שתף קטע נבחר

ניתוח הסרת משקפיים: השיטות החדשות - ומה הסיכונים?

ניתוחי לייזר לתיקון הראייה מבוצעים בארץ כבר למעלה מ-20 שנה. מדי שנה נכנסים חידושים בתחום והטכנולוגיות משתכללות. מהן השיטות החדשות לביצוע הניתוח, מה צריך לבדוק לפני הליך שכזה ומהם הסיכונים?

טכנולוגיית תיקון ראייה והסרת משקפיים בלייזר הגיעה לארץ כבר לפני כ-25 שנה. עד כה, בוצעו בישראל כ-300 אלף ניתוחים שהובילו לצבירת נסיון רב ולרמות גבוהות של דיוק והצלחה. משנה לשנה נכנסים חידושים בתחום ושיטות ביצוע הניתח משתכללות.

 

מי שמבקש לעבור ניתוח שכזה נדרש לבחור בין השיטות הקיימות, כאשר לכל שיטה, כמובן, יתרונות וחסרונות. "השיטות הקלאסיות מלטשות חלק מהקרנית, כך שלמעשה מסירים ממנה שכבה כדי לתקן את הראייה", מסביר פרופ' אור קיזרמן, מנהל רפואי Care Laser ישראל ומנהל מרפאת הקרנית, בבית החולים ברזילי באשקלון.

 

עד כה, מבוצעים בארץ ניתוחי תיקון הראייה בשתי שיטות:

השיטה הראשונה נקראת PRK - ליטוש נקי – בעזרת קרן הלייזר מלטשים את החלק החיצוני ביותר של הקרנית. "השיטה מצויינת" אומר פרופ' קיזרמן, "אך חשוב לדעת כי כתוצאה מפצע הליטוש, יש 3 ימים של כאבים לאחר הניתוח וכי בשבועות הראשונים רואים מטושטש. סך הכל מדובר בהתאוששות ארוכה יחסית ועלולים לחלוף כ-5 שבועות לפני ששבים לראות טוב".

 

הסרת משפקיים בשיטת PRK ()
הסרת משפקיים בשיטת PRK

 

השיטה השנייה נקראת LASIK ובה חותכים שכבה דקה מאוד מקדמת הקרנית, מרימים אותה, מבצעים תחתיה ליטוש לייזר ומניחים חזרה את השכבה. "היתרון בשיטה זו", מסביר פורפ' קיזרמן, "הוא ההתאוששות המהירה, למחרת כבר רואים טוב. למרות ששני הנתוחים בטוחים מאוד, שיטה זו כרוכה בפעולה חיתוכית, מה שמעלה מעט את הסיכון בניתוח". שיטה זו משפיעה מעט על חוזק הקרנית ולכן מתאימה רק לכ-30% מהמועמדים לניתוח.

 

הסרת משפקיים בשיטת LASIK ()
הסרת משפקיים בשיטת LASIK

 

שיטה חדשה, SMILE (צייס פרימיום), שנכנסה לשימוש בשנה האחרונה, מבוצעת בעזרת טכנולוגיית לייזר חדשה שיודעת להפריד את השכבה בתוך הקרנית וכל שנותר למנתח הוא לשלוף אותה החוצה. "האפקט הסופי הוא אותו אפקט של תיקון הראייה ויתרונותיה הם שאין את הכאבים הכרוכים בשיטת ה-PRK ואין את הסיכון שבחיתוך בשיטת LASIK", בנוסף, מדגיש הפרופסור, "ההתאוששות מהירה מאוד, בדומה לשיטת LASIK". 

 

 

האם ירדו, באופן משמעותי, הסיכונים הכרוכים בניתוח מסוג זה?

"הסיכונים יחסית לשיטה השנייה ירדו. יתרון נוסף של השיטה החדשה הוא שהקרנית נשארת חזקה יותר, בגלל שלא מבצעים בה חיתוך. כמו כן, סובלים פחות מיובש בעיניים וההתאוששות מהירה וללא כאבים. אני מאמין כי בעתיד כולם יבצעו באופן כזה את הניתוחים".

  

ניתוח בשיטת SMILE ()
ניתוח בשיטת SMILE

 

איזה תנאים מקדימים צריך אדם שמבקש לעבור ניתוח כזה? 

"כמו בכל ניתוח לייזר, חשוב לעבור בדיקות התאמה מדוקדקות וצילומים תלת-מימדיים של הקרנית. כמו כן, נדרשת יציבות המספר לאורך זמן ולא מומלץ לעבור את הניתוח לפני גיל 18".

 

מהם אחוזי ההצלחה בניתוחים שכאלו והאם ישנם מקרים בהם יש לחזור עליהם בשנית?

"ביצענו מעקב לאורך 15 שנה מיום הניתוח ומהנתונים עולה כי אצל 97% מהמנותחים לא חל שינוי במספר לאחר הניתוח, במשך כל התקופה. אצל חלק קטן יש שינוי קל, שנע בין 3/4 ל-1 במספר, לא מעבר".

 

בחירת השיטה המתאימה לכל מנותח תלויה בפרמטרים שונים, בהם מצב קרנית המנותח. כמו כן, עלות ביצוע הניתוח משתנה משיטה לשיטה, כך שבסופו של דבר מדובר גם בשיקול כלכלי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רמות דיוק גבוהות וחידושים בתחום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים