים האחרונות, כך שב-2013 קיבלו 416 רופאים בוגרי הארץ את הרישיון לעסוק ברפואה לעומת 360 ב-2009. משרד הבריאות גם הקל על חלק מהסטודנטים לרפואה שסיימו לימודיהם בחו"ל, וכך צמצם את השחיקה בשיעור הרופאים, אך הוא לא מצליח להדביק את קצב הפורשים לפנסיה. אחד מהאתגרים של משרד הבריאות יהיה לשכנע רופאים לעבור לפריפריה, מכיוון שבצפון יש רק 2.2 רופאים לאלף, הרבה פחות מהשיעור בתל אביב שעומד על 4.7, ובשאר הארץ שנע בין 3.2 ל-3.7.

ירידה בעשור האחרון. רופאים בישראל (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
ירידה בעשור האחרון. רופאים בישראל(צילום: אבי רוקח)

"הדו"ח מראה שתהליך של הכשרת רופאים נמשך הרבה זמן, בין ארבע לשש שנים עד לסיום בית ספר לרפואה, ואז שנת סטאז' ועוד כמה שנות התמחות. התכנון צריך להיות לטווח ארוך, אחרת נוצר פער, ובתחילת שנות האלפיים היה קיפאון בנושא. כל הוועדות שהיו אמרו שצריך לפתוח עוד בית ספר לרפואה, אבל רק בשנת 2011 הוא נפתח בגליל", אומר פרופ' ארנון אפק, מנכ"ל משרד הבריאות. "כעת חלה עלייה במספר הרופאים הצעירים, ו-1,100 אנשים קיבלו אישור להתחיל בסטאז'. מדובר בשינוי מאד גדול. זה יגרום למצב בו תוך שנתיים לא יהיו מספיק מקומות להתמחות בהם, ואנחנו נצטרך להוסיף מקומות בבתי חולים. אנחנו גם נעודד את קופות החולים להוסיף רופאים, במיוחד רופאי משפחה וילדים".

 

מספר האחיות: רק במקסיקו יותר גרוע

במקצועות ההרדמה, כירורגיה כללית וניאונטולוגיה הייתה עלייה במספר הרופאים שבחרו לבצע את ההתמחות לאור הגדרתם כמקצועות במצוקה בהסכם הרופאים משנת 2011. כעת במשרד הבריאות בוחנים את צפי פרישת הרופאים לפי מקצועות כדי לגלות מהם הצרכים העתידיים.

 

גם בתחום הסיעוד, המצב בישראל ממשיך להיות גרוע ושיעור האחיות המועסקות בקופות ובבתי החולים ממשיך לרדת עם השנים. בשנת 2013 היו 5.79 אחיות לאלף בני אדם, בעוד שב-2002 שיעורן עמד על 6.53 לאלף. כמו בשנים האחרונות, רק מקסיקו מצילה את ישראל מהמקום האחרון בטבלה. במדינה זו יש 2.55 אחיות לאלף איש, והממוצע ב-OECD עומד על 9.33, לעומת שיעור האחיות המוסמכות בארץ שעומד על 4.8.

 

המדינה היחידה בעולם בה מס' הרופאים בירידה

"הדו"ח השנה מציין שממשיכה המגמה המדאיגה ביותר של ירידה במספר הרופאים בישראל", אומר ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, "ישראל היא המדינה היחידה בין המדינות המפותחות בה מספר זה נמצא בירידה.

הרפואה המודרנית עקב התמקצעותה דורשת עלייה מתמדת במספר הרופאים. למעשה, הנתון של 3.1 ל-1000 נפש מטעה מאחר שחלק מבעלי הרישיונות לא עוסקים בפועל ברפואה כלל או עוסקים ברפואה במשרה חלקית.

 

"מדאיג עוד יותר שישנה ירידה משמעותית במספר רופאים בני פחות מ- 45. רופאי ישראל מזדקנים והתופעה עלולה להביא לירידה בזמינות הרפואה כבר בשנים הקרובות עקב פרישה לגמלאות של מספר רב של רופאים. יש לברך על כך שיותר מ- 1000 רישיונות חדשים נופקו ב- 2013, אך יש צורך דחוף בתוספת תקני רופאים אחרת אנו עלולים לאבד מידית הרבה רופאים צעירים".

 

ד"ר אורן וכט מסר בתגובה כי " אנו תושבי הנגב, חברי פורום בריאות דרום הפועלים לקידום שוויון בבריאות לא מופתעים מהדו"ח הנוכחי. בשנים האחרונות הפער בין תושבי הפריפריה למרכז בכול תחומי החיים הולך וגדל.

 

"לאחרונה אף פורסם כי תושבי הדרום חיים כחמש פחות מתושבי המרכז. אנו מצפים כי הצורך לחזק את מערכת הבריאות הציבורית יהפוך לתוכנית פעולה לאומית והמשאבים המוקצים למערכת הבריאות בפריפריה יושוו ואף ותעשה העדפה מתקנת של הפניית משאבים לפריפריה.

 

"רק בשילוב כוחות של כל משרדי הממשלה הנוגעים בדבר, נוכל להשאיר את מיטב אנשי הרפואה לאחר לימודיהם בפריפריה ולחזק את מערכת הבריאות הציבורית".






פורסם לראשונה 17/12/2014 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
"נעודד את קופות החולים להוסיף רופאי משפחה וילדים". פרופ' ארנון אפק
צילום: דנה קופל
צילום: גיל יוחנן
"ישראל היא המדינה היחידה בין המדינות המפותחות בה מספר הרופאים נמצא בירידה". ד"ר ליאוניד אידלמן
צילום: גיל יוחנן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים