שתף קטע נבחר

הכירו: כלי השקעה שמתחרה בקרנות הנאמנות

אם חיפשתם מכשיר השקעה לטווח הקצר או הבינוני כדאי שתכירו את פוליסת החיסכון שמהווה אלטרנטיבה בעיקר לקרנות נאמנות או לתעודות הסל. מדובר במכשיר השקעה וחיסכון בלבד ללא אלמנט של ביטוח. האם כדאי להשקיע בו? מה היתרונות והחסרונות והאם הוא עדיף על קרן נאמנות?

רוצים להשקיע לטווח הקצר והבינוני? יש לכם כמה אפשרויות – השקעות סולידיות לחלוטין כמו פיקדון ומק"מ; השקעות בקרנות נאמנות סולידיות ובעיקר קרנות כספיות ושקליות; השקעות בקרנות אג"ח (קונצרני וממשלתי); השקעה בקרנות מנייתיות, בארץ או בחו"ל; ותעודות סל עם מגוון אפשרויות – תעודות סל שעוקבות אחרי התשואה הסולידית של הפיקדונות, תעודות סל שעוקבות אחרי מדדי אגרות חוב, ותעודות סל שעוקבות אחרי מדדי מניות. אלא שבשנים האחרונות נכנס מכשיר חדש לתחום – פוליסות חיסכון שצובר תאוצה ומנהל כבר מעל 10 מיליארד שקל.

 

 לכתבות נוספות בנושא:

 

פוליסות החיסכון שנקראות גם פוליסות השקעה הן מכשיר של חברות הביטוח. הן מכשיר שנועד להשקעה לטווח קצר ובינוני ובמילים אחרות הן סוג של אלטרנטיבה בעיקר לקרנות הנאמנות (וגם לתעודות הסל). מדובר במכשיר שמפוקח על ידי המפקחת על שוק ההון החיסכון והביטוח שבמשרד האוצר, להבדיל מהקרנות נאמנות שמפוקחות על ידי רשות ניירות ערך.

 

תוכלו להשיג תשואה עודפת?

במכשיר השקעה זה קיים מגוון של אפשרויות עם ניהול אקטיבי; פוליסות החיסכון הבולטות בשוק הן - "קשת" של קבוצת מגדל, "מגוון" של קבוצת הראל, "אקסלנס אינווסט"  של הפניקס, "חיסכון פיננסי" של כלל ו"טופ פייננס" של מנורה."פוליסות החיסכון", למרות הרישא – פוליסה, הן ללא אלמנט ביטוחי, אלא אמצעי חיסכון והשקעה בלבד. מדובר במכשיר שמאפשר השקעה ברמות סיכון שונות (ובהתאמה רמות סיכוי שונות), זה לא רק חיסכון סולידי, יש מגוון של אפשרויות לרבות מסלול אג"חי, מסלול מנייתי ושילוב של מניות עם מכשירים יותר סולידיים.

 

הכספים עצמם מנוהלים על ידי חברת הביטוח כשאלו מנפנפות במנהלי ההשקעות שלהן, שבמקביל לניהול הפוליסות חיסכון והשקעה האלו מנהלים גם מכשירים נוספים – קרנות פנסיה, קופות גמל, קרנות נאמנות ועוד. כלומר, קיים ידע וניסיון משמעותי בגופם אלו. השאלה אם זה מספק ערך מוסף, תשואה עודפת? במילים אחרות, האם הניהול האקטיבי אכן עולה על הבנצ'מרק, מדד הייחוס? אחרת, המשקיע יכול באופן פשוט (וזול יותר) לגוון את השקעותיו לפי רמת הסיכון בין תעודות סל וקרנות מחקות שעוקבות אחרי המדדים השונים.

 

אפשר לפדות מהר את הכסף

פוליסות החיסכון להבדיל מהמכשיר העיקרי של חברות הביטוח והפנסיה – חיסכון פנסיוני (קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים) אינן מגלמות הטבות מס כלשהן; אחרי הכל כוונת המדינה לספק הטבות מס לחוסכים לזמן ארוך (לתקופת הפנסיה), ואילו פוליסות אלו יכולים להיפדות בכל נקודת זמן – המשקיעים יכולים להנזיל את הכסף יחסית מהר וכן הם יכולים לעבור בין המסלולים.

 (צילום: index open) (צילום: index open)
(צילום: index open)

 

איך מפקידים ואיך מושכים? הכספים יכולים להיות מועברים לחיסכון בהוראת קבע שוטפת/ חודשית או בהפקדה חד פעמית גדולה. המשקיעים בחסכונות האלו יכולים להנזיל את הכסף יחסית מהר (כמה ימים). כמו כן, המשקיעים יכולים גם למשוך את הכספים במהירות יחסית (וללא קנס).

 

עדיף על קרנות נאמנות?

פוליסות החיסכון/ ההשקעה נועדו, נאמר זאת בפשטות, לקחת כסף מהקרנות נאמנות ולהתחרות עם המכשירים לטווח קצר ובינוני. היתרון שלהם על פני הקרנות הוא הגמישות במעבר בין מסלולים מבלי שהדבר נחשב מימוש לצרכי מס.

 

בפוליסות האלו אפשר לעבור ממסלול מנייתי לסולידי ובחזרה למנייתי והדבר לא ייחשב מכירה ולכן אין רווח לצרכי מס. ואילו בקרנות אם אתם מוכרים קרן מנייתית הכרוכה במס על רווח ההון (אם יש), כלומר בקרנות מדובר על מכירה ובהתאם מס על הרווח. בפוליסה זה לא מכירה, אלא העברה בין מסלולים. היתרון כאן מתבטא בדחיית המס עד למימוש הסופי. אלא שמול היתרון הזה קיים חיסרון בולט - המשקיע לא יכול להשתמש ברווחי פוליסות הביטוח לצורך קיזוז הפסדי הון (הן מוגדרות כפוליסות ביטוח ולא כמשכיר הוני).

 

דמי הניהול עדיין גבוהים

דמי הניהול בפוליסות החיסכון לא נמוכים ביחס לקרנות – 0.9% עד 1.2% בממוצע, כשבעיקרון הן יכולות לגבות עד 2% כשבקרנות דמי הניהול נעים מאפס ועד 3%, הממוצע סביב כ-1%, תלוי כמובן באפיק ההשקעה. נראה שבפוליסות סולידיות דמי הניהול עולים על דמי הניהול בקרנות הנאמנות, אבל בפוליסות מנייתיות דמי הניהול דווקא נמוכים או זהים לדמי הניהול בקרנות הנאמנות.

 

על כל פנים, דמי הניהול בפוליסות החיסכון הן פקטור גם של משא ומתן. זה לא קבוע כמו בקרנות נאמנות, אפשר להתמקח וככל שהיקף ההשקעה גדול יותר הכוח מול חברת הביטוח גדול יותר. אגב, ניתן להתמקח כי הפוליסת חיסכון מוגדרת (טכנית) כמוצר ביטוחי ומוצר ביטוחי הוא סוג של הסכם בין שני הצדדים והם יכולים לשנות אותו (לשנות את דמי הניהול הספציפיים בחיסכון).

 

מסורבל ולא שקוף

חיסרון של הפוליסת חיסכון מול קרנות הנאמנות הוא בסרבול ובשקיפות. פוליסות חיסכון זה הסכם מולן חברת הביטוח, צריך למלא טפסים, בעוד שבקרנות נאמנות ניתן לרכוש ולמכור ברגע – באינטרנט, בשיחה עם היועץ. מעבר לכך, בקרנות נאמנות הכל שקוף בזמן אמת – אתם רואים את השער מדי יום, בפוליסות חיסכון זה אחרת, אין נגישות טובה ומיידית כפי שיש בקרנות. יש ברוב הפוליסות חיסכון מידע חודשי (בדיעבד) על האחזקות הגדולות של הפוליסה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ראשית, הסרבול שברכישתן. בעוד שאת קרנות הנאמנות ניתן לרכוש ולמכור כיום בלחיצת כפתור פשוטה, רכישת הפוליסה דורשת מילוי טפסים. בשני האפיקים האלו ניתן להשקיע כל סכום (בניהול תיקים אגב יש מינימום – לרוב 250-300 אלף שקל). בפוליסות ניתן לייצר קצבה חודשית – סכום חודשי שמופרש למשקיע (סוג של "משכורת"), בקרנות נאמנות לא ניתן לעשות זאת, אלא אם מדובר בקרנות נאמנות מחלקות (מחלקות דיבידנדים באופן שוטף). בפוליסות החיסכון אתם יודעים במה אתם משקיעים ואין שינויים, אלא אם אתם מחליטים לשנות. בקרנות נאמנות קורה לפעמים שאתם רוכשים קרן מסוימת ומתעוררים לקרן אחרת מכיוון שהיא שינתה מדיניות השקעה, אם כי רשות ניירות ערך מנסה להגביל את שינוי המדיניות בקרנות.

 

שוני מהותי בין האפיקים אם כי לא בהכרח משפיע על קבלת ההחלטה באיזה אפיק להשקיע הוא הפיקוח על המוצרים – קרנות הנאמנות הן תחת רשות ניירות ערך והפוליסות חיסכון והשקעה בפיקוח משרד האוצר, המפקחת על שוק ההון, החיסכון והביטוח. ומכאן שגם הפצתו שונה – בעוד שאת קרנות הנאמנות מפיצים הבנקים ומקבלים עליהם ייעוץ דרך יועצי ההשקעות של הבנקים, את פוליסות החיסכון וההשקעות מפיצים סוכני הביטוח.

 

איך לבחור פוליסת חיסכון?

המשקיע/ הלקוח בוחר מסלול אחד מבין המסלולים שמוצעים לו (יש מגוון של מסלולים, במקומות מסוימים מעל 10 מסלולים!). המסלול נקבע בהתאם לצרכיו של הלקוח/ משקיע, ובהינתן רמת הסיכון הרצויה והמתאימה לו. המסלולים האלו דומים ומזכירים את המסלולים בביטוחי המנהלים, לרבות מסלול שקלי, מסלול אג"חי, מסלול צמוד מדד, מסלול מט"חי, מסלול מנייתי (מקומי), מסלול מנייתי-חו"ל ועוד.

 

במקביל לבחירה ברמת הסיכון ובסוג "תיק ההשקעות" של פוליסת החיסכון, אתם צריכים להתמקח על דמי הניהול – זה שווה לכם הרבה כסף. אנחנו בעידן של ריביות נמוכות ובהתאמה בעידן של תשואות נמוכות, כל פיפס חשוב. זה מוגזם לגמרי לשלם מעל 1% דמי ניהול שאתם מרוויחים במסלול אג"חי אחוזים בודדים ( וחשופים להפסדים אם הריבית תתחיל לעלות).

 

דמי הניהול שנגבים הם חלק משמעותי מהרווח / תשואה ברוטו, ואם אתם מצליחים להוריד אתם מעשירים את מה שנשאר לכם בצורה משמעותית – אל תזלזלו בכמה עשיריות של דמי ניהול.

 

הכותב הוא מאתר הון להון, מדריכים בצרכנות פיננסית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים