שתף קטע נבחר

הריבית ירדה - מי המרוויחים ומי המפסידים?

כצפוי, מחירי הדולר והאירו זינקו היום ביותר מ-2% בעקבות ההורדה המפתיעה של הריבית אמש, לרמה הנמוכה אי פעם. אם תשאלו את הנגידה, ד"ר קרנית פלוג, המהלך היה הכרחי כדי להלחם בשחיקה המכוונת של המטבעות החשובים בעולם. אך מה המשמעות של המהלך עבור הצרכן הפשוט, וכיצד זה ישפיע על מחירי הדיור המאמירים?

הורדת הריבית אמש לרמה הנמוכה מאז ומעולם - 0.1%, על ידי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל והנגידה ד"ר קרנית פלוג הפתיעה רבים. אך לאחר ההחלטה דבר אחד היה ברור – שהדולר והאירו יזנקו בעקבות המהלך. ואכן, 24 שעות אחרי - ושער המטבע האמריקאי נסגר עם עלייה מרשימה של 2.4% ונסחר תמורת 3.95 שקלים לדולר. גם מקבילו האירופי הוסיף 2.6% לערכו ושערו נסגר על 4.47 שקלים.

 

 >>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר 

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון

הדולר קפץ ב-2.4% ל-3.95 שקלים

אחרי הריבית: ת"א 25 ננעל בשיא היסטורי

 

מומחים במרבית בתי ההשקעות וספקולנטים בשוק ההון, היו בטוחים כי הנגידה תותיר את הריבית על כנה שלמעשה התבררה כלא נכונה, וימים יגידו האם החלטת בנק ישראל הייתה סייעה להתמודד עם ההתפתחויות באירופה ובארה"ב. הנגידה, ד"ר קרנית פלוג הסבירה אמש כי: "ההחלטה להפחית את הריבית היא החלטה שצופה פני עתיד". לדבריה, "כפי שהפחתות הריבית שביצענו בקיץ סייעו למשק להתאושש מההשלכות הכלכליות של מבצע צוק איתן, כך ההחלטה הנוכחית מיועדת לאפשר למשק להתמודד עם ההתפתחויות בכלכלה העולמית".

 

במחלקת המחקר של FXCM ישראל ציינו הבוקר כי נראה שבנק ישראל מעוניין שהדולר יחצה את רף 4 שקלים. "לצד הורדת הריבית, בנק ישראל צפוי גם להמשיך בהתערבויות בשוק המט"ח, במטרה להאיץ את העלייה. הורדת הריבית מרחיבה את פער הריבית לטובת הדולר, ופער ריבית זה אף צפוי לגדול בהמשך עם העלאת הריבית הצפויה של הפדרל ריזרב - הבנק המרכזי של ארצות הברית".

הצליחה להפתיע. הנגידה ד"ר קרנית פלוג (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הצליחה להפתיע. הנגידה ד"ר קרנית פלוג(צילום: גיל יוחנן)
 

גם קובי נימקובסקי, מנכ"ל בית ההשקעות אלומות, שלאורך 2014 העריך כי הריבית לא צפויה לעלות, אומר כי אין ספק שבנק ישראל הצליח להפתיע את השוק עם הורדת הריבית, במיוחד לאור השיפור האחרון בנתוני האבטלה. "סביר להניח שהנגידה מנסה לפעול בנחישות להעלאת שער החליפין, במיוחד כשמסתכלים על הנתון היפה של צמיחת התל"ג, שנבעה במידה רבה מהעלייה ביצוא. עם זאת, בסופו של דבר מדובר במהלך מיותר שרק מלבה את מחירי הנדל"ן, כי הדולר מתחזק ונחלש לפי מגמות עולמיות. המציאות היא שאין טיפול ממשלתי אמיתי בבעיות הפיסקליות שמעכבות את המשק ולכן צמיחה לא תפרוץ מתוך עוד הורדת ריבית, שגם כך כבר נמוכה מאוד".

 

מחירי הדיור צפויים לעלות

יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, מעריך היום, כי הורדת הריבית תביא להמשך עליית מחירי הדיור, כאשר במקביל מחירי המזון לא יוכלו להמשיך לרדת. "להערכתנו גם מינוי שר אוצר חדש בישראל יביא עימו בשורה של עליית מסים. מעבר לכל אלה, אנחנו מעריכים כי מחיר הנפט יוכל להתייצב ברמות של 65 דולר לפחות בתוך שנה – מחיר גבוה במעט מהמחיר כיום. בנוסף יש לקחת בחשבון את האבטלה הנמוכה ועדכון שכר המינימום, שיתרמו לעלייה באינפלציה".

 

גם זוגות צעירים - בעלי משכנתאות שרכשו דירה בשנים האחרונות, כמעט ולא ייהנו מהורדת הריבית. הירידה בהחזר החודשי תורגש רק בקרב זוגות מעט ותיקים יותר. זאת בעקבות המגבלה שהטיל בנק ישראל, המאפשרת לקחת רק שליש מהמשכנתה בריבית משתנה, המושפעת מהריביות הנמוכות, כאשר החלק הנוסף מורכב מריבית קבועה וריבית משתנה צמודת מדד. עמית קמינסקי, בעל חברה לייעוץ משכנתאות אומר כי מאז ההחלטה על מגבלות בנק ישראל, הריבית המשיכה לרדת והזוגות הצעירים הפסידו בפועל עשרות אלפי שקלים על תשלומי ריביות מיותרות. "כל עוד סביבת הריבית ממשיכה להיות נמוכה, ואף לרדת, על בנק ישראל להתערב במצב ולאפשר גם לזוגות הצעירים ליהנות מכך".

 

רק אמש פורסם כי מחירי הדיור המשיכו לעלות בשנה האחרונה ולכן גם מי שטרם רכשו דירה מפסידים, משום שהצעד הזה הוא כמו תוספת דלק למדורת משבר הנדל"ן. אמנם בנק ישראל כבר החליט בעבר שלא להיות בן ערובה בידי תחום הנדל"ן ומשנה את הריבית לפי המצב במשק במנותק אך פועל במישורים אחרים למניעת בועת נדל"ן. על פי ההערכות, למרות שהריבית היא אפסית מזה תקופה ארוכה, ריבית נמוכה עוד יותר עשויה להגדיל את הביקוש לדירות. בהיעדר תשואה באפיקים הסולידיים, המשקיעים יחפשו את התשואה בשוק הנדל"ן.

 

הריבית האפסית לא רק מוזילה את המשכנתא, אלא גם הופכת את ההשקעה בנדל"ן לאחד האפיקים היחידים להשגת תשואה. למעשה בנק ישראל מתנער כאן מאחריות לאחת הבעיות הבוערות ביותר של המשק הישראלי, ואחת הסוגיות המרכזיות של מערכת הבחירות. גם כאן, בנק ישראל מתמקד בעיקר בדפלציה. ליבוי מחירי הנדל"ן הוא לא יותר מאשר תוצר לוואי. מי שיצטרך להתמודד עם ההשלכות המזיקות של המדינות המוניטרית הזו על שוק הנדל"ן יהיו ראש הממשלה ושר האוצר הבאים

 

עם זאת, למרות החיסרון מבחינת האדם הפרטי במשק מדובר במנוף לצמיחה. הורדת הריבית היא צעד נדרש כחלק מהמלחמה במדינות רבות ברחבי העולם שמנסות לשחוק את ערך המטבע להגברת הצמיחה, והיצוא הישראלי שמהווה חלק ניכר מכלכלת ישראל יכניס יותר, כאשר המטבע הישראלי יחלש. ובל נשכח, הורדת ריבית ככל שתהיה, מועילה לשוק המניות, מאחר ויותר מוכנים להסתכן ולהיכנס אליו בכדי לצבור תשואות נאות.

 

אז איפה בכל זאת כדאי להשקיע?

"רוב הציבור בישראל מתנהל ממינוס למינוס ומהלוואה להלוואה. ולמי שבכל זאת נהנה מחשבון בנק חיובי, לא יקבל תשואה על הכסף שלו בריבית הנוכחית", אומר האנליסט דוד רוז. "למי שמעוניין להשקיע כסף בעת הזו, שוק ההון בדגש על וולסטריט, עשוי להיות נתיב השקעה מועדף. נתוני הכלכלה האמריקנית ממשיכים להיות מצויינים".

 

לדבריו, גם התשואות שנקבל על הכסף בשוק הדיור המשגשג של ברלין, יכולות להיות אופציית השקעה סולידית ואלטרנטיבה טובה לריבית האפסית שמציע בנק ישראל. "מי שבכל זאת חשב לקחת משכנתא לרכישת דירה בארץ, לא ימצא זמן טוב יותר מהנוכחי. בכל קנה מידה, המשכנתאות כעת זולות במיוחד", קובע רוז.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
מחירי הדיור ימשיכו לעלות
צילום: עידו ארז
מומלצים