שתף קטע נבחר

עישן ונהג: שוב הורשע משתמש בקנביס רפואי

נמשך חוסר העקביות באכיפה כלפי מעשני מריחואנה ברישיון: בית המשפט דחה טענה של רוכב אופנוע שטען שחלפו שש שעות בין העישון לנהיגה

בית המשפט לתעבורה בתל אביב לא קיבל טענה של רוכב אופנוע, המשתמש במריחואנה רפואית, שלפיה תנאי הרישיון מאפשרים לו לנהוג בחלוף שש שעות מרגע העישון. בשל כך הרשיעה אותו בשופטת דלית ורד בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

המקרה המדובר מהווה עוד חוליה בשרשרת תיקים שמציירים תמונה של חוסר עקביות של מערכת אכיפת החוק לגבי נהיגה ומריחואנה רפואית. לא פעם, גם כשמדובר בסיטואציות מקבילות, תוצאת ההליכים המשפטיים הפוכה: האחד מסתיים בזיכוי, האחר בהרשעה – והנהג צפוי לאבד רישיונו לתקופה ארוכה.

 

המקרה המדובר התרחש באחד הערבים בנובמבר 2012. רוכב האופנוע עוכב ונדרש לתת בדיקת שתן. הוא הסביר שיש לו בעיה בערמונית וביקש לעשות בדיקת דם. ממצאי הבדיקה העלו כי בדמו הייתה חומצת חשיש וגם רמה גבוהה של THC – החומר הפעיל בקנביס. משכך הוגש נגדו כתב אישום שייחס לו עבירה של נהיגה בשכרות ותחת השפעת סמים.

 

הנאשם - בעל רישיון למריחואנה רפואית - הודה שעישן באותו היום, אך לטענתו חלפו כשש שעות עד שעלה על ההגה. לדבריו הרופאים אמרו לו שאסור לו לנהוג כשש שעות לאחר השימוש, ולכן לא עבר עבירה.

 

הוא הוסיף כי גם נוסח הרישיון הטעה אותו, מאחר שנכתב בו שהאיסור לנהוג חל "בעת השימוש בסם המסוכן". "בעת" משמעותה "בזמן או בשעת", ומשפעל בהתאם לתנאי הרישיון – אין לו כל אחריות פלילית.

 

הנאשם העלה טענות נוספות כנגד אופן התנהלות השוטרים, בהן גרס בין היתר כי יש לפסול את הבדיקה כיוון שהוטעה לחשוב שהיא נערכה לשם מציאת אלכוהול ולא סמים.

 

הסם בגוף? זה מספיק

השופטת ורד קבעה כי עצם הימצאות הסם בגופו של נהג מספיקה כדי להוכיח עבירה של נהיגה תחת השפעה. זאת מעבר לכך שערכי החומר הפעיל בדמו היו גבוהים ביותר, ומצביעים על נהיגה תחת השפעה פעילה. היא לא קיבלה את גרסת הנאשם באשר לבדיקת השכרות, שכן הוא עצמו מסר למשטרה כי הוא מסכים לתת את דגימת הדם לצורך בדיקת סמים מרצונו הטוב והחופשי.

 

לדבריה, לתנאי הרישיון אין משמעות מאחר שאין חוק מפורש הקובע כי אפשר לנהוג בחלוף שש שעות מעת העישון. בהכרעת הדין נכתב: "האיסור על נהיגה תחת השפעת סם חל על בעלי רישיון לשימוש במריחואנה רפואית ללא כל סייג, ובלא קשר לזמן שחלף ממועד צריכת הסם. איסור זה ייאכף גם במקרה בו חלף זמן ממושך מצריכת הסם".

 

השופטת הוסיפה כי בפרשת רן שריג הבהיר בית המשפט העליון כי עוד אין מענה חוקי לשאלה מהו פרק הזמן הנדרש להתפוגגות הסם באופן שמאפשר יכולת נהיגה תקינה. אמנם העליון הורה למשרד הבריאות להסדיר זאת בתקנות, אלא שהדבר טרם נעשה. בשל כך הורשע הנהג בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים.

 

בעבר פרסם משרד הבריאות שמשתמשי קנביס הרפואי יכולים לנהוג שש שעות לאחר השימוש, אולם מנגד פקודת התעבורה לא תוקנה בהתאם. בשלב מסוים, ככל הנראה בשביל "כסת"ח", יישר משרד הבריאות קו וכיום הוא נוהג להחתים את המשתמשים בקנביס רפואי על טופס האוסר עליהם לנהוג כל עוד יש תוצרי סם בשתן ו/או בדם.

 

יוצא אפוא, שבמצב החוקי הלא פתור - כל נהג שמקבל רישיון לקנביס רפואי כאילו מוסר את רישיונו מראש בחזרה למשרד התחבורה.

 

  • לקריאת הכרעת הדין המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד רון סייג עוסק בדיני תעבורה
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • שמות באי הכוח לא אוזכרו בהכרעת הדין

פורסם לראשונה 19/12/2014 12:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים