שתף קטע נבחר

האזיקים הוסרו, ג' עוד עצורה: "התעללות בחסרי ישע"

בעקבות חשיפת ynet הוסרו האזיקים שכבלו את ג' למיטת בית החולים במשך 20 שעות, בניגוד לכללי השב"ס והאתיקה - אך "סרבנית הגט" החרדית עוד במעצר. "יש פה שרשרת כשלים שחובה ללמוד אותם, כדי שזה לא יקרה לאף אישה במדינת ישראל". שערי צדק: "הופקו לקחים ורועננו הנהלים". בתה של ג': "הדיינים רק צעקו עלינו"

 

 

כבר יומיים ש-ג', "סרבנית הגט" החרדית, נמצאת במעצר לאחר שסירבה לקבל את מסמכי הגט בהוראת בית הדין הרבני, בניגוד לפסיקת בית המשפט לענייני משפחה. כבר יומיים שהיא מאושפזת, אך בעקבות הפרסום ב-ynet הוסרו האזיקים שכבלו אותה למיטת בית החולים, כאילו הייתה עבריינית מסוכנת. "אני מקווה שישחררו אותי במהירות מהמעצר הבלתי צודק הזה, כמו ששחררו אותי מהאזיקים", אומרת ג' ל-ynet.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

20 שעות הייתה ג' מאושפזת בבית החולים "שערי צדק" כשהיא אזוקה למיטתה, עד אתמול (יום ד') בצהריים. אך אלה הוסרו לאחר פרסום הפרשה לראשונה ב-ynet, ולאחר פניות שנעשו למשטרה מצד ורד סוויד, מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה במשרד ראש הממשלה, וח"כ עליזה לביא, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

כעת מתברר כי בית החולים והמשטרה פעלו בניגוד להנחיות השב"ס משנת 2011, הקובעות כי ישראלי שעצור בבית החולים, לא ייאזק ולא ייכבל למיטתו - אלא במקרים חריגים, ובמידה והוא נמצא בדרגת מסוכנות גבוהה. כבילתה עמדה אף בניגוד לכללי האתיקה של איגוד הרופאים ואיגוד האחים והאחיות, המחייבים את בית החולים לברר מדוע עציר או עצירה נכבלו במהלך האשפוז, ולדרוש את שחרורם.

 

"לא מבינה למה מחזיקים עוד את אמא במעצר"

בעוד בית הדין הרבני טען כי "התאפשר לה להשתחרר בערבות, והיא הייתה זכאית להגיש בקשת רשות ערעור על החלטת בית הדין האזורי", טוענת ר', בתה של ג', כי לא הוסבר להם שהם רשאים להגיש ערעור. "הדיינים רק צעקו עלינו, ולא היה לנו את הכסף לשלם את הערבות", אמרה. "עשרת-אלפים שקלים זה סכום שאין לנו, אני לא מבינה למה עדיין מחזיקים את אמא במעצר, יש לה שבעה ילדים בבית שהיא צריכה לטפל בהם - אחד מהם נכה, והוא זקוק לה".

 

"אני מקווה שישחררו אותי במהירות מהמעצר הבלתי צודק הזה, כמו ששחררו אותי מהאזיקים". ג' ()
"אני מקווה שישחררו אותי במהירות מהמעצר הבלתי צודק הזה, כמו ששחררו אותי מהאזיקים". ג'

 

פרסום הפרשה עורר סערה, והביא להתערבות גורמים שונים. "הגעתי ומצאתי אישה אזוקה באזיק למיטתה", אומרת ורד סוויד. "אישה שלא שדדה, לא רצחה ולא אנסה. מעטים האנסים שראיתי אזוקים באזיק למיטת בית חולים", היא מדגישה. "אני לא מבינה איזה שיקול דעת מאפשר לאזוק אישה למיטה במצבה, כשיש סביבה לפחות שני שוטרים. זו לא אישה מניפולטיבית, לא אישה שעלולה לברוח. בעיניי זה היה התעללות בחסרי ישע, פשוטו כמשמעו".

 

סוויד מדגישה כי איש לא התעניין במצבה של האישה, ואף עובדת סוציאלית לא ניגשה אליה. "יש פה שרשרת של כשלים שחובה ללמוד אותם, כדי שזה לא יקרה לאף אישה אחרת במדינת ישראל", הבהירה.

 

ח"כ ד״ר עליזה לביא שביקרה את ג' ופגשה את בנותיה, עירבה את ארגון "יד לאישה" ואמרה כי "מזעזע שאישה אזוקה למיטה בחדר מיון בבית החולים 'שערי צדק', ללא קבלת סיוע ועזרה". לדבריה, "רק לאחר פרסום הנושא הגיעה עובדת סוציאלית של בית החולים. מקרה קשה זה מוכיח שוב את ההשלכות ההרסניות של מירוץ הסמכויות במדינת ישראל״.

 

"איך לאף אחד לא נדלקה נורה אדומה"

עו"ד עדי רז ואוסנת פרינץ ממרכז רקמן לקידום מעמד האישה, שהחלו בייצוגה המשפטי של ג', הגישו אמש בקשה בהולה לקיום דיון נוסף בבית הדין הרבני כדי להביא לשחרורה המיידי של ג'.

 

פרופ׳ רות הלפרין - קדרי ראשת מרכז רקמן מסרה: "אנו פועלים למניעת חזרתה לכלא, ולהביא לסיום מהיר ומכובד של הפרשה, כדי שהאישה לא תיפגע, שזכויותיה ישמרו במלואן, ושהנישואים יסתיימו בהוגנות ובהגינות״.

 

בעקבות הפרסום, קיבלו גם עורכי הדין עמיקם הדר וחדווה שפירא את ייצוגה של האישה בהתנדבות, והם מתכוונים להגיש

ערעור בהקדם כדי שיביא לשחרורה. מעצר של נשים המסרבות לקבל את הגט, הוא עניין נדיר ביותר. במקרים של סירוב גט, גברים סרבנים נעצרים רק לאחר הליכים ארוכים ביותר, מחשש שמא מעצרם יגרום ליצירת מצב של "גט מעושה".

 

"מלימוד ראשוני של החומר עולה תמונה מזעזעת", מסרו עורכי דינה של האישה. "ניתן לקרוא מפרוטוקול הדיון בבית הדין הרבני על הלחץ האיום שבו הייתה ג' נתונה. אנו מאמינים כי בעבודה מהירה ויעילה הצדק יגיע".

 

ממשטרת ירושלים נמסר בתגובה: "מדובר באישה שנעצרה על פי הוראה שיפוטית של בית הדין הרבני, היא נאזקה בהתאם לשיקולים מבצעיים ומקצועיים".

 

ארגון "רופאים לזכויות אדם", הפועל נגד כבילה בבתי חולים, מסר כי "בעקבות תלונות רבות על כבילת כלואים בבתי חולים, פנה הארגון הן לההסתדרות הרפואית בישראל והן ללשכת האחיות, במטרה לגבש הוראות אתיות לצוותי רפואה כיצד לנהוג עם כלוא המאושפז בבית חולים בעודו אזוק. על פי הכללים האתיים שגובשו, ברירת המחדל היא כי על המטופל להיות משוחרר מכבליו כל עוד אינו מסוכן לעצמו או לסביבתו. על הצוות המטפל לדרוש הורדת הכבילה, ובאם אנשי הביטחון מסרבים - עליהם לפנות לוועדת הכרעות המשותף לבית החולים ולרשות הביטחונית המחזיקה בכלוא.

 

"לצערנו, פעמים רבות נכשלים צוותי הרפואה בעמידה על עקרונות אתיים אלה, ואינם מביעים ולו מחאה קלושה לנוכח הכבילה - ובכך לוקחים חלק בפגיעה בזכותו של המטופל. הצוות הרפואי חייב היה למחות נגד כבילתה של ג', ודאי לנוכח העובדה שהיא היתה כבולה במשך שעות ארוכות וראו אותה אנשי רפואה רבים. העובדה כי אצל אף אחד מהם לא נדלקה נורה אדומה, מעידה כי כללים לחוד ומציאות לחוד".

 

"שערי צדק": הופקו לקחים ורועננו הנהלים

מבית החולים "שערי צדק" נמסר בתגובה: "המטופלת פונתה לבית החולים בשעות הערב, אזוקה בהוראת המשטרה ומלווה על ידי שני שוטרים. לבקשת הצוות הוסרו האזיקים, והיא נבדקה וטופלה ללא אזיקים בהתאם להנחיות הלשכה לאתיקה רפואית. לדאבוננו, היא נאזקה שוב לאחר הטיפול. בניגוד לנוהל הנקוט בבית החולים, היה עיכוב מסוים בקריאה לעובדת הסוציאלית של חדר המיון, שגרם לעיכוב בפנייה לרשויות להתרת האזיקים. הופקו לקחים ורועננו הנהלים".

 

מבית הדין הרבני נמסר בתגובה: האישה הובאה באמצעות צו הבאה על ידי משטרת ישראל, מאחר שלא התייצבה לדיונים שאליהם הוזמנה כדין. התאפשר לה להשתחרר בערבות. האישה זכאית להגיש בקשת רשות ערעור על החלטת בית הדין האזורי. הנהלת בתי הדין מנועה מלהיכנס לפרטים נוספים עקב איסור פרסום החל על ענייני משפחה הנדונים בבתי הדין הרבניים.

 

הפרשה החלה עם מעצרה של ג', תושבת ירושלים, לפני יומיים - למרות הסבריה לבית הדין הרבני, כי תוכל לחתום על בקשת הגט רק לאחר

שיכובד פסק הדין של בית הדין לענייני משפחה, שדן בחלוקת הרכוש. היא נשלחה ל"נווה תרצה", ולאחר שחשה ברגע במהלך הנסיעה, פינה אותה שירות בתי הסוהר לבית חולים בירושלים.

 

לדברי מקורבים לבני הזוג הפרודים, הדיון בבית הדין הרבני ביום ג', בבקשת אביה למתן גט, היה הראשון מבחינת אמה. התיק בבית הדין הרבני נפתח לפני כארבע שנים, אך היה בלתי פעיל עד לפני ארבעה חודשים, אז זומנה ג' לדיון ראשון, אבל מאחר שעברה ניתוח באותה העת, היא לא יכלה להגיע אליו, ואף המציאה לשם כך אישורים רפואיים.

 

בשיחה עם ynet אמרה ג': "אני לא מבינה מדוע דייני בית הדין הרבני מתאכזרים אלי ככה. הם מתנהגים אלי כמו לחיה... מתייחסים אלי כאל עבריינית, עם אזיקים ושוטרים. אני לא מצליחה להבין את האטימות והאכזריות הזו. אני בסך הכל ממלאת אחר פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה".


פורסם לראשונה 14/01/2015 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
"לא יודעת איך נסתדר". הבת ר'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים