שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

הסקנדל שהחזיר את הלבנונים לאכול בבית

עם מקום 136 מתוך 175 במדד השקיפות, ללבנון יש עוד דרך ארוכה לעבור כדי להפוך למדינה שומרת חוק. עד שזה יקרה, שר הבריאות מנהל מלחמה נגד אי הסדרים ו"המאפיות בענף המזון" ועל הדרך מעודד אזרחים לאכול בבית

דו"ח שפרסם לא מזמן ארגון "שקיפות בינלאומית" חשף כי מספר לא מובטל של מדינות ערביות חברות במועדון המפוקפק של המדינות המושחתות ביותר בעולם. אחת מהן היא לבנון. אף שמצבה של ארץ הארזים סביר בהשוואה למדינות ערביות אחרות, מקום 136 במדד השקיפות מתוך 175 מדינות, מדובר בסך הכול ב"נחמת עניים" ועבודה רבה עוד נמצאת לפני המדינה כדי לשנות את דרכיה.

 

חלון למזרח התיכון" - כתבות אחרונות:

חבל שההגה ביד של הגברים. זמן הסעודיות

אבל סעודי: קרוב המשפחה מת? יאללה מסיבה

תוניסיה: אישה, ערבייה, מוסלמית - ונשיאה?

הנשים שבועטות את האלימות מהמגרשים

 

שר הבריאות הלבנוני, ואיל אבו פאעור, לא נזקק לדו"ח המביך כדי לעשות מעשה. עוד בחודש נובמבר הוא עשה דבר שלא הרבה בכירים בארצו עשו ועושים והשיק קמפיין אגרסיבי למאבק באי הסדרים הרבים בענף המזון, שכולל את מוצרי החלב והבשר. "נעלה את המלחמה במאפיות המזון על ראש שמחתנו".

 

 סגירת מסעדה בצידון שפעלה בניגוד לנהלים

 

תיעוד קשה: שחיטת חיות בבית מטבחיים בביירות

בבדיקה שערך משרד הבריאות הלבנוני עלו אי סדרים באופן שחיטת חיות, באחסון הבשר, בניקיונו ובתאריכי השיווק שלו. במסגרת הקמפיין שהוביל השר פאעור, כמעט מדי יום פרסם משרד הבריאות רשימה שחורה שבתוכה שמות של מקומות שבהם נחשפו אי סדרים. מקומות לממכר בשר, בהם מסעדות "מזון מהיר", ומוצרי וחלב נסגרו עד שיוכיחו שהם עובדים על פי הנהלים.

 

"הילדים אוכלים חרא"

בעיתונות הערבית דווח כי הלבנונים קיבלו בהפתעה גמורה את הממצאים החמורים של קמפיין משרד הבריאות. "שר הבריאות הטיל לפני יומיים 'פצצה בענף המזון' כשנקב בשמות מסעדות בעלות מוניטין טוב ברחבי לבנון שאינן עומדות בסטנדרטים", נכתב בעיתון "א-שרק אל-אווסט".

 

"הלבנונים לומדים שהם אוכלים חרא", נכתב בכותרת ראשית באחד העיתונים. שר הבריאות אבו פאעור, הנמנה עם מפלגתו של המנהיג הדרוזי הבולט וליד ג'ונבלאט, הפך בעקבות הקמפיין לכוכב תקשורתי ולכוכב ברשתות החברתיות. בטוויטר לבנוני הופצה תמונה קומית של שני ילדים קטנים שהודו לשר הבריאות המושמץ: "אימא חזרה לבשל". יוסף, צעיר לבנוני, כתב ברשת: "המג'דרה של אימא - ולא הקוויאר במסעדות". עימאד כתב: "היום כל הלבנונים הולכים לעבודה עם תיקי אוכל".

 

תמונה מלבנון שבה "מודים" שני פעוטות לשר הבריאות: "אימא חזרה לבשל" ()
תמונה מלבנון שבה "מודים" שני פעוטות לשר הבריאות: "אימא חזרה לבשל"

עוזר לבריאות, אבל פוגע בתיירות? שר הבריאות הלבנוני אבו פאעור ()
עוזר לבריאות, אבל פוגע בתיירות? שר הבריאות הלבנוני אבו פאעור

שר הכלכלה של לבנון, אלאן חכים, מתח ביקורת על הדרך שבה נהג שר הבריאות - לפרסם בפומבי את שמות המקומות שהיו מעורבים באי סדרים בענף המזון. לדבריו, הדרך הטובה יותר הייתה לפעול נגד אותם מקומות בדרך משפטית ולא באמצעות כלי התקשורת. "הדברים שאמר שר הבריאות יפגעו בתיירות", הזהיר שר התיירות, מישל פרעון, שבדומה לאחרים חושש כי סקנדל המזון ישפיע לרעה על ענף התיירות שכלכלת לבנון מתבססת עליה. "יותר מ-90 אחוזים מהמסעדות בלבנון עומדות בקריטריונים", אמר השר פרעון. "המידע שגילה אבו פאעור בנושא המזון מצריך בחינה".

 

הביקורת על שר הבריאות הפכה אכזרית יותר כששר הספורט לשעבר, פייסל אל-כראמי, ניסה להביך את השר כשפרסם תמונה שלו אוכל כנאפה בחנות הממתקים "אל-חלאב'" בטריפולי - שהייתה בין המקומות שנכנסו לרשימה השחורה שלו.

 

אלא שהביקורת לא מרתיעה את שר הבריאות הלבנוני, שאמר בתגובה: "בתחילת הקמפיין הייתה התנגדות גדולה, והצוות של משרד הבריאות הותקף על ידי אלה שחשבו שהם מעל לחוק. אבל כולם השתכנעו כי מדובר במבצע נכון וכי חייבים להמשיך בו".

 

בשבוע שעבר הורה שר הבריאות לבנוני לסגור את מחסני המזון והתרופות בנמל התעופה של ביירות בתואנה לתברואה לקויה ולמוצרים שפג תוקפם. "ברגע שאתה נכנס למחסנים אתם מרגיש שנכנסת למזבלה", אמר השר לאחר שערך ביקורת בנמל התעופה ביחד עם שר התחבורה המקומי. "זהו חדר הוצאה להורג של בריאות האזרח הלבנוני. באיזו מדינה הבשר, הדגים, התרופות והזבל מעורבבים יחדיו? הרצפה מלוכלכלת. חלק ממוצרי האוכל, כמו חמאה, מאוחסנים בחדרים שמיועדים לזבל. יש פה מאכלים שפג תוקפם ב-1995", הוא אמר. "זה פשוט מגעיל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים