שתף קטע נבחר

שף מעופף: הכל חוץ מ"אוכל של מטוסים"

התדמית המזעזעת של אוכל בטיסות עוברת לאיטה מהעולם, עם שיפורים ושינויים שמכניסות חברות התעופה. כעת, תוכלו למצוא ב"אוסטריאן איירליינס" שף על הטיסה. מה הוא עושה שם ואיך בדיוק מבשלים בגובה 3,000 מטר? שאלנו אותו

אם גם אתם נוהגים לטוס מפעם לפעם לחו"ל, תחושת האימה הזו לא זרה לכם. הכוונה היא לפתיחת מכסה הכסף מעל מנת המזון (אם אפשר לקרוא לה כך) בטיסה, שאין לדעת מה תמצאו תחתיו, אילו ריחות או חלקיקי מזון יותזו אל עבר אפכם ומה יהיה טעמה של המנה המשונה.

 

לאורך השנים ניסו לשנות את התדמית הלא-משהו-בכלל של "אוכל המטוסים", וכעת נדמה שיש מי שמנסים לחלוטין לנפץ את המיתוסים הכל כך מוכרים בתחום. בימים שבהם טיסות הלואו-קוסט הופכות פופולריות יתר ויותר, ב"אוסטריאן איירליינס" וחברות נוספות בברית החברות "Star Alliance" דווקא החליטו להעלות שף על המטוס, שיבשל עבור מחלקות היוקרה.

השף המעופף. "כמו מסעדת גורמה" (צילום: Austrian Airlines Group)
השף המעופף. "כמו מסעדת גורמה"(צילום: Austrian Airlines Group)

כריסטיאן רייסנגר הוא ראש מחלקת השפים המעופפים של חברת Do&Co, החברה המספקת את כלל שירותי ההסעדה לטיסות של קבוצת החברות. בראיון מיוחד ל-ynet הוא מספר כי העיקרון שהנחה אותו מהרגע הראשון בו עלו שפים על מטוסים, היה "להשתוות למסעדות גורמה", לא פחות.

 

עדכונים שוטפים גם בטוויטר של ynet 

 

"עם זאת, בישול בזמן טיסה שונה לחלוטין ממסעדה", הוא מוסיף. "אם על הקרקע אתה מתחיל תהליך מתחילתו ממש - שטיפה, חיתוך, בישול והגשה, באוויר עיקר העבודה הוא התהליך הסופי, סיום הבישול וההגשה - כשאת עיקר הבישול עושים לפניך על הקרקע. עוד הבדל מרכזי הוא גם שאסור לעבוד עם אש גלויה במטוס. לכן אנחנו משתמשים בתנורים של מטבחי המטוסים. את הסטייקים, לדוגמה, אנחנו מקבלים אחרי בישול קצר על הקרקע כשסיום הבישול מתבצע במטוס.

 

"הבדל נוסף משמעותי מאוד מבמסעדה, הוא שהמטבח קרוב מאוד לקהל שלך. השף בטיסה לא מתחבא במטבח, ונוכחותו בין הנוסעים משמעותית יותר. הוא מסביר על המנות, ממליץ, מאפשר לנוסעים לבחור וגם מקבל את הפידבק מהלקוחות בסוף הארוחה. התפקיד ממריץ את השפים שלנו, שנהנים לראות את הלקוחות מרוצים". 

 

ידוע כי בגובה אלפי קילומטרים בשמיים הטעם האנושי שונה מאשר על הקרקע. איך מתמודדים עם זה?

 

"יש מדענים שאומרים שלחץ האוויר הנמוך והלחות הנמוכה משפיעים על הטעם. אני לא יכול לאשר את זה, אבל מה שאני יכלו לומר הוא שמנות שניסינו על הקרקע עובדות נהדר גם באוויר. יש באמת כאלה שאומרים שאיזון הטעמים משתנה, אני באופן אישי לא הבחנתי בכך. כשאתה משתמש בחומרים טריים, הטעם תמיד טוב".

תשכחו מהמנות האלה (צילום: shutterstock)
תשכחו מהמנות האלה(צילום: shutterstock)

מהי המנה האהובה על הלקוחות באוויר?

 

"קשה לומר. המנה האהובה עליי משתנה בכל חודש כשאנחנו מעדכנים את התפריט. אחת מהאהובות עלי היא חזה עוף ממולא בכבד אווז, כשהכל מגיע עטוף בתוך בצק. המנה הזו מוגשת עם רוטב פלפלים בהיר ותרד טרי. הלקוחות שלנו בדרך כלל מעדיפים מנות קלות כמו פילה לברק בגריל,

ויש כמובן גם את המנות האוסטריות המיוחדות - כמו השטרודלים לקינוח או הזאכר טורט שכולם אוהבים".

 

רייסנגר, המבשל בעצמו בטיסות וכאמור מפעיל צוות שלם של שפים סביבו, מסכם בכך שעבודת השף שונה לחלוטין מעבודה במסעדה. שטח העבודה שלו עומד על כמטר מרובע אחד, מה שקצת מקצץ את כנפיהם של השפים שאוהבים להתפרע במטבחים רחבי ידיים.

 

"צריך תרגול רב כדי ללמוד לעשות את זה נכון וכדי להעניק לקהל הלקוחות תחושה של מסעדה של ממש באוויר. אני חושב שבסופו של דבר הנוסעים מופתעים לטובה, וכמו שאמרתי - גם השפים מרוצים כשזה המצב".

 

חידושים נוספים באוויר

"אוסטריאן איירליינס", זוכת פרס Skytrax בקטגוריית "שירות צוות התעופה הטוב באירופה", מתחדשת כאמור בשירות השפים החדש, אך גם בכמה תחומים נוספים כדוגמת ה"Smart Upgrade", שירות המאפשר לרכוש מושב במחלקת העסקים בשיטת המכרז; "Red Legroom" - רכישת מקום נוסף לרגליים; מערכות בידור מתקדמות (בטיסות ארוכות) ומיטות אופקיות לחלוטין (במחלקת העסקים).

 

"אוסטריאן איירליינס" מבצעת שתי טיסות יומיות בקו תל אביב-וינה, ומשם טיסות המשך ל-130 יעדים ברחבי העולם. "ישראל היא מרכז חשוב לפעילות הבינלאומיות שלנו, ותל אביב היא מרכז הטרנזיט החשוב ביותר של החברה ליעד הרחוק החדש של אוסטריאן, נמל התעופה ניוארק בניו יורק", אמר ל-ynet סטפן לינהארט, מנהל המכירות של החברה. למרות שלא מדובר בשוק גדול, מסביר לינהארט כי "למעשה, זהו שוק הטרנזיט השני בחשיבותו מאירופה לצפון אמריקה. הודות לפופולריות הגדלה של החברה בצפון אמריקה, הפכה תל אביב לשוק הבינלאומי השלישי בגודלו בהיקף ההכנסות", אמר.

 

הכתב היה אורח "אוסטריאן איירליינס"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Austrian Airlines Group
שף מעופף
צילום: Austrian Airlines Group
מומלצים