שתף קטע נבחר

כך מטרטרים לקוח: גוררים מאילת לתל אביב

תסבוכת משפטית-ביורוקרטית מונעת מאלפי חייבים להיאבק בבתי משפט באזור מגוריהם מול תביעות של חברות סלולר, בנקים וכבלים. החברות מנצלות את התסבוכת לטובתן, אך כעת הוגשה לביהמ"ש העליון עתירה שדורשת שוויוניות. "אל תמצצו את הדם לאנשים", קובלת חייבת לחברת פלאפון

"זה כסף שהולך לילדה שלי, אז בבקשה תנהלו משפט הוגן, אל תמצצו את הדם לאנשים". אילנה (שם בדוי), תושבת אילת ואם חד-הורית לילדה בת 6, מגדלת בדוחק את בתה. תביעה על סך 11 אלף שקל שהגישה חברת פלאפון נגד אילנה ממחישה את הקשיים שחווים אלפי אזרחים קשי יום בהתמודדותם מול חברות. עתירה עקרונית שהוגשה לבית המשפט העליון מבקשת לשנות את המצב.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

אילנה משתכרת מעבודת ניקיון חלקית 1,200 שקל בחודש, ומקבלת בנוסף מהמוסד לביטוח לאומי קצבת מזונות בסך 1,600 שקל. ברקע המאבק על מחייתה והחשש שלא תעמוד בתשלומי שכר הדירה, נאבקת כעת אילנה גם בחוב לחברת פלאפון, שמאיים למוטט אותה כלכלית. החברה טוענת כי מהטלפון שברשותה הוצאו שיחות בסכום 7,000 שקל, שגדל בתוספת ריבית והצמדה.

 

אילנה, שמיוצגת על ידי האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים, ביקשה להתגונן מפני התביעה שהוגשה נגדה בבית משפט השלום בתל אביב, וביקשה להעביר את ההליך לאילת. אילנה החליטה להעביר את הבקשה מכיוון שאין לה שום יכולת כלכלית להגיע לדיונים בעניינה בתל אביב ובשל העובדה שאין לה עם מי להותיר את בתה.  

 

אלא שאז התברר כי פסיקה שניתנה בעבר על ידי בית המשפט המחוזי בירושלים מונעת מאילנה ומאנשים במצבה להעביר את ההליך בעניינה מבית המשפט בתל אביב לבית המשפט באילת. בכל שנה מגישים תאגידים גדולים ובכללם חברות הסלולר, הבנקים והכבלים אלפי תביעות בסך שלא עולה על 50 אלף שקל במסלול מקוצר. אם החייב לא מתנגד, ההליך נמשך בהוצאה לפועל, אך רק אם הוא מתנגד עוברת התביעה לדיון בבית משפט שלום באזור שבו הוא מתגורר.

 

לא מודעים כלל לפסיקת בית המשפט

ברוב המקרים, החייבים ואפילו עורכי דינם לא מודעים לפסיקה של בית המשפט המחוזי בירושלים, ומשיבים לגוף הבקשה במקום לבקש באופן מיידי את העברת התיק למקום מגוריהם. במצב כזה, על פי אותה פסיקה בירושלים, לא ניתן להעביר את ההליך לבית משפט אחר בארץ וכך מוצא עצמו החייב "מסונדל" לבית המשפט שבו החל ההליך. בדיקת הנושא מלמדת כי החברות הגדולות כבר למדו את השיטה, מסרבות להעביר הליכים, ופותחות אותם מלכתחילה במקומות מרוחקים ממקום מגוריו של החייב, בידיעה שיתקשה לנהל את ההליך הרחק מביתו. כך בדיוק חשה אילנה, שהגישה כתב הגנה לתביעה נגדה בצירוף בקשה להעביר את הדיון בעניינה לאילת, אך דווקא הגשת כתב ההגנה "סינדלה" אותה לבית המשפט בתל אביב.

נדרשת להגיע מאילת לתל אביב. אילנה (צילום: מאיר אוחיון) (צילום: מאיר אוחיון)
נדרשת להגיע מאילת לתל אביב. אילנה(צילום: מאיר אוחיון)

הצדדים בכל תיק אמנם רשאים לסכם על העברתו בהסכמה לבית משפט אחר בארץ, ובמקרה כזה אף יקבלו לרוב את אישור בית המשפט. דווקא החברות הגדולות מסרבות לשתף פעולה עם מקרים אלה, מתוך ידיעה שכך הן יקשו על החייבים להתגונן, וייתכן שאף יגרמו להם לוותר לגמרי ולשלם את "חובם" ללא הליך משפטי.

 

"בתחילה טענו שבעלי דיבר לחו"ל, אמרתי שאין לי בעל", סיפרה אילנה על מצוקתה. "ואז טענו שזו בתי הקטנה, עכשיו הם אומרים שאלה לא שיחות לחו"ל ואמרתי שאני לא מעוניינת לשלם ושאלך עד הסוף". על הקושי שלה להגיע לדיון בתל אביב אמרה אילנה: "איך אני אלך עם הילדה שלי עד שם?! אני גרה פה, למה שזה יהיה שמה?! הם לא מוכנים לשמוע הם רוצים רק את הכסף, זה הכסף שהולך לילדה שלי, לחיים שלה, אז בבקשה אם אני חייבת תנהלו משפט הוגן, לא משפט שאני לא יכולה להתגונן בו, זה למצוץ את הדם לאנשים".

 

האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים, שעוקב כבר תקופה ארוכה בדאגה אחרי התופעה, החליט להילחם בה, ולנסות לחולל שינוי בפסיקה לטובת אותם אלפי חייבים, שנגררים על ידי התאגידים למקומות מרוחקים מבתיהם.

 

נציגי האגף הגישו לפני כמה ימים עתירה עקרונית לבית המשפט העליון, ובה בקשה לאפשר לאילנה לקיים את ההליך בעניינה באילת, בידיעה שקבלת הבקשה תוביל לכך שאלפי חייבים (קיימים ועתידיים) יוכלו להעביר את הליכיהם לאזור מגוריהם.

 

עו"ד יפעת שרפלר ועו"ד עדי ניר-בנימיני, שהגישו את הבקשה, ציינו כי מדובר בעתירה "שעניינה זכות הנגישות לצדק ומתן האפשרות להתגונן של כל אזרח, ובפרט אוכלוסיות חלשות", וכי "המקרה שטרם נידון בעבר בעליון נפוץ בעיקר בקרב תאגידים ולכם להכרעה שתחייב את הערכאות הנמוכות יותר משמעות גדולה וכלל ארצית".

 

עו"ד עדי קומרינר-פלד, מנהלת מחוז ירושלים באגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים: "הגישה לערכאות, הכוללת גם את האפשרות להתגונן בטענות מוצדקות מפני תובענות, היא מנשמת אפו של האגף לסיוע משפטי. אנו מקווים כי בית המשפט העליון יהפוך את פסק הדין וירחיב את האפשרות להתגונן, תוך שרואה לנגד עיניו את חשיבות הדברים עבור כל אדם במדינת ישראל, ובפרט אוכלוסיות מעוטות יכולת".

 

בעקבות פניית ynet, פנתה חברת פלאפון אל באי כוח של אילנה וציינה כי היא מוכנה לקיים את ההליך באילת.

 

מפלאפון נמסר: "מדובר בלקוחה בעלת חוב לחברתנו, אשר מיוצגת על ידי עורכי דין מתחילת התהליך. עורכי הדין שלה הם אלה שקבעו כי הדיון יתנהל בתל אביב, על פי הוראת החוק. עם זאת, לפנים משורת הדין, הוצע לבאי כוחה של הלקוחה, כי הדיון יתקיים באילת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים