שתף קטע נבחר

א' - ת': המדריך למרכיב עדשות המגע המתחיל

איך לבחור את העדשות המתאימות, כל כמה זמן צריך להחליף אותן ואיזה בעיות ראייה העדשות יכולות לתקן? אופטומטריסטית מסבירה

לפני שמתחילים בהרכבת עדשות מגע - ישנם כמה כללים שכדאי לדעת. איך תתאימו את העדשות הכי טובות, למי צריך לפנות כשיש בעיה וכל כמה זמן צריך לנקות אותן. כל מה שאתם צריכים לדעת על עדשות מגע.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

   

עוד כתבות בערוץ בריאות העין

מרגישים חול בעיניים? אולי יש לכם "עין יבשה"

למה נוצר קטרקט? המדריך השלם לטיפול

 

אופטומטריסט

בעל מקצוע העוסק במקצוע האופטומטריה והנושא רשיון לכך. תפקידו לבצע בדיקות עיניים, הכוללות בדיקות ראייה למשקפיים, לעדשות מגע, בדיקות תפקודי עיניים; פזילות, תנועות עיניים ומיקוד, וכן בדיקות בריאות העין מבחינת לחץ תוך עיני וקרקעית העין.

 

במידה שנמצא ליקוי בריאותי עליו לאבחן זאת ולהפנות לרופא עיניים. הקשר עם האופטומטריסט חשוב לכל מרכיבי המשקפיים בכלל ולמרכיבי עדשות המגע בפרט. האופטומטריסט ילווה את המטופל בתהליך ההתאמה ויעקוב אחרי שינויים בהמשך.

 

בדיקת ראייה תקופתית

על מרכיב עדשות המגע לעבור בדיקת עיניים תקופתית, לפחות אחת לשנה. בבדיקה זו יבדוק האופטומטריסט את הראייה ואת התאמת העדשה לעין ויבצע שינוי במידת הצורך.

 

כמו כן תתבצע בדיקה ספציפית של הסגמנט הקדמי של העין; הקרנית ופנים העפעפיים. זאת על מנת לאתר מצבים של יובש בעיניים, אלרגיות וליקויים פיזיולוגים נוספים.

 

גלגל העין

שאלה נפוצה של מרכיבי עדשות מגע מתחילים היא: "האם עדשת המגע יכולה להיבלע מאחורי גלגל העין העין"? ובכן, התשובה היא, כמובן שלא. קרום דקיק מכסה את לחמית העין (הלובן) ופנים העפעפיים, כך שאין אפשרות שגוף זר יחדור וייבלע מאחורי גלגל העין.

 

קורה לעיתים שעדשת המגע הרכה מתקפלת ומתחבאת תחת העפעף העליון. במצב כזה תיגרם אי-נוחות ויהיה צורך לגשת לאופטומטריסט או אל רופא העיניים שיהפוך את העפעף וייחלץ את העדשה הסוררת.

 

דלקת עיניים

יכולה להיות אלרגית, ויראלית או חידקית. יכולה להיות מלווה באדמומיות קלה עד חריפה, בהפרשה מיימית או מוגלתית, בגרד או בכאבים. מצב המחייב התייחסות של רופא עיניים, הפסקה זמנית של עדשות המגע וטיפול לפי הצורך.

 

חשוב לציין כי דלקת יכולה להיגרם גם משימוש לא נכון בעדשות מגע. בין השאר: בשימוש בתמיסות לא מתאימות, בהשארת עדשות בעיניים מעבר לזמן המומלץ ובהרכבת עדשות לא מתאימות.

 

תחזוקה נכונה של העדשות תמנע זיהומים ודלקות (צילום: index open) (צילום: index open)
תחזוקה נכונה של העדשות תמנע זיהומים ודלקות(צילום: index open)

 

היגיינה

כלל ראשון בהרכבת עדשות מגע. על מרכיב העדשות ליטול ידיים תמיד לפני הרכבת העדשות ולפני הסרתן. אין לגעת בעדשות או בעיניים בידיים לא נקיות. שמירה על היגיינה גבוהה תמנע דלקות וזיהומים.

 

ויטמין A

ויטמין החיוני לתפקודים תקינים של הקרנית והרשתית. נמצא במזונות כגון: ביצים, כבד, חלב וגבינה צהובה. בנוסף, בגזר, בטטות, מנגו, תרד, פלפל אדום, ברוקולי, דגנים ופפאיה.

 

זיהום

עדשות מזוהמות, כאלו שלא חוטאו כראוי, או לא הוחלפו במועד עלולות לגרום לדלקות עיניים חמורות עד סיכון ראייה. מצב המחייב הפסקה מיידית של הרכבת העדשות ופנייה לרופא עיניים.

 

חומרי חיטוי וניקוי לעדשות

יש לנקות, לחטא ולאחסן את עדשות המגע אך ורק בחומרים ובתמיסות ייעודיים לכך. רב תמיסות החיטוי וההשריה הקיימים כיום לעדשות רכות הם חומרים רב תכליתיים, העושים הכל בפעולה אחת, ניקוי, חיטוי והשריה.

 

כמו כן, עדשות קשות נושמות יש צורך לסבן ולהשרות בנפרד. עדשות רכות שנתיות מומלץ לחטא בתמיסות על בסיס מימן-על חמצני.

 

טיפול נכון בעדשות מגע חודשיות

טיפול חיטוי ואחסון העדשות מיד לאחר הסרתן, הכרחי וחשוב להבטחת המשך שימוש בריא ונוח. האופטומטריסט יתאים את תמיסות הטיפול והחיטוי הנכונות ביותר עבורך ועבור העדשות שלך.

 

קרא בעיון את ההוראות המצורפות לתמיסות והקפד בביצוע כל שלבי הטיפול. אי שמירה על כללי טיפול וחיטוי נכונים עלול לגרום לדלקות רציניות בעיניים. השתמש בחומרי חיטוי טריים ובדוק שלא פג תוקף השימוש בהן.

 

יובש בעיניים

תופעה שכיחה בקרב מרכיבי עדשות המגע ואחד הגורמים העיקריים להפחתת שעות הרכבה עד הפסקת הרכבה בכלל.מומלץ להשתמש בטיפות ייעודיות ליובש בעיניים ולא בטיפות המכילות מכווצי כלי דם. רצוי להיוועץ באופטומטריסט או הרופא המטפל לגבי סוג התכשיר המומלץ.

 

כמה עולה?

ההבדלים במחיר בין עדשות איכותיות לעדשות לא איכותיות אינם כה גדולים. ההמלצה החד משמעית שלי היא לא להתפשר על בריאות העין ולהשתמש במותג ידוע ואיכותי, ולא בעדשות מגע שהן לא מוכרות וזולות.  

 

לחות

מרכיב קריטי בנוחות השימוש בעדשות מגע. בחלק מעדשות המגע קיימים תוספי לחות המשפרים את תכונות ההרטבה של העדשה וחלקלקותה ובכך משפרים את נוחות ההרכבה, ומשך ההרכבה.

 

מחסנית

כלי לאיחסון עדשות המגע. דורשת תחזוקה וטיפול בדיוק כמו העדשות. בזמן שהעדשות אינן בעיניים עליהן להיות מאוחסנות בנוזל השרייה (תמיסה) בתוך המחסנית. אי לכך על המחסנית להיות נקיה תמיד ויש להחליפה בתדירות גבוהה של אחת לחודש עד חודשיים.

 

מחסנית לחה ומלוכלכת הופכת להיות מצע לחיידקים ופטריות העלולים למצוא דרכם בסופו של דבר אל העין ולגרום לדלקות חמורות עד נזק בלתי הפיך.

 

נוחות

הגורם החשוב ביותר לשביעות רצון המטופל ולהתמדתו בהרכבת העדשות. אי לכך זהו גם הגורם הראשי לנטישת הרכבת העדשות. התאמה טובה ונכונה תבטיח נוחות מירבית של העדשות והרכבה לטווח ארוך.

 

לכן ישנה חשיבות מכרעת לבצע את הליך ההתאמה אצל אופטומטריסט מנוסה ומומחה בתחום אשר ינסה, לפי הצורך, סוגים שונים של עדשות, עד להתאמה האופטימלית. וכן ילווה את המטופל במהלך כל תקופת ההרכבה בבדיקות תקופתיות לפי הצורך.

 

סיליקון הידרוג'ל

סוג של חומר פלסטי המכיל מים והמשמש לייצור עדשות מגע. בעזרת הטכנולוגיה של היום הצליחו מדענים לייצר עדשות מגע אשר עשויות מסיליקון הידרוג׳ל. עדשות אלו הומצאו במהלך שנות ה-90 וזכו להצלחה מיידית.

 

כיום, למעלה מ-50% ממרכיבי עדשות ברחבי העולם המגע משתמשים בעדשות העשויות מחומר זה. לעדשות הללו יתרונות רבים, כאשר היתרון הבולט ביותר היא יכולת העברת חמצן גבוהה יחד עם נוחות בשימוש, הקלה משמעותית ביובש בעיניים ויכולת ממושכת של הרכבת העדשות.

 

עדשת מגע

יכולות להיות עשויות מחומר קשיח בעל עבירות לחמצן ואז ייקראו "קשות נושמות", או רכות בעלות תכולת מים מסויימת, או בעלות אחוז מסויים של סיליקון המאפשר מעבר חמצן לקרנית.

 

עדשות המגע הרכות הנפוצות כיום הן עדשות המגע המתכלות, בפורמטים שונים; חודשיות ויומיות. עדשות רכות שנתיות מיוצרות, לרב, במקרים בהם נדרשים פרמטרים חריגים וספציפיים לפי מידה כאשר לא ניתן להשיגם בעדשות המתכלות.

 

פציעה

שאלה נפוצה בקרב מרכיבי עדשות המגע היא: "האם עדשת המגע יכולה לפצוע לי את העין?" עדשת המגע לכשלעצמה, נדיר שתגרום לפציעה. פציעה של הקרנית יכולה להגרם עקב שריטה של הציפורן בהרכבה לא זהירה למשל, או עקב חדירה של גוף זר לעין.

 

גרגר אבק שחודר לעין עלול לחדור אל מתחת לעדשה ולגרום לשריטה קלה וחולפת של הקרנית. נכון בעיקר לגבי עדשות קשות.

 

שכבת התאים החיצונית של הקרנית, בדומה לעור הגוף, היא רקמה שמתחדשת במהירות, לכן שריטה קלה תחלוף תוך 48-72 שעות,לרב ללא התערבות רפואית. במקרה של פציעה חמורה יותר, יש כמובן לפנות למרפאת עיניים.

 

 

הבדיקה שתקבע את הצילינדר (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
הבדיקה שתקבע את הצילינדר(צילום: Index Open)

צילינדר

ידוע גם כאסטיגמטיזם הינו מרכיב במרשם המשקפיים או עדשות המגע הנועד לתקן עיוות אופטי של הקרנית או העדשה התוך עינית. מדובר במצב שבו אחד ממרכיבי העין האופטיים, הקרנית או העדשה התוך עינית, איננו בעל צורה עגולה אלא בעל קמירות יותר אליפטית או ביצתית.

 

במצב שכזה קרני האור החודרות את העין יתפזרו בתוכה באופן בלתי אחידה כך שתיווצר תמונה מטושטשת על הרשתית. עדשת מגע או עדשת משקפיים בעלת צילינדר תאחד את קרני האור ותסייע ליצירת תמונה חדה על הרשתית.

 

צילינדר אינו מונע שימוש בעדשות מגע, ויש מגוון סוגים המתאימים לאנשים בעלי צילינדר. סוגי העדשות השונים מתאימים לטווחי זמן משתנים - יש שנועדו לשימוש חוזר דו-שבועי, שימוש חוזר חודשי או אפילו לשימוש בזמן השינה, בין שבוע לחודש ללא הסרה.

 

עדשות צבעוניות

מי מאתנו לא חלם פעם לשנות את צבע עיניו? עדשות קוסמטיות, או עדשות צבעוניות, אלו עדשות בעלות הדפס חיצוני המדמה את קשתית העין ומשנה בכך את גוון העין הטבעי.

 

עדשות צבעוניות נועדו לשימוש במקרים קוסמטיים כאשר ישנו פגם אסתטי בקרנית או צבע שונה בין שתי העיניים, או לשם גיוון קוסמטי של צבע העין. עדשות צבעוניות קיימות במגוון רחב של צבעים; בגווני הכחול, ירוק, אפור וחום.

 

כמו בעדשות סטנדרטיות קנו את העדשות הצבעוניות רק בחנות אופטיקה מורשית ובקשו מהאופטומטריסט הסבר על אופן השימוש.

 

קרנית

החלק הקדמי של גלגל העין, איבר שקוף המאפשר מעבר וריכוז של קרני האור אל תוך העין. על הקרנית מורכבת עדשת המגע. קמירות הקרנית נמדדת בדיאופטרים או במילימטרים וזהו פרמטר חשוב בהתאמת עדשות מגע הנמדד על ידי האופטומטריסט.

 

ראייה

המידע הראייתי מועבר מהרשתית, הממוקמת בחלקה האחורי של העין, דרך עצב הראייה אל המוח שם מתבצע עיבוד המידע הראייתי.

 

קיימים שלושה ליקויי ראייה נפוצים והם:

קוצר ראייה - מצב שבו עצמים ייראו מטושטשים יותר מרחוק,

רוחק ראייה- מצב שבו עצמים קרובים ייראו מטושטשים יותר

זוקן ראייה- קושי במיקוד הראייה מקרוב עקב שינויים בגמישות העדשה התוך עינית המתרחשים עם עליית הגיל.

 

רוב הליקויים ניתנים לתיקון על ידי משקפיים או עדשות מגע.

 

שינויים

העין, כמו כל איבר אחר בגוף, היא איבר פיזיולוגי, חי ונושם ועל כן דינאמי ונתון לשינויים. ישנם שינויים הקשורים לגיל, לחילופי מזג אוויר, לשינויים הורמונליים ואף לגנטיקה.

 

אי לכך חשוב עד מאוד להיות בקשר קבוע ורציף עם בעל המקצוע המטפל אשר יעקוב אחר שינויים במבנה העין וברקמות השונות ובמרשם המשקפיים או העדשות, ויערוך שינויים בעדשות או במשקפיים בהתאם.

 

תמיסות

הרכבת עדשות מגע מחייבת גם שימוש בתמיסות ולכן חשוב להבין- שימוש בתמיסה לא מתאימה עלול לגרום נזק לעין. בשוק קיימות כיום שלושה סוגים עיקריים של תמיסות:

 

תמיסה רב תכליתית: מעניקה בנוסף ליכולת חיטוי גבוהה, לחות לעדשת המגע למשך זמן הרכבה של כ – 16 שעות והינה מתאימה לעדשות הדור החדש- סיליקון הידרוג׳ל.

 

תמיסת מי חמצן: תמיסה זו מנקה את העדשות עם מי חמצן ולכן היא תמיסה חזקה יותר מבחינת חיטוי, תמיסת מי החמצן מיועדת בעיקר לאלו המרכיבים עדשות מגע קבועות ולאלו המרכיבים עדשות מגע חודשיות אך סובלים מהצטברות חלבונים ושומנים על העדשה ומרגישים שאחרי כמה ימים של הרכבה הם מסתכלים דרך ״מסך" מלוכלך. לתמיסת מי חמצן אסור לבוא במגע עם העין בטרם נוטרלה.

 

תמיסת סליין: תמיסת שטיפה בלבד, אשר לא מחטאת כלל את עדשות המגע. מרכיבי עדשות רבים טועים ומשתמשים בה בתור תמיסת השרייה וחיטוי ובכך גורמים נזק לעין שכן הדבר דומה לשטיפת ידיים ללא סבון, תמיסת סליין מיועדת בעיקר לעדשות יומיות ושטיפת העדשות לאחר ההשריה בתמיסת החיטוי.

 

לתמיסות תפקיד חשוב בשימוש עם עדשות המגע. תמיסה מתאימה תעניק לכם תחושה נוחה יותר ותסייע בשמירה על בריאות העין. התאמה נכונה של התמיסה על פי סוג העדשה ואורח חייכם עשוי לצמצם את הבעיות הנפוצות המתעוררות אצל מרכיבי העדשות.

 

הכותבת היא אופטומטריסטית בכירה ומומחית לעדשות מגע




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כל מה שצריך לדעת על עדשות מגע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים