שתף קטע נבחר

סיכוי להתייצבות מחיר הנפט בעתיד הקרוב?

מחירי הנפט בעולם עדיין נופלים וכרגע אין שינוי משמעותי בגורם מספר אחת שמוביל את המגמה השלילית – תפוקת הנפט העולמית שממשיכה להיות גבוהה. למרות זאת, הערכות הן שיש כבר ניצנים של השפעה על היצע הנפט בעולם ובעתיד צפויה ירידה בתפוקה העולמית שאולי תביא עימה גם התאוששות במחיר הנפט

בשבוע האחרון נרשמה עלייה זמנית מאוד במחירי הנפט בעולם. מחיר הנפט מסוג WTI נסחר סביב 48 דולר לחבית והברנט מנסה להתייצב סביב 50 דולר לחבית לאחר שמחיר הנפט זינק ב-7.7% לפרק זמן מוגבל, אולם לאחר זמן קצר המשיך במגמת הירידה והתנודתיות חזרה להעיב על השווקים.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

התנודתיות במחיר הנפט משפיעה לרעה על השווקים ומרחיקה את המשקיעים בשלב זה מלקיחת סיכונים, המצב רוח של המשקיעים במניות ובמט"ח לא מעודד לקיחת סיכונים כרגע. בשלב זה הצפי להמשך התחזקות הדולר לא מאותת על איזשהו סיכוי להתייצבות במחיר הנפט.

 

מזנק קלות וחוזר לצנוח

בשבוע האחרון לאחר ששוק המט"ח עבר טלטלה, מחיר הנפט הרים ראש ככל שהדולר ירד. כזכור, שוויץ קיבלה החלטה דרמטית שדרדרה את מחיר הדולר ובעיקר את מחירו של המטבע האירופי (שוויץ ביטלה את הקיבוע של הפרנק לאירו). מתוך הנחה שתוכנית הקלה כמותית הצפויה באירופה תחליש עוד יותר את האירו החליטה שוויץ לשמור על פרנק חזק ולבטל את הקיבוע.

 

כאמור, על רקע ההתרחשויות בשוק המט"ח, זינק מחיר הנפט (המחיר נקוב בדולר) אך לא שמר על מגמת העלייה לאורך זמן. האפקט של ההודעה משוויץ היה קצר והנפט המשיך לרדת ככל שהדולר חזר להתחזק.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

הבעיה הגדולה שגוררת את מחיר הנפט מטה הייתה ונותרה רמת התפוקה העולמית הגבוהה ביחס לביקושים. בלאומי שוקי הון מציינים כי התפוקה הכוללת של ארגון אופ"ק ממשיכה לעלות ל-30.2 מיליון חביות נפט ביום, מדובר בעלייה של 140 אלף חביות נפט ביום.

 

ההתייצבות נראית באופק?

איך משפיעה ארה"ב על התפוקה העולמית? ארגון אופ"ק בהובלת סעודיה מעוניין להביא לירידה משמעותית בתפוקת הנפט האמריקנית במטרה לשמור על נתח השוק שלו בארה"ב ולכן הארגון מוכן לספוג את ירידות המחירים ולא להוריד את התפוקה העולמית. "ארגון אופ"ק מציין כי הוא רואה האטה מסוימת בתפוקה האמריקנית. הארגון מעוניין מאוד להראות כי האסטרטגיה שלו עובדת וכבר עכשיו משפיעה על התפוקה האמריקנית", מסביר אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.

 

יש סימן מעודד שאולי יכול לאותת על סיומה של הצניחה במחיר הנפט בטווח הרחוק, הערכות הן שתתחיל להסתמן מגמת ירידה בגידול בתפוקת הנפט בעולם ב-2015 – הציפיות עודכנו כלפי מטה בכ-100 אלף חביות נפט ל-2015. הירידה הנוכחית במחיר הנפט כבר נוגסת במספר האסדות לקידוח. "ההשפעה של מחירי הנפט הנמוכים באה לידי ביטוי באישורים הראשוניים לקידוחים שנחתכו ב-50% ובירידה במספר האסדות לקידוח הפעילות. בחודש אוקטובר נרשם שיא במספר האסדות הפעילות ומספרן עמד אז על 1,609, מאז נרשמה ירידה של 188 אסדות קידוח", מציין חיים.

 

עדיין לא רואים את ההשפעה הזו באה לידי ביטוי בתפוקה העולמית שעדיין נותרת גבוהה ביחס לביקוש, "לירידה האחרונה במספר האסדות לקידוח אין השפעה

על התפוקה הנוכחית אלא רק על תוספת התפוקה העתידית", מסכם חיים.

גם בבית ההשקעות אופנהיימר סבורים כי היצע הנפט בעולם צפוי לרדת, "בטווח הקצר אין מה לדאוג ממחיר הנפט כפי שאין מה לדאוג ממזג האוויר", מעריך פאדל גייט, אנליסט האנרגיה הבכיר של בית ההשקעות.

 

"מחירי הנפט מתחת ל-50 דולר לא יחזיקו מעמד כי זה נמוך ממחיר ההפקה. כיום ניתן להפיק רק 6-8% נפט בתעשיית פצלי השמן בארה"ב בעלות שמצדיקה את ההפקה – תהיה לכך השפעה משמעותית על היצע הנפט בעולם", מסביר גייט.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים