שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: הצואה של האם הושתלה בבת - והיא נרפאה

לאחר שנתיים שבהן סבלה מזיהומים חיידקיים הגורמים לשלשולים, עברה בבית החולים שיבא ילדה בת 12 הסובלת ממחלה גנטית השתלת צואה שתרמה אמה - והיא נרפאה. מומחית ישראלית: "זו פריצת דרך שבעתיד ניתן יהיה ליישם על מחלות נוספות"

צואה בשירות הרפואה: ילדה הסובלת ממחלה גנטית סבלה במשך שנתיים מזיהום בחיידק הגורם לשלשולים. היא עברה השתלת צואה אותה תרמה אמה - ונרפאה.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

הילדה בת 12, סובלת מהמחלה הגנטית דיסאוטונומיה משפחתית. במשך שנתיים היא סבלה משלשולים חוזרים בשל זיהום בחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה. חיידק זה מתרבה במעי בעיקר אצל מאושפזים או אלה הנוטלים אנטיביוטיקה ממושכת.

 

במהלך חודשים ארוכים היא טופלה בכל התרופות המקובלות, כולל בתרופה אותה ייבאו מחו"ל, אולם לא נרפאה. רופאת היחידה לגסטרואנטרולוגיית ילדים בבית החולים לילדים "ספרא" במרכז הרפואי שיבא, ד"ר בתיה וייס שטיפלה בה, החליטה לנסות טיפול מהפכני בהשתלת צואה.

 

עוד על טיפול בצואה:

FDA אישר: בנק השתלות צואה לטיפול בזיהומי מעיים

טיפול מהפכני בחיידק אלים: עירוי צואה למעיים

מחקר: גלולות צואה יעילות לזיהומים קשים

 

חיידקי המעי כתרופה

השתלת צואה מתבססת על העובדה כי לעתים שינוי של חיידקי המעי הנמצאים אצל אדם יכולים להביא לפתרון בעיות שונות. לאחר בדיקת בריאותו של התורם, נלקחת דגימה של כ-50 גרם צואה, העוברת סינון וממנה מופקת מנת נוזל צואה.

 

הצואה ניתנת לחולה באמצעות זונדה ישירות לתוך הקיבה, או ישירות למעי הגס בדרך פי הטבעת. מאחר שהילדה היתה מחוברת להזנה לתוך הקיבה המכונה גסטרוסטום, ניתנה הצואה באמצעות הצינור. לאחר ההשתלה נפסק השלשול הכרוני ובדיקות חוזרות הראו כי החיידק נעלם לחלוטין מהצואה.

 

"השתלת צואה היא טיפול פורץ דרך התופס תאוצה בעולם הרפואה", אומרת ל-ynet ד"ר וייס, "כיום היא מבוצעת באופן מחקרי במקרים בודדים בארץ, אבל בעתיד יש להניח שנוכל להקים גם כאן, בדומה לארצות הברית, בנק צואה ארצי.

 

"הנושא עדיין בחיתוליו, אבל ישנן עבודות מחקריות ברחבי העולם שבודקות את השתלת הצואה לא רק בחולים הסובלים ממחלות זיהומיות, אלא גם במחלות כרוניות כמו קרוהן וקוליטיס".

 

 

בנק השתלת צואה שנפתח בארה"ב (צילום: openbiome) (צילום: openbiome)
בנק השתלת צואה שנפתח בארה"ב(צילום: openbiome)

החיידק העמיד מגיב לצואה

כשלושה מיליון איש בארצות הברית, ואלפים בישראל, סובלים מזיהום בקלוסטרידיום דיפיצילה, המתפשט בעיקר בבתי חולים, במוסדות סיעודיים ובמרפאות. החיידק נקרא "דיפיצילה" לא בכדי: כאשר הוא משתלט על המעיים - קשה להשמידו.

 

החיידק משתלט על אוכלוסיית החיידקים במעיים, לאחר שטיפול אנטיביוטי ממושך הביא למות החיידקים ה"טובים" במעיים. כך, גורם החיידק לשלשולים ממושכים העלולים גם להיות מסכני חיים.

  

הטיפול האנטיביוטי כנגד קלוסטרידיום דיפיצילה עובד רק על 15%-26% מהמטופלים שנדבקים בו, ולאחר טיפולים חוזרים ונשנים – האנטיביוטיקה כבר אינה יעילה.

 

מחקרים שפורסמו באחרונה הראו כי החדרת צואה מאדם בריא למעיו של חולה הסובל מהמחלה מביאה לריפוי באחוזים גבוהים יותר מאשר הטיפול באנטיביוטיקה. ממצאים אלה הביאו להקמתו של בנק הצואה Openbiome במסצ'וסטס.

 

השתלות צואה מוכרות למעשה כבר מימי סין העתיקה, אז טופלו חולים ב"נוזל צהוב" שהכיל מים וצואה שאותו שתו המטופלים. על פי התיאוריה, הצואה מתורמים בריאים מכילה חיידקי מעיים "טובים" המונעים את התרבות החיידק.

 

כך פועלת השיטה

 צואה נלקחת מתורמים בריאים ועוברת סדרת בדיקות מחמירה המוודאת כי הצואה אינה מכילה חיידקים נגיפיים או פרזיטים מסוכנים. הצואה נלקחת למעבדה, נשטפת ומוקפאת בבקבוקים המכילים נוזל צואה של כחצי ליטר.

 

תרומת הצואה מועברת לבית חולים, וניתנת לחולים דרך צינור "זונדה" המוחדר מהאף אל הקיבה, או באמצעות חוקן ישירות לפי הטבעת ומשם למעיים.

 

עד כה סיפק בנק הצואה האמריקני 950 תרומות צואה למאה בתי חולים ב-31 מדינות. הבנק פועל ללא מטרות רווח והוא מספק את דגימות הצואה לבתי החולים בעלות של 250 דולרים לכיסוי הוצאות התפעול בלב





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיפול מהפכני. עירוי צואה בשיבא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים