שתף קטע נבחר

הנפט מתרסק: כדאי להגדיל השקעה במניות?

הנפט ממשיך ליפול לכיוון ה-40 דולר לחבית וחברות האנרגיה המפיקות נפט מפצלי שמן בארה"ב הן הנפגעות העיקריות. מה עושה ההתרסקות במחיר הנפט לשווקים הפיננסיים? מי הרוויח מהירידה במחיר ומהן ההמלצות להשקעה בבורסה בת"א על רקע המשך הצלילה במחיר?

מחיר הנפט עוד לא מכיר תחתית וממשיך לצלול. בסיכום שבועי איבד הנפט 12.5% והיום המחיר ופותח את השבוע הנוכחי עם עוד נפילה של כ-3% במחירו. חבית נפט מסוג WTI (הנמכרת בארה"ב) נסחרת היום (ב') במחיר שפל של 46.55 דולר. לצד זה חבית נפט מסוג ברנט (הנמכרת באירופה) צונחת מתחת ל-50 דולר ונסחרת במחיר של 48.24 דולר.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

ההיצע הגבוה לעומת ביקוש חלש ממשיך לדרדר את מחיר הנפט ככל שארגון אופ"ק מתעקש על עמדתו שלא להוריד את תפוקת הנפט. ערב הסעודית שמובילה את העמדה הזו ממשיכה לצאת בהצהרות כי לא תוביל מהלך של הורדת התפוקה גם אם מחיר הנפט יגיע לרמה של 20 דולר לחבית.

 

תעשיית הפצלים סובלת

כך גם המדינות שמעוניינות להמשיך לייצא נפט בכמויות גדולת תורמות את חלקן לירידה החדה במחיר כמו עיראק שהודיעה כי תעלה את התפוקה ב-2015 ל- 3.3 מליון חביות נפט ביום – מדובר בתוספת של עוד 330 אלף חביות נפט ביום.

 

המפסידות הגדולות מהצניחה במחיר הנפט הן חברות האנרגיה האמריקניות ותעשיית הנפט האמריקנית כולה שמרוויחה הרבה פחות. "ירידה במחיר הנפט הובילה לתגובה בכל התעשייה מחברות הזיקוק ועד חברות השירותים. במהלך התקופה הנוכחית נרשמה ירידה בעלויות השכרה של אסדות ההפקה, מה שהשפיע באופן ישיר על עלויות התפעול של חברות האנרגיה. ההשפעה היא על עקום התשומות וכמובן על מחיר שיווי המשקל עבור תעשיית הנפט האמריקנית", מסביר אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון. 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

החברות האמריקניות המפיקות נפט מפצלי שמן נפגעות בשל הירידה במחיר אך להערכת חיים, עדיין לא ברור עד כמה הן נפגעות, "זו השאלה שמעסיקה את השוק – מהו מחיר הנפט שיווי משקל עבור התעשייה האמריקנית. כיום הערכות הן למחיר בטווח של 45-55 דולר לחבית אך גם להערכות אלה יש להתייחס בזהירות", מציין חיים.

 

"זה לא הזמן להגדלת סיכון"

איך משפיעה הירידה במחיר הנפט על ההשקעות? למסחר בסחורות (ובכללן הנפט) יש אפשרות להיחשף באמצעות קניית או מכירת חוזה עתידי או באמצעות תעודת סל העוקבת אחר מחירה של סחורה דרך מסחר בחוזים .מי שהימר על ירידה במחיר הנפט, גרף רווחים מהשקעה דרך החוזים העתידיים.

 

עוד כלי השקעה שהפך לפופולארי על רקע הירידה במחיר הנפט הוא תעודות הסל. בלאומי שוקי הון מציינים כי מניתוח תנועות הכספים לתעודות סל עולה כי יותר מ-2 מיליארד דולר גויסו לתעודות סל הקשורות בנפט.

 

המשקיעים במניות האנרגיה מנסים למצוא בשלב זה איזשהו איתות שיעזור להם להבין אם מחיר הנפט הגיע לתחתית.

 

ומה באשר לשוק המקומי? בהראל פיננסים סבורים כי התנהגות מחיר הנפט לא מעודדת הגדלת סיכון. "בשלב זה, על רקע חוסר היציבות הנגזרת ממחירי הנפט בעולם, לא מומלץ להגדיל סיכונים. גרעין ההשקעה בתיק הלקוח נשאר אפיק אג"ח מדינה, לצידו האפיק הקונצרני שאת משקלו אנחנו לא מגדילים ולצידם האפיק המנייתי שגם את משקלו אין אנו מגדילים בשלב זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים