שתף קטע נבחר

ציפורן חודרנית: איך זה נוצר - ומהו הטיפול היעיל

אלפי ישראלים סובלים מציפורן חודרנית, תופעה כואבת עם טיפול כואב עוד יותר. איך יוצאים מזה, ואיך מונעים מהתופעה להתרחש בפעם הבאה?

מכה קטנה ומכאיבה: אלפי ישראלים סובלים מציפורן חודרנית, תופעה הנגרמת בשל גזירה לא נכונה של ציפורני הבהונות, ולחץ מתמיד הגורם לעיוות גדילתן וחדירתן המכאיבה אל תוך העור. הבעיה המרכזית היא שהטיפול, ממנו לרוב אי אפשר להתחמק, כואב עוד יותר.

 

עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

בסיועו של הפרופ' משה לפידות, מומחה לרפואת עור מבית חולים "השרון", הנה כל מה שכדאי לכם לדעת על התופעה השכיחה שפוקדת רבים כל כך.

 

חדר ניתוח - הכתבות הקודמות בסדרה:

שאיבת ביציות: איך זה מתבצע - ומה הסיכונים?

הסיליקון מסוכן? הכל על ניתוח להגדלת חזה

מה הסיכון? כל מה שצריך לדעת לפני ניתוח קיסרי

 

פרופ' משה לפידות. טיפול בלייזר בציפורן חודרנית (צילום: פרופ' משה לפידות) (צילום: פרופ' משה לפידות)
פרופ' משה לפידות. טיפול בלייזר בציפורן חודרנית(צילום: פרופ' משה לפידות)
 

מה זה?

ציפורן חודרנית מתרחשת כאשר ציפורן כף הרגל או כף היד חודרת אל תוך ה"בשר", כלומר אל תוך שכבות העור העמוקות ואף למטה מכך. התופעה גורמת לכאבים עזים, אודם, נפיחות, דלקת והצטברות מוגלה. ללא טיפול עלול להתפשט הזיהום ולסכן את שלמות האצבע הפגועה.

 

הביטוי המרכזי של הציפורן החודרנית הם הכאבים העזים, עד כדי כך שהפגוע מתקשה לגרוב גרביים ולהלך בתוך נעל, כיוון שכל מגע ולו הקל ביותר, מעורר כאב.

 

למה זה קורה?

מספר סיבות עלולות לגרום לציפורן חודרנית. בין היתר נגרמת התופעה מאופן גזירה לא נכון של הציפורן, היגיינה ירודה של כף הרגל, לחץ על הציפורן כתוצאה משימוש ממושך בנעליים לוחצות, וגם מסיבות גנטיות.

 

ציפורן חודרנית עשויה להופיע גם במספר מצבים רפואיים ובהם סוכרת, השמנה, הפרעות בבלוטת התריס, מחלות לב וכליה שעלולים לגרום לבצקת בכף הרגל ועמה גם ללחץ על הציפורן והופעת ציפורן חודרנית.

 

התופעה שכיחה במיוחד בקרב חיילים ותלמידי ישיבה, הנועלים נעליים סגורות זמן ממושך, ושאינם מקפידים על היגיינה של כף הרגל.

 

איך אפשר למנוע חזרה של הציפורן החודרנית?

חשוב לגזור את הציפורניים ישר, לא באופן מחודד ולא קצר מידי, ומומלץ שלא לעגל את פינות הציפורן. יש להימנע מנעילת נעליים הלוחצות זמן ממושך על האצבעות. כמו כן, מומלץ על טיפול פדיקור בכף הרגל כפעמיים בשנה, אז יוכל המטפל גם להדריך באשר לשמירה על היגיינת כף הרגל וגזירה נכונה של הציפורן על פי מידותיה וצורתה.

 

איך מטפלים בבית?

במצבים קלים עד בינוניים, ניתן להשרות את כף הרגל במים חמים עם סבון או חומר חיטוי כמו פולידין, מספר פעמים ביום למשך כ-20 דקות, ואחר כך למרוח משחת אנטיביוטיקה מקומית עם סטרואידים למניעת זיהום והפחתת התהליך הדלקתי. בנוסף מומלץ לעבור טיפול פדיקור לשחרור הציפורן שצמחה בכיוון לא נכון. יהיה עליכם להקפיד לנעול נעל פתוחה מקדימה או סנדל כדי למנוע לחץ.

 

מתי צריך לעבור ניתוח?

רופא העור יבדוק את מראה האצבע הנגועה ויבצע את "מבחן הציפורן החודרנית": הוא ילחץ בשני צידי הבוהן ויבדוק באיזה שלב אתם חשים בכאב. אם אכן יש סימן לכאב משמעותי, תישלחו לניתוח.

 

האם יש דרך להמיס את הציפורן במקום ניתוח?

פעם ניתן היה לבצע המסה של הציפורן באמצעות כימיקלים המכילים פנול, אלא שהם כבר אינם משווקים בישראל.

 

פרופ' משה לפידות. הניתוח נמשך דקות ספורות. צילום: איתי גל (צילום: ד"ר איתי גל) (צילום: ד
פרופ' משה לפידות. הניתוח נמשך דקות ספורות. צילום: איתי גל

כיצד מתבצע הניתוח?

מדובר בפרוצדורה האורכת 5 עד 10 דקות במרפאה. הרופא יזריק לאצבע חומר הרדמה. לאחר שהאצבע רדומה, ישחרר הרופא את שולי הציפורן שחדרו מתוך העור ויגזור אותם לכל אורכם, כך שהציפורן תהיה מעט יותר צרה. את שורש הציפורן (הנקרא "מטריקס") בצד החודר צורבים בלייזר כדי שצד זה לא יצמח יותר, וכך מפחיתים את הסיכון להישנות הבעיה.

 

מה תופעות הלוואי מהניתוח?

תופעת הלוואי המרכזית היא כאב עז שעלול להימשך כיומיים, והוא ביטוי לתהליך החלמת הרקמות במקום. חשוב לזכור כי כיום בניגוד לנהוג פעם, לא כל הציפורן נעקרת ממקומה, אלא רק שוליה באיזור צמיחת ה"מטריקס". בנוסף עלול להיווצר במקום זיהום, נגדו מטפלים באנטיביוטיקה לפי הצורך. במקרים נדירים עלול להופיע דימום קל. בשני מקרים אלה יש לפנות מיד לרופא.

 

מתי אפשר לחזור הביתה?

מיד, כשהאצבע חבושה.

 

מתי אפשר לחזור לעבודה?

לעבודה משרדית או בישיבה ניתן לחזור לאחר שלושה ימים. לעבודה מאומצת הדורשת הליכה או שימוש פעיל ברגל ניתן לשוב לאחר כשבועיים.

 

מתי אפשר לחזור לפעילות גופנית?

ניתן לשוב לכל פעילות גופנית בפלג גוף עליון תוך שלושה ימים. לפעילות הדורשת עמידה, הליכה והפעלת הרגליים ניתן לחזור לאחר כשבועיים - שלושה.

 

מה כדאי לזכור?

הקפידו על גזירה נכונה של הציפורן. היוועצו בפדיקוריסט רפואי לדרך הנכונה לגזור את הציפורן וצורתה הייחודית לכף רגלכם.

 השתדלו ככל האפשר שלא לנעול נעליים לוחצות על הבוהן. אם אין ברירה, נסו מידה אחת גדולה יותר.

  • אם אתם חשים התחלה של כאב בצד הציפורן, גשו לפדיקוריסט לצורך גזירה מיידית של האיזור ומניעת חדירה של הציפורן אל תוך ה"בשר".
  • אם האצבע כואבת, אדומה ונפוחה, גשו מיד לרופא עור, כירורג או אורתופד.

 

ייעוץ רפואי: פרופ' משה לפידות, מומחה לרפואת עור ומנהל היחידה לטיפולי לייזר, ביה"ח השרון

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פרופ' משה לפידות
ציפורן חודרנית. הבעיה נגרמת מגזירה לא נכונה של הציפורן
צילום: פרופ' משה לפידות
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים