שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

חראם עליהם. ארגון טרור שמחזיק מדינה בשבי

הם פושטים על כפרים, בוזזים, רוצחים, אונסים וחוטפים נשים ונערות ומשתמשים בילדות קטנות כמחבלות מתאבדות - והכול במטרה להשתלט על יותר שטחים ולהקים בהם מדינה איסלאמית. ממשלת ניגריה חסרת אונים מול ארגון "בוקו חראם" והבחירות הקרובות ממש לא באות בעיתוי טוב עבורה

בפברואר 2014 טבחו לוחמי ארגון הטרור "בוקו חראם" בכפר בצפון-מזרח ניגריה, בתי הכפר שעל גבול קמרון-ניגריה הוצתו, ותושביו נשרפו וגופותיהם הושלכו ברחובות. מספרם המדויק של הקורבנות שאיבדו את חייהם על ידי "בוקו חראם" ובפעולות הנגד שנקט צבא ניגריה לא ידוע.

 

בת 13: "ביקשו שאתאבד בפיגוע וסירבתי"

 

"מגלים עולם " - מאמרים אחרונים:

טיל בתפוצת נאט"ו: יחסי טורקיה-מערב במבחן / ד"ר גליה לינדנשטראוס

קולע למטרה. רובין הוד, פינת עיראק-סוריה  / פרופ' אורן ברק

מדינה בת 66 מחפשת מדיניות חוץ עם תכלית / פיקי איש שלום

רב-עומאן: הסולטן גוסס וקרב הירושה בדרך / יואל גוז'נסקי

 

אירוע זה, כמו אירועים אחרים שבאו אחריו, גרר העברת כוח גדול של צבא ניגריה לאזור ותנועה מקבילה של לוחמי "בוקו חראם" לאזור מרוחק בגבול קמרון, אל מחוץ להישג ידה של ניגריה. ממשלת ניגריה הגיבה בהוצאה להורג של לוחמי "בוקו חראם" שנשבו. התגובה לא איחרה להגיע בדמות התקפה של "בוקו" על בסיס צבא ניגריה - מתקפה מתוקשרת היטב שצולמה והועברה לעולם כולו.

 

הסכסוך האלים בין "בוקו חראם", הקורא להשלטת האיסלאם בניגריה, לבין ממשלת ניגריה הדמוקרטית, ממשיך להתנהל, ושני הצדדים מעלים שוב ושוב את רף האלימות שבשימוש.

 

קורבנות אונס ומתאסלמות בכפייה

באמצע אוקטובר 2014 נדמה היה כי הושגה הפסקת אש בין הצדדים, אך האישור בדבר קיומה לא הגיע, וממילא פעולות אלימות ימים ספורים לאחר ההודעה הראשונית הוכיחו כי לא הושגו הסכמות מהותיות. מעגל הדמים נמשך.

 

במהלך השנה וחצי האחרונות ועד לראשית 2015 משתמש "בוקו חראם" בחטיפות המוניות כאמצעי לוחמה חדש יחסית, חטיפות המוניות של נערות ונשים צעירות ונוצריות כמעין פעולה ישירה המכוונת נגד הלא-מוסלמים ולקידום איסלאמיזציה.

קבוצה קטנה של נשים שהצליחה להימלט מן השבי הסבה את תשומת הלב העולמית לתנאי הכפייה שבהם מוחזקות הנשים בניגוד לרצונן, שפעמים רבות הופכות קורבנות למעשי אונס ואלימות קשים או משמשות שפחות ומתאסלמות בכפייה.

 

מקרים אלה זכו לתהודה בינלאומית ולקמפיין תמיכה בשחרורן של הנשים והנערות בהשתתפות הגברת הראשונה של ארצות הברית מישל אובמה, מזכירת המדינה האמריקנית לשעבר הילרי קלינטון ורבות אחרות, אך עדיין הפתרון אינו בהישג יד. בהיעדר פתרון לסוגיה מופנית ביקורת חריפה נגד נשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן, שהבטיח להשיב את הבנות הביתה בשלום.

 

חטופות. הנערות הניגריות שבשבי "בוקו חראם" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חטופות. הנערות הניגריות שבשבי "בוקו חראם"(צילום: AFP)

אל החטיפות ההמוניות, הפשיטות והרס הכפרים (הכפר באגה נשרף כולו בפשיטה בראשית ינואר 2015), הרג אזרחים והנטייה לפעול באזורי הגבול עם קמרון, מצטרפת גם שיטת פעולה נוספת והיא השימוש בילדות ובנשים צעירות כמחבלות מתאבדות בעל כורחן.

 

שלחו ילדה בת 10 להתפוצץ בשוק הומה אדם

פיגועי התאבדות ראשונים של "בוקו חראם" התרחשו אמנם בניגריה כבר ב-2011 וכוונו נגד מפקדות צבאיות ומפקדת האו"ם בעיר הבירה אבוג'ה. אך האירוע האחרון עורר סערה בדעת הקהל בעולם הן בשל השימוש בילדה קטנה כבת 10 שנשאה על גופה חומר נפץ, והן משום שהמטען הופעל בכניסה לשוק בעיר הצפונית מיידוגורי נגד אזרחים שפקדו את השוק. הפעילות המיועדת לפגוע בקהל אזרחי אקראי מקשה עוד יותר על פעולת ממשלת ניגריה.

 

מעקב אחר פעילות "בוקו חראם" בניגריה בשנה וחצי החולפות מדגיש את השינויים באמצעי הפעילות שנוקט הארגון, והמעבר שלו לפעילות התקפית מפוזרת תוך שימוש בשיטות של השתלטות על כפרים, שריפה, הרג והברחת האוכלוסייה, חטיפות של נשים ושימוש בנשים כמבצעות פיגועי התאבדות.

 

השינויים בדפוסי הפעולה של "בוקו חראם" הם חלק מהסלמה בשימוש בכוח ומצב מתמשך של לוחמה. אך יחד עם זאת, אי-אפשר להמשיך ולתאר את פעילות "בוקו חראם" לכינונה של מדינה איסלאמית בצפון ניגריה כפעילות גרילה המתרחשת במדינות הצפון בלבד.

 

הטרוריסטים האיסלאמיסטים החריבו את העיירה הניגרית. באגה (צילום: AP) (צילום: AP)
הטרוריסטים האיסלאמיסטים החריבו את העיירה הניגרית. באגה(צילום: AP)

על אף 1,500 הקילומטרים המפרידים בין הצפון לבין עיר המסחר המרכזית לאגוס, ואף כי יש אזורים נרחבים בניגריה שאינם חשים את האיום היום-יומי מפעילות טרור, ההשפעות של "בוקו חראם" על החברה והפוליטיקה בניגריה הולכות ומתרחבות. בהיעדר הכרעה צבאית, הסכנה בסכסוך האלים והממושך היא לעתידה הדמוקרטי של ניגריה.

 

גם הצבא הניגרי מפר זכויות אדם

הפעילות המתמקדת במדינות צפון-מזרח מתפשטת לאזורי הגבול של ניגריה וגוררת תגובת נגד צבאית המופעלת ביד קשה. ארגונים בינלאומיים שונים מדווחים שקורבנות רבים של הסכסוך הפנימי מאבדים את חייהם מאש צבא ניגריה. הצבא פועל מבית לבית, מטיל עוצר על אזורים שלמים, ופועל נגד אוכלוסיות אזרחיות תוך הפרות בוטות של זכויות אדם. הכוונה להשליט סדר במדינה על ידי שימוש בכוחות צבא ומשטרה לא נושאת לעת עתה פרי. תחושת האי-ביטחון האישי גוברת ועמה ביקורת כלפי הממשלה והעומד בראשה, ותהייה ציבורית גוברת אם הנשיא ג'ונתן אכן עושה ככל יכולתו כדי להתמודד עם הטרור המאיים.

 

הביקורת מופנית גם כלפי ממשלת ניגריה וצבאה על השימוש הלגיטימי לכאורה באלימות ובכוח בידי המדינה. אף ש"בוקו חראם" לא מצליח לעת עתה להשיג את מטרתו על ידי כיבוש והשתלטות מלאה על צפון ניגריה, הרי שהוא מצליח לעורר דה-ילגיטימציה מסוכנת. בימים האחרונים דווח על מתקפה קשה של ארגון הטרור האיסלאמיסטי על עיר גבול בקמרון, רצח אכזרי של כ-70 בני אדם וזריעת הרס והריסת המסגד המרכזי בעיירה פוטוקול.

 

ההסלמה בפעילות "בוקו חראם" וההתרכזות של הארגון באזורי הגבול הובילו לפעילות צבאית משותפת לצ'אד, קמרון, ניג'ר וניגריה במאבק מולו. כוח צבאי של כ-3,600 חיילים מכוח המשימה המשותף הועבר לאזור, ועיתוני ניגריה מדווחים בהרחבה על פעולותיו למיגור הטרור של "בוקו חראם".

 

"בוקו חראם" שולט על אזור שבו חיים 1.7 מיליון בני אדם (צילום: AP) (צילום: AP)
"בוקו חראם" שולט על אזור שבו חיים 1.7 מיליון בני אדם(צילום: AP)
על פי הערכות, "בוקו חראם" שולט כיום על אזור שבו אוכלוסייה של כ-1.7 מיליון בני אדם, והשפעתו רבה על מאות אלפים שאולצו להגר מבתיהם מחשש למתקפות, אך גם על כל אזרחי ניגריה. המתחים הפוליטיים הקיימים ממילא ביחד עם השלכות הטרור העכשווי מחדדים את המתח לקראת הבחירות הקרבות ובאות, שנדחו מ-14 בפברואר ל-28 מרס בשל המצב הביטחוני ולחימת הצבא ב"בוקו חראם".

 

ויש גם בחירות: הנשיא המכהן נגד הגנרל לשעבר

הבחירות שייערכו בסוף מרס, בפעם החמישית מאז כינון הדמוקרטיה בניגריה, יהיו בחירות כלליות לנשיאות ולבית הנבחרים, ומיד לאחריהן - ב-11 באפריל - ייערכו בחירות למושלי המדינות ולבתי הנבחרים במדינות הפדרציה. התמיכה הציבורית נחלקת ערב הבחירות בין שני מועמדים מובילים. האחד הוא הנשיא המכהן ג'ונתן, העומד בראש "מפלגת העם הדמוקרטית" (PDP), שמאז 1999 נהנית מתמיכה ציבורית רחבה בכל מערכות הבחירות.

 

המתמודד המוביל מול הנשיא הוא הגנרל בדימוס מוחמדו בוכארי העומד בראש "מפלגת קונגרס כל העם" (APC) מהאופוזיציה, שליכדה תחת כנפיה ארבע מפלגות אופוזיציה שונות. המנהיג הצבאי לשעבר הוא בעל אישיות כריזמטית. הנשיא ג'ונתן והוא נאבקים לא רק על מקומם בהנהגת המדינה, אלא גם על המשך יציבותה של המדינה רבת ההשפעה באפריקה.

 

הגברת הראשונה של ארה"ב התגייסה לקמפיין למען שחרור החטופות. מישל אובמה ()
הגברת הראשונה של ארה"ב התגייסה לקמפיין למען שחרור החטופות. מישל אובמה
נמצא בשפל בפופולריות שלו. נשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן (צילום: AP) (צילום: AP)
נמצא בשפל בפופולריות שלו. נשיא ניגריה גודלאק ג'ונתן(צילום: AP)

בעל אישיות כריזמטית. מוחמדו בוכארי, מועמד האופוזיציה לנשיאות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בעל אישיות כריזמטית. מוחמדו בוכארי, מועמד האופוזיציה לנשיאות(צילום: רויטרס)

הצלחה בקיום בחירות תקינות והגונות, ספירת קולות מסודרת, פרסום תוצאות הבחירות ומימוש התוצאות, באשר יהיו, על ידי הנבחרים העתידיים - כל אלה הם אבן בוחן מהותית לכל דמוקרטיה צעירה.

הטרור המתגבר ועלייה בתחושת האי-ביטחון האישי ברחבי המדינה הם אתגרים מהותיים לקיום הבחירות ולשימור הדמוקרטיה בניגריה.

 

עם עבר עשיר של משטרים צבאיים ולא דמוקרטיים בעליל, וכאשר המתח הפוליטי והאלימות בפתחה - ניגריה עלולה להתקשות לעמוד במבחן זה ללא תמיכה ציבורית רחבה בחוקי המשחק הדמוקרטיים. 

 

בשעה שהנשיא ג'ונתן ביקר לאחרונה במייידוגורי שבצפון במסגרת מסע הבחירות שלו, ממשיכות המתקפות של "בוקו חראם" על כפרים באזור הצפון, ועל עתידה של ניגריה הדמוקרטית.

 

ד"ר נורית השמשוני-יפה היא מרצה בכירה בבית הספר לממשל וחברה במכללה האקדמית תל-אביב-יפו

 

המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס באוניברסיטה העברית בירושלים מפרסם בשיתוף פעולה עם ynet את מדור "מגלים עולם" שבו מופיעים מאמרי פרשנות ועמדה של חוקרים מרחבי העולם בתחום היחסים הבינלאומיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נחטפו מבית הספר. הנערות הניגריות החטופות
צילום: AFP
ד"ר נורית השמשוני-יפה
מומלצים