שתף קטע נבחר

סכנה: חיידק השעלת מגלה עמידות לחיסון

מדענים בבריטניה מצאו התפשטות של זנים המצליחים להתחמק מההגנה שאותה מקנה החיסון. השעלת נחשבת לאחת מעשר המחלות הקטלניות ביותר בעולם. החוקרים: "עלולה להתפתחת מגיפה כלל עולמית"

מחלת השעלת ממשיכה להתפשט בעולם וכעת אולי נמצאה הסיבה: מדענים בבריטניה מצאו כי החיידק פיתח זנים עמידים המצליחים להתחמק מההגנה אותה מקנה החיסון. הממצאים המדאיגים פורסמו בכתב העת החדש Journal of infectious diseases.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

בשנים האחרונות חלה עלייה ניכרת במספר מקרי השעלת ברחבי העולם, ועלייה גם במקרי התמותה. בתוך כך קיימת מחלוקת האם לחיסון החדש נגד שעלת שהוכנס בתחילת העשור הקודם, יש תרומה לכך.

 

קיראו עוד על שעלת

משרד הבריאות: לחסן נגד שעלת בכל הריון

בגלל הורים שלא חיסנו: התפרצות שעלת בגן ילדים

סכנה: תוקף החיסון לשעלת פג אחרי 3 שנים

 

על פי אחת הסברות, החיסון החדש הנקרא "אצלולרי" מכיל חלבונים ספציפיים משטח פני החיידק,

שאינם מחזיקים מעמד זמן רב כמו הגרסה הקודמת שמכילה חלקים מלאים של חלבון החיידק, מה שמותיר את המחוסן בלתי מוגן זמן קצר יחסית לאחר החיסון.

 

פירושו של דבר, שהחיידק עשוי לנצל את הפירצה הזו בלוחות הזמנים של ההגנה, כדי להשתנות ולגלות עמידות לחיסון.

 

ניתוח של זנים מ-2012 הראו כי חלקים מחיידק השעלת פיתחו מוטציה, כך שהנוגנים הנוצרים בגוף בעקבות החיסון אינם מזהים אותו. כך, מצליח החיידק לגלות עמידות לחיסון, להדביק ולגרום לתחלואה.

 

לדברי החוקרים, מדובר בממצאים חמורים, שעלולים לגרום למגיפות כלל עולמיות במחלה. עם זאת הם מציינים, כי החיסון עדיין יעיל ביותר בהגנה בפני המחלה, בעיקר בקרב תינוקות, אצלם המחלה קטלנית.

 

מחלת מאה הימים

שעלת (פרטוסיס) נחשבת לאחת מעשר המחלות הקטלניות ביותר בעולם, ובתחילת המאה הקודמת הייתה גורם עיקרי לתמותת תינוקות, עד להכנסת החיסון, המגן בכ-70% על כל מתחסן ושהביא לירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה, זאת בשל "אפקט חיסון העדר" - ככל שיותר יותר ילדים מתחסנים כך ההגנה באוכלוסייה גדולה יותר והמחלה נעלמת.

 

המחלה, המכונה גם "מחלת מאה הימים" בשל משכה הארוך העלול להגיע לחודשים של שיעול, מתבטאת בשלושה שלבים: השלב הראשון נמשך כשבועיים ומאופיין בנזלת ובהפרשה מהעיניים.

 

בשלב השני מופיע שיעול התקפי ממושך המלווה בהאדמה בפנים, אודם בלובן העין (לחמיות) הקאות ואף הפסקות נשימה בתינוקות. התקפי השיעול מסתיימים בקושי בשאיפת אוויר המתאפיין במעין שריקה.

 

השלב השלישי מתאפיין בהמשך השיעול תקופה ארוכה העלולה כאמור להימשך גם חודשים ארוכים. אצל תינוקות קשה להבחין בשלושת השלבים, והמחלה עלולה לגרום לא רק לנזלת והתקפי שיעול, אלא גם לקוצר נשימה עד הפסקות נשימה ומוות.

 

"התופעה של עלייה בשכיחות זנים עמידים לחיסון מוכרת כבר כמה שנים בארה"ב, באירופה וגם אצלנו בישראל", אומר ל-ynet פרופ' יצחק סרוגו, מנהל מחלקת ילדים והמעבדה למיקרוביולוגיה בבית החולים בני ציון. "בזנים שבודדנו בשנים האחרונות נמצא כי כשליש מהם עמידים לחיסון האצלולרי, שהוא אמנם עם פחות תופעות לוואי מהחיסון הקודם, אך כנראה גם פחות יעיל".

 

לדברי פרופ' סרוגו, החיסון הקיים יעיל במניעת התחלואה: "אנחנו עדיין ממשיכים להמליץ להמשיך ולהתחסן. החיסון נגד שעלת חשוב במיוחד לנשים בהריון, כיוון שכך הן מעבירות את החיסון גם ליילוד, שאצלו הסכנה הגדולה ביותר מהמחלה. בשנים הקרובות יהיה צורך להמשיך ולבחון את התופעה, כדי לפתח בעתיד חיסון יעיל יותר".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להתגבר על העמידות של החיסון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים