שתף קטע נבחר
צילום: על השולחן

ג'ק והאפונים היבשים: 4 מתכונים 5894351

היא הקשוחה מבין הקטניות הקטנות, אבל אם מתייחסים אליה יפה - בסוף היא מתרככת כמו חמאה ומשדרגת כל תבשיל בטעם עמוק וצבע מרהיב. רביעיית מתכוני אפונה יבשה חורפיים: תבשיל אורז, אפונה מסאלה מרק בניחוח מעושן וגם פלאפל

לפני שמתחילים: הכי חשוב שאפונה יבשה תהייה טרייה. אפונה יבשה שעמדה יותר מדי זמן על המדף (בחנות או במזווה), לא תתרכך גם אחרי שעתיים וחצי בישול. קנו במקומות שיש בהם תחלופה של סחורה, והימנעו מאפונה שצבעה צהבהב ולא אחיד. אם אתם קונים באריזות, ודאו שתאריך התפוגה רחוק - לפחות שנה. שמרו בכלי אטום אחרי הפתיחה.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

השרייה: אפונה יבשה משרים במים למשך 12 שעות, אחרת האפונה לא תתרכך ותעשה שמות במערכת העיכול. מומלץ להשרות כמות כפולה מהדרוש ולהקפיא.  

 

בישול: מבשלים בסיר גדול עם הרבה מים ובלי מלח במשך שעה וחצי, או עד לריכוך. סיר לחץ יקצר את זמן הבישול ל30-20 דקות (יש כאלה שאפילו מוותרים על ההשריה במקרה כזה).


 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

1. מרק אפונה

הגרסה החורפית והמעושנת שלנו למרק האפונה הצרפתי, הידוע גם בכינויו פוטאז’ סן ז’רמן.

 

גיוון:

מחליפים כוס אפונה בכוס פריקי. במידת הצורך מוסיפים עוד כוס נוזלים.

 

המרכיבים ל-8 מנות: 

400 גרם (12/3 כוסות) אפונה יבשה או שקית אפונה אורגנית מהירת בישול

100 גרם חזה אווז מעושן, חתוך לקוביות קטנות

1 גבעול כרישה קצוץ (רק החלק הלבן)

1 בצל קצוץ

1 גזר, חתוך לקוביות קטנות

2 גבעולי סלרי קצוצים

1.2 ליטר ציר עוף או מים

מלח ופלפל שחור גרוס

מעט אגוז מוסקט

 

להגשה:

עירית קצוצה

1/4 כוס שמנת מתוקה - לא חובה

 

אופן ההכנה:

משרים אפונה במשך 12 שעות בשפע מים (אם משתמשים באפונה אורגנית מהירת בישול, אין צורך להשרות). מסננים.

מחממים סיר גדול וכבד עם חזה אווז מעושן, ונותנים לשומן שבו להתמוסס מעט. מוסיפים ירקות שורש ומזהיבים 10 דקות.

מוסיפים את האפונה, יוצקים ציר עוף ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים מכוסה על להבה נמוכה כשעה (לאורגנית) או שעה ו-45 דקות (לרגילה), עד שהאפונה די מתפוררת. טועמים ומתבלים. אם רוצים, מרסקים למרק קרם קטיפתי.

מגישים עם עירית קצוצה מעל ומעט שמנת מתוקה.

 

2. פלאפל אפונה

כדורים קטנים וירוקים של אפונה ועשבי תיבול. ההשריה כאן ארוכה כיוון שלא מבשלים את האפונה.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

400 גרם (1.2/3 כוסות) אפונה יבשה

1 בצל קטן חצוי

צרור כוסברה

צרור פטרוזיליה

2 שיני שום קלופות

1 פלפל חריף ירוק, נקי מגרעינים

1 כפית כמון

1 כפית כוסברה יבשה

1/2 כפית הל

3-2 כפות פירורי לחם

1 כפית אבקת אפייה

שמן לטיגון עמוק

 

אופן ההכנה:

  1. משרים את האפונה יממה בשפע של מים. אם משתמשים באפונה אורגנית מהירת בישול, משרים שעתיים במים חמים. מסננים.
  2. שמים את האפונה עם בצל, עשבי תיבול, שום, פלפל חריף ותבלינים בקערת מעבד מזון או מטחנת בשר ומעבדים לתערובת פירורית (ולא למחית חלקה). מוסיפים פירורי לחם ואבקת אפייה, ומעבדים עוד 20 שניות להטמעתם. מכסים בניילון נצמד ומקררים שעתיים לפחות להתייצבות.
  3. מחממים שמן לטיגון עמוק לחום בינוני, ומוודאים שהוא נשאר כזה (אם השמן חם מדי, הוא יחרוך את כדורי הפלאפל לפני שהם יתבשלו מבפנים).
  4. יוצרים מהתערובת כדור קטן עם הידיים או בעזרת כף פלאפל, מניחים בשמן החם ומטגנים כ-2 דקות לקבלת גוון חום יפה. מוציאים לנייר סופג, טועמים ומתקנים תיבול. מטגנים כך את כל הפלאפלים.
  5. מגישים בפיתה או בצלחת עם סלט ירקות, חמוצים וטחינה.

 

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)
 

 

3. פילאו אורז ואפונה

תבשיל אורז ואפונה בסגנון פרסי - מבשלים את האפונה מראש עד שהיא מתרככת, ובהמשך מוסיפים אותה לסיר האורז.

 

המרכיבים ל-6 מנות:

240 גרם (1 כוס) אפונה יבשה או אורגנית מהירת בישול

2 כוסות אורז בסמטי, שהושרה 30 דקות במים

1/4 כוס שמן

1 בצל גדול קצוץ

1 כוס גזר מגורר

2 שיני שום קצוצות

1/2 פלפל ירוק חריף קצוץ

1 כפית כמון

1 כפית זרעי כוסברה טחונים

1/2 כפית הל טחון או 2 תרמילים מעוכים

מלח ופלפל לבן

3 כוסות מים רותחים

2 עגבניות חתוכות לרבעים

 

אופן ההכנה:

  1. משרים אפונה במשך 12 שעות בשפע מים (אם משתמשים באפונה אורגנית מהירת בישול, אין צורך להשרות). מסננים.
  2. שמים את האפונה בסיר עם הרבה מים פושרים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לנמוכה, ומבשלים מכוסה 45 דקות (לאורגנית) או שעה וחצי (לרגילה) עד שהאפונה רכה ומתפוררת. מסננים.
  3. מחממים סיר עם שמן ומטגנים בצל, גזר, שום, פלפל חריף ותבלינים 5 דקות עד שהבצל רך ושקוף.
  4. מוסיפים את האפונה ואורז ומטגנים דקה-שתיים. יוצקים 3 כוסות מים רותחים ומבשלים מכוסה 20 דקות על להבה נמוכה.
  5. מכבים את האש, מוסיפים רבעי עגבניות, משהים מכוסה עוד 10 דקות ומאווררים עם מזלג.

 

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)
  

 

4. אפונה מסאלה

כשתת-היבשת ההודית פוגשת את התרבות המקסיקנית נולד תבשיל אפונה חריף, שמוגש 
בתוך טורטיה.

 

המרכיבים ל-6 מנות: 

400 גרם (12/3 כוסות) אפונה יבשה או שקית אפונה אורגנית מהירת בישול

2 בצלים קצוצים

3 כפות שמן

2 שיני שום קצוצות

1 כפית ג’ינג’ר מגורר

1 פלפל ירוק חריף קצוץ

1 קופסה (800 גרם) עגבניות משומרות שלמות' או חתוכות עם המיץ שלהן

1 כפית אבקת קארי

מלח

1/2 כוס מים

1/4 כוס חלב קוקוס - לא חובה

1 כוס עלי מנגולד או תרד קצוצים

מעט סוכר - לא חובה

 

להגשה:

כוסברה קצוצה

1 גביע יוגורט

צ’פאטי או פיתה דרוזית או טורטייה

 

אופן ההכנה:

  1. משרים אפונה במשך 12 שעות בשפע מים (אם משתמשים באפונה אורגנית מהירת בישול, אין צורך להשרות. מסננים.
  2. שמים את האפונה בסיר עם הרבה מים פושרים, ומביאים לרתיחה. מנמיכים להבה ומבשלים מכוסה 45 דקות (לאורגנית) או שעה וחצי (לרגילה), עד שהאפונה רכה ומתפוררת. מסננים.
  3. מחממים סיר רחב עם שמן, ומטגנים בצלים במשך 10 דקות על להבה בינונית עד השחמה. מוסיפים את האפונה, שום, ג’ינג’ר ופלפל חריף ומטגנים עוד דקה.
  4. מוסיפים עגבניות, קארי ומלח ומבשלים כמה דקות. יוצקים 1/2 כוס מים וחלב קוקוס (אם רוצים), ומבשלים עוד 10 דקות מכוסה על להבה נמוכה.
  5. מוסיפים עלי מנגולד או תרד ומבשלים 5 דקות. טועמים ומפוגגים את החמיצות עם מעט סוכר.
  6. מפזרים כוסברה על התבשיל, מורידים מהכיריים ומגישים עם יוגורט ופיתה דקה.

 

 (צילום: דניאל לילה) (צילום: דניאל לילה)
(צילום: דניאל לילה)

 

המתכונים (הנפלאים!) לקוחים ממגזין "על השולחן". עוד טיפים, מתכונים ורעיונות לארוחות - בעיתון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דניאל לילה
אפונה מסאלה
צילום: דניאל לילה
מומלצים