שתף קטע נבחר

היועץ והמבקר השתיקו את פרשת הבקבוקים של נתניהו ולא העבירו את החומר למשטרה

יותר מחצי שנה שוכב במשרדי היועמ"ש ומבקר המדינה המידע על פרשת כספי פיקדון בקבוקי המדינה שרעיית ראש הממשלה שלשלה לכיסה - אך דבר לא נעשה. המשטרה בתגובה לפניית ynet: "הנושא הובא לידיעתנו על-ידי עיתונאים". לשכת נתניהו הגיבה לפרסומים: "קונים רק בקבוק יין ביום"

מדוע לא נחקרו בני הזוג נתניהו בפרשת הבקבוקים? זו השאלה הזהה שהפנינו היום (שבת) לדוברי משרד המשפטים, מבקר המדינה והמשטרה. הפרטים על כספי פיקדון הבקבוקים ששלשלה לכיסה אשת ראש הממשלה שרה נתניהו מצויים בידי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין ומבקר המדינה יוסף שפירא כבר יותר מחצי שנה - ועד כה השניים לא טרחו להעביר את החומר למשטרה ולכן איש לא נחקר. בתגובה לפניית ynet נמסר מהמשטרה כי "הנושא המוזכר הובא לידיעת המשטרה בימים האחרונים באמצעות פנייה עיתונאית. ההחלטה בעניין אינה מצויה בסמכותה. כל פנייה בעניין יש להפנות לדוברות משרד המשפטים".

 

ומה אומרים בדוברות משרד המשפטים? "אין לי מה להוסיף על הודעתי האחרונה בנושא מיום חמישי האחרון", מסר הדובר. בתגובה הרשמית של משרד המשפטים מיום חמישי תוארה השתלשלות הפרשה: "ב-10 ביוני 2014 פנה מבקר המדינה אל היועץ המשפטי לממשלה בעקבות מידע שהתקבל במשרד המבקר בנוגע למעון ראש הממשלה, אשר כלל טענות שונות - לרבות בנושא רהיטי הגן והבקבוקים. מיד לאחר קבלת המידע, סוכם בין היועץ לבין מבקר המדינה כי נוכח העובדה שהמבקר בודק את התנהלות מעון ראש הממשלה בכללותו, הרי שהמבקר ימשיך במלאכתו ויעיין בחומרים הקשורים לאותו מידע, לרבות המידע שהועבר לעיון היועץ, וככל שהמבקר יסבור בהמשך שיש צורך להעבירם לטיפול היועץ המשפטי לממשלה - כך ינהג".

בני הזוג נתניהו לא נחקרו עד כה בפרשה  (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
בני הזוג נתניהו לא נחקרו עד כה בפרשה (צילום: אבישג שאר-ישוב)
 

 

כך מתנהלת מערכת אכיפת החוק:

היועמ"ש סגר את תיק ביביטורס

מערכת המשפט מודה: נהגנו בנתניהו בזהירות יתרה

גורם שנחקר בביבטורס: "זו הייתה חקירה בדיחה"

פרקליט המדינה פעל לדחות את המשפט נגד נתניהו לאחר הבחירות

פרשת הבקבוקים: המבקר העביר את החומר ליועמ"ש, ודבר לא קרה מאז

החיים הטובים: 100 אלף שקלים בשנתיים לשתייה בבית נתניהו

כסף קטן, חוצפה גדולה // טובה צימוקי

עורך הדין של נתניהו ביקש - והמבקר מעכב דו"ח על הוצאות מעון ראש הממשלה

 

במשרד המשפטים גלגלו את האחריות לבדיקה המהוססת והאיטית לפתחו של מבקר המדינה והפנו להודעת דובר שפרסם המשרד ביוני האחרון: "היועץ המשפטי לממשלה שוחח היום עם מבקר המדינה בנושא, וסוכם כי ככל שיגיע למבקר חומר הקשור לעניין, הוא יעיין בו. החומר יועבר ליועץ המשפטי לממשלה ככל שהמבקר ימצא צורך בכך". הם הדגישו כי הודעה זו תואמה עם המבקר והייתה על דעתו: "מאז ועד היום לא הועבר חומר כאמור מהמבקר לטיפול היועץ והפרקליטות, לא בעניין הבקבוקים ולא בעניין רהיטי הגן", נמסר.

 

גם פרשת רהיטי הגן מחכה לטיפול

תחילת הפרשה במידע שהתקבל אצל מבקר המדינה השופט בדימוס יוסף שפירא מצד עובדים לשעבר במעון ראש הממשלה. הם סיפרו שבמשך שנים, לאחר ארוחות ואירועים שהכילו כיבוד בבית ראש הממשלה שנקנה מכוח החוק מתקציב הכיבוד שמוקצה לבית ראש הממשלה, הייתה מורה שרה נתניהו להם ולעובדים אחרים לאסוף את בקבוקי השתייה שנקנו מכספי הכיבוד, לגשת לסופר, לגבות את דמי הפיקדון ולהעבירם אליה. ההתנהלות נמשכה כארבע שנים, ושרה לקחה לכיסה את הכסף שנאסף.

 

נהגה של שרה נתניהו הגיע מעת לעת לתחנת איסוף הבקבוקים של תאגיד המיחזור אל"ה בדרום ירושלים כשברשותו מאות בקבוקים, כך לפי עדות של עובד במעון ראש הממשלה בפני כתב חדשות ערוץ 2 חיים ריבלין: "נסעתי לעזור לו. זה היה, לא יודע 100 120. שקיות גדולות שחורות כאלה. העמסנו ונסענו. תעשה פעם בשבוע, פעם בשבועיים 60 שקל זה יוצא לך בחודש הרבה כסף".

 

ממשרד ראש הממשלה נמסר הערב בתגובה כי "לפי בדיקה שנעשתה על-ידי חשב משרד ראש הממשלה, ההוצאה הממוצעת ליום במעון ראש הממשלה לרכישת יין בשנים 2014-2013 היא של כבקבוק יין ליום (בעלות עשרות שקלים לבקבוק) לרבות השימוש לאירוח שוטף במעון ראש הממשלה. הנתון הזה מתבסס על סמך בדיקת השנים 2013 ו-2014 בהן ניתן לפלח את ההוצאה על שתייה קלה ויינות כיוון שנוסף בשנים אלה ספק שממנו נרכשה רק שתייה קלה".

 

בעקבות הפנייה למשרד המבקר התברר שבני הזוג נתניהו החזירו צ'ק בסך 4,000 שקלים לקופת המדינה, אולם מבדיקת חדשות ערוץ 2 עלה שהזוג נתניהו הזמין בקבוקי יין בסכום עתק של 100 אלף שקלים בשנתיים, ולכן ייתכן מאוד שהסכום שהוחזר לקופת המדינה נמוך בהרבה מסכום הפיקדון שעובדי משרד ראש הממשלה הצטוו להעביר לשרה נתניהו. ספק יין של מעון ראש הממשלה סיפר כי "ביבי לוקח המון יין לאירועים שלו. כאילו היו מקבלים תקציב 25 אלף שקל ואז קונים כל פעם קצת קצת עד שגומרים את הסכום הזה. היו מזמינים 10-7 קרטונים כאלה של 'וולקני', ואת זה היו מזמינים המון".

היין שבני הזוג נתניהו נהגו להזמין בכמויות  ()
היין שבני הזוג נתניהו נהגו להזמין בכמויות
 

מבקר המדינה טרם השיב לשאלת ynet מדוע לא נחקרו בני הזוג נתניהו. ביום חמישי מסר המבקר שהעביר את הנושא לבדיקת היועץ המשפטי לממשלה: "רעיית ראש הממשלה אינה מוגדרת כגוף מבוקר ועל כן מבקר המדינה העביר את המידע לידיעת היועץ המשפטי לממשלה להמשך טיפולו, מאחר שהוא המוסמך לטפל באנשים פרטיים".

 

יצויין כי גם הבדיקה בפרשת רהיטי הגן שקנתה לכאורה משפחת נתניהו לווילה בקיסריה על חשבון המדינה שוכבת במגירות של היועץ המשפטי לממשלה, וגם בנושא זה שנחשף ב"ידיעות אחרונות" לא נחקר איש. על פי החשד, בכיר במשרד ראש הממשלה נתן הוראה לעובדים לרכוש ריהוט חדש שהוא העתק זהה לריהוט שנמצא בווילה הפרטית בקיסריה. לאחר שהריהוט הגיע למעון ראש הממשלה נעשתה ההחלפה. הריהוט החדש הועבר לקיסריה והריהוט הישן הועבר מקיסריה למעון ראש הממשלה בירושלים. כך, על פי הנטען, חסכה משפחת נתניהו את העלויות של רכישת ריהוט חדש והוא מומן מכספי המדינה.

 

המבקר גנז דו"ח על הוצאות מופרזות 

אתמול נחשף בעיתון "הארץ" כי המבקר מעכב דו"ח על הוצאות מופרזות של מעון ראש הממשלה לבקשת עורך הדין של נתניהו. לפי הפרסום של גידי וייץ, במאי 2013, לפני כשנה וחצי, בעקבות תלונות שהגיעו אליו, הודיע שפירא כי החליט להיכנס לעובי הקורה ולבדוק את הוצאות מעונות ראש הממשלה. התלונות התייחסו לפרסומים על הוצאות מופרזות לכאורה במעון הרשמי של ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים ועל הוצאת כספי ציבור למימון צורכי מעונות משפחת נתניהו בקיסריה ובירושלים. הכנת הדו"ח הושלמה לאחרונה, לאחר שהתקבלה תגובת נתניהו, אך שפירא אינו ממהר לפרסמו. ביום רביעי פרסם המבקר כמה דו"חות מיוחדים, אך הדו"ח על הוצאות משפחת נתניהו נותר בינתיים במגירה.

המבקר עיכב פרסום דו"ח על הוצאות בית ראש הממשלה  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
המבקר עיכב פרסום דו"ח על הוצאות בית ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן)

סוגר תיקים, לא מעביר חומרים לחקירה. היועץ וינשטיין (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
סוגר תיקים, לא מעביר חומרים לחקירה. היועץ וינשטיין(צילום: אוהד צויגנברג)

פרקליט המדינה גרם לדחיית מועד משפט אב הבית  (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
פרקליט המדינה גרם לדחיית מועד משפט אב הבית (צילום: גיל יוחנן )
 

עוד דווח כי פרקליטו של נתניהו, עו"ד דוד שמרון, פנה לאחרונה למבקר שפירא וביקש ממנו שלא לפרסם את הדו"ח עד לאחר הבחירות. שמרון אף ביקש מהמבקר לעכב פרסום של דו"ח נוסף, המטופל כבר שנים ארוכות במשרד המבקר ומתייחס לנסיעותיהם של בני הזוג נתניהו על חשבון בעלי הון ועמותות בתקופה שבה היה נתניהו שר האוצר בממשלתו של אריאל שרון, חלק מפרשת "ביביטורס".

 

בתגובה לדיווח הזה נמסר הערב ממשרד המבקר כי הוא נערך לפרסם את הדו"ח: "כבר בחודש אוגוסט 2014 נשלח לראש הממשלה וליועץ המשפטי לממשלה נוסח כמעט סופי של הדו"ח על הוצאות מעונות ראש הממשלה. מכאן שהיועץ המשפטי יודע מאז מה בדק משרד מבקר המדינה בנושא זה. בחודש נובמבר שלחה היועצת המשפטית של משרד המבקר מכתב ארוך ומפורט בנוגע לכל נושאי הדו"ח. אשר לטענה כאילו המבקר נעתר לבקשת שמרון לדחות את פרסום הדו"ח, יודגש שלא הובטח דבר. משרד מבקר המדינה נערך להוציא את הדו"ח".

 

יחס מועדף בפרשת "ביביטורס"

לפרשת הבקבוקים של בני הזוג נתניהו והדו"ח הגנוז על ההוצאות החריגות מצטרפים סימני שאלה גדולים על טיפול מערכת אכיפת החוק בפרשת "ביביטורס" שאותה סגר היועץ וינשטיין. הטיפול היה חריג ונמשך זמן רב מהמקובל. למי שתהה מדוע, האמת נחשפה לפני שבוע בתשובת המדינה לעתירה לבג"ץ שהגיש ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה). מתברר כי היועץ המשפטי לממשלה העניק לנתניהו יחס מועדף ("זהירות יתרה") עקב "ההשלכות הציבוריות והמוסדיות הכרוכות בפתיחת חקירה נגד ראש הממשלה". המדינה הודתה כי ההתנהלות בפרשה "אינה אופיינית להליכי בדיקה אחרים מבחינת משכה ופעולות הבדיקה שנערכו". 

מתוך תשובת המדינה לבג"ץ (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
מתוך תשובת המדינה לבג"ץ(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
 

פרשת "ביביטורס", שעסקה בזהות המממנים של טיסות לחו"ל של בני משפחת נתניהו, נחשפה בערוץ 10. על פי התחקיר, בכמה מקרים טס נתניהו לחו"ל במימון כפול משורת ארגונים ותורמים יהודיים שהתעניינו בקרבתו. בפרסום נטען שנתניהו לא קיבל אישור מוועדת האתיקה לכל טיסותיו, ושבשני מקרים ב-2006 מימנו גופים שונים את אותן שתי נסיעות לחו"ל. גורם שנחקר במסגרת בדיקת הפרשה אמר ל-ynet כי "חקירת 'ביביטורס' הייתה חקירת כסת"ח מלאכותית ומבוימת. אפילו לרגע לא הייתה בה כוונה להגיע לחקר האמת. מסמכים חשובים שהייתה בהם יכולת לשנות את התמונה לא נלקחו. זו הייתה בדיחה. לא רצו להתקדם עם החקירה הזאת. חוסר הכוונה להגיע לחקר האמת התבטא בכך שהחקירה התמקדה סביב נסיעות שוליות ואנשים שוליים".

 

גם בתיק שמנהל אב הבית מני נפתלי נגד בני הזוג נתניהו מיהרה מערכת המשפט להתייצב לימין ראש הממשלה ורעייתו. הפרקליטות ביקשה לדחות את המשפט עד לאחר הבחירות "בכדי למנוע השפעה פסולה על המערכת הפוליטית". בית הדין לעבודה בירושלים קיבל את הטענה והשופטת קבעה כי "אכן יש טעם לפגם בקיום ישיבת הוכחות בתיק זה בסמוך מאוד למועד הבחירות וכאשר התביעה עוסקת במעונו של ראש הממשלה. לפיכך ייקבע מועד הדיון בסמוך לאחר מועד הבחירות".

 

יצוין כי בתחילת החודש התנער וינשטיין מהאשמות השר אביגדור ליברמן על מניעים פוליטיים בחקירת בכירי ישראל ביתנו: "מערכת אכיפת החוק על כל זרועותיה 'עיוורת' לשיקולים פוליטיים. היא אינה יודעת להבחין בין מפלגה למפלגה. היא אינה יודעת להבחין בין מועמד למועמד. הטענות המושמעות לצערי בכגון דא הן דברי הבל. טענות הסמוכות כולן על אדני שווא"

 

בהכנת הכתבה השתתף איתמר אייכנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
בני הזוג נתניהו. איש לא הורה לחקור
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים