שתף קטע נבחר

מדריך מלא: מה אומרות היציאות על מצב בריאותכם

אולי לא נעים לדבר ע לזה אבל המרקם, הצבע והצורה של היציאות שלכם יכולים להעיד על שלל מצבים רפואיים - חלקם מסכני חיים. כדאי שתדעו. המדריך המלא

אין מי שאינו מציץ בצואה שנחתה במימי האסלה - ומסתבר שיש לכך חשיבות גדולה: המרקם, הגוון וצורת הצואה עשויים לגלות בעיות רפואיות, לעתים גם מסוכנות. אז מה אומרת הצואה שלכם?

 

רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כתבו לנו בטוויטר

 

הכנו עבורכם את המדריך לבעיות רפואיות המודגמות בתוצרי המעיים:

 

1. צואה נוקשה

פעם עצירות הייתה מוגדרת כאי מעבר צואה במשך מספר ימים, אולם כיום היא מוגדרת כקושי בהעברת צואה, כאשר התדירות התקינה היא אחת ליממה. הסיבה השכיחה ביותר לעצירות היא תזונה שאינה עשירת סיבים תזונתיים.

 

ההנחיות האמריקניות ממליצות לצרוך 25 גרם סיבים תזונתיים ליממה לנשים ו-38 גרם ליממה לגברים, אולם האמריקני הממוצע

צורך רק 15 גרם ואף למטה מזה.

 

אם אתם סובלים מעצירות, נסו להעשיר את תזונתכם בירקות, פירות, חיטה מלאה והקפידו על שתייה מספקת של ליטר וחצי נוזלים ביממה. אם אתם עדיין סובלים מעצירות, גשו לרופא.

 

2. צואה שחורה

זהו סימן אזהרה לדימום מדרכי העיכול העליונות. הצואה במקרה זה שחורה, דביקה ובעלת ריח רע. די ב-50 עד 100 מ"ל של דימום במשך כיממה כדי לקבל צואה שחורה.

 

היא נגרמת מפירוק של ההמוגלובין על ידי חיידקים, מה שגורם לשינוי צבעו והפיכת הצואה לשחורה. לעתים נדירות נגרמת צואה שחורה גם מדימום מהמעי הגס.

 

סיבות נוספות לצואה שחורה כוללות נטילת תכשירי ברזל, פחם ואפילו אכילה של תרד. לא משנה מה הסיבה, הופעת צואה שחורה דורשת בירור רפואי דחוף לשלילת דימום מסכן חיים.

 

3. צואה רכה

צואה רכה עשויה להיגרם ממחלת הצליאק. אף שהמחלה שכיחה רק בקרב כ-1% מהאוכלוסיה, על פי ההערכות האיגוד האמריקני לצליאק המחלה שכיחה הרבה יותר, עד כדי כך ש-83% מחולי הצליאק אינם יודעים על מחלתם.

 

אחד הסימנים למחלה הוא צואה רכה. החולים לוקים באי סבילות לגלוטן, חלבון הנמצא בחיטה, שיפון ושעורה. צריכת מזון המכיל גלוטן יוצר תגובה אלרגית ההורסת את הווילי, מעין "אצבעות" בדופן הפנימית של המעי הדק, וכתוצאה מכך נמנעת היכולת לספוג רכיבי תזונה מהמאכלים. התוצאה היא צואה רכה מספר פעמים ביום.

 

בכל מקרה של יציאות רכות הנמשכות מעל שבוע, ובמיוחד כאשר מופיעים סימפטומים נוספים כמו ירידה במשקל, עייפות, כאבי בטן, נפיחות, דיכאון, פריחה או חיוורון - יש לפנות לרופא לבירור.

 

אם השינוי לא עובר - היבדקו אצל הרופא (צילום: shuttersock) (צילום: shuttersock)
אם השינוי לא עובר - היבדקו אצל הרופא(צילום: shuttersock)

 

4. צואה צפה

אם הצואה צפה, ככל הנראה שאתם סובלים מגזים מרובים במערכת העיכול. הימנעו מצריכת מזונות הגורמים לכך, כמו קטניות, נבטים וכרוב. אם לצואה יש מרקם שומני, ייתכן שאינכם סופגים שומן מהמזון. אם התופעה נמשכת, גשו לרופא להמשך בירור.

  

5. שלשול בריח גופרית או ביצית סרוחות

ייתכן שנדבקתם בג'יארדיה. הטפיל נוטה להופיע במי נחלים, מים מג'ריקנים שאינם מטוהרים או מזון מזוהם. הוא עלול לגרום לשלשול הנמשך שבועות ולעתים גם חודשים, ופרט לכך אינו גורם לתסמיני מחלה נוספים. הבירור הרפואי כולל מסירת דגימת צואה בקופת החולים לבדיקת פרזיטים, וטיפול אנטיביוטי בהתאם לממצאים.

 

6. צואת עיפרון

אם הצואה דקה וארוכה, כנראה שאתם סובלים מעצירות בשל חסימת מעיים. אם למרות שתייה מספקת ותזונה עתירת סיבים התופעה נמשכת, יש לבצע בירור הכולל קולונוסקופיה, לשלילת גידול במערכת העיכול.

 

7. צואה נוזלית ירוקה

עלולה להצביע על זיהום בחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה. החיידק תוקף לרוב מאושפזים בבית חולים הנוטלים אנטיביוטיקה.

חיידק זה הוא חלק מפלורת החיידקים במעיים, אולם נטילה של אנטיביוטיקה מפרה את מאזן החיידקים במעי, וגורמת לקלוסטרידיום לגרום לזיהום המתבטא בשלשול שעלול להימשך חודשים ארוכים, בשל עמידותו לטיפול האנטיביוטי.

 

בכל מקרה של הופעת צואה נוזלית ירוקה, במהלך או לאחר טיפול אנטיביוטי, במיוחד אם אושפזתם בבית חולים, יש לערוך בירור אצל הרופא לשלילת הזיהום בחיידק קלוסטרידיום דיפיצילה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אמור לי מה הצואה שלך - ואומר לך מה אתה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים