שתף קטע נבחר

העיניים אדומות? מהן הסיבות - ואיך תטפלו

רובנו חווים מצבים בהן העיניים אדומות ולעתים גם צורבות. האם בכל פעם מדובר בדלקת, האם יש קשר ליובש בעיניים, מתי מומלץ להגיע לרופא ואיזה אפשרויות טיפוליות קיימות?

מאות אלפי ישראלים סובלים מעיניים אדומות - והסיבות לכך רבות. ד"ר מצליח טייב, רופא עיניים מומחה, מסביר כי רבים כלל לא פונים לטיפול רפואי ומנסים לטפל בבעיה בעצמם. "חשוב להבין שזו טעות חמורה, כי עיניים אדומות עלולות להיות התסמין לבעיות רבות, החל מדלקת חמורה ועד יובש בעיניים".

 

הוא מוסיף ואומר כי רבים מנסים "להלבין" את העיניים באמצעות שימוש בטיפות עיניים. "מדובר בטעות חמורה שעלולה לגרום ליותר נזק מאשר תועלת. בעיקר בשל העובדה שקיימת התעלמות מהסיבה הרפואית שגורמת  לאדמומיות וליובש והעין לא מטופלת".

 

לדבריו, חשוב לדעת כי עיניים אדומות הן סימפטום להרבה מאוד דלקות סמויות או כרוניות שהן אלה שגורמות ליובש. "אם הדלקות לא מטופלות, מתרחשת פגיעה בעין וגם באיכות הדמעות וגורמות ליובש".

 

עוד כתבות בערוץ בריאות העין

עין יבשה: האם התופעה מחמירה בנשים בגיל המעבר?

לא רק לראייה: מסגרות משקפיים אופנתיות לנשים

עדשות מולטיפוקל: המדריך השלם למשתמש

 

שימוש תכוף מדי בטיפות עלול לגרום לנזק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש תכוף מדי בטיפות עלול לגרום לנזק(צילום: shutterstock)

 

יובש בעיניים פוגע באיכות החיים ברמות שונות. בדרך כלל הוא מלווה בתחושות של גירוד בעיניים, טשטוש ראייה, צריבה, אי נוחות, יובש, דמעת, תחושת גוף זר בעין ותסמינים נוספים.

 

מטופלים רבים מדווחים כי יובש בעיניים מפריע להם בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות כמו למשל: כ-32% דיווחו על הפרעה לנהיגה בשעות הלילה, כ-28% דיווחו על קושי בקריאה, כ-18% דיווחו על קושי בצפייה בטלוויזיה ועוד.

 

איך לאבחן כי קיימת בעיה?

ד"ר טייב אומר כי עיניים אדומות היא לא גזירה שצריך לחיות איתה. "אנשים רבים חושבים שזה משהו שיעבור לבד ואין צורך לפנות לרופא. אין ספק שרוב הדברים אכן עוברים לבד, בעיקר כשמדובר בדלקות ויראליות", אומר ד"ר טייב, "אולם אם הבעיה נמשכת או מרגישים כאבים או טשטוש בראייה, חשוב מאוד לגשת לרופא לבדיקה".

 

הוא מוסיף ואומר כי יש ארבעה גורמים עיקריים לעיניים אדומות:

דלקת ויראלית - עלולה להימשך כחודש, חודשיים ובדרך כלל עוברת לבד.

אלרגיה - תופעה שאנשים סובלים ממנה לפעמים גם כל החיים.

דלקת חיידקית - חשוב מאוד לשים לב ולבדוק כדי לא לפספז שאכן מדובר בחיידק ויש צורך בטיפול אנטיביוטי.

שימוש בטיפות "להלבנת העיניים" - שימוש בלתי מבוקר בטיפות האלה עלול לגרום ליובש

 

יובש בעיניים יכול להיגרם גם מניתוחי עיניים שונים – קטרקט, תיקון ראייה (רפרקציה) ועוד. כמות ניתוחי לייזר להסרת משקפיים עלתה בשנים האחרונות- מה שמעלה את הסיכון ליובש בעיניים אצל המנותחים (לייזר למשל, שהופך נפוץ בשנים האחרונות).

 

סוגי מטופלים

ד"ר טייב מונה כמה סוגי מטופלים שסובלים מעיניים יבשות ואדומות:

 

 צעירים עד גיל 30 - הסיבה העיקרית ליובש בעיניים של הקבוצה הזו היא אלרגיה. בעיקר בגלל חשיפה לאבק ולשמש. הסיבה השנייה שמאוד נפוצה בגילאים האלה היא שימוש תכוף בעדשות מגע. השימוש בעדשות גם סופג את הלחות בעיניים וגם יש פה אלמנט של הכנסת גוף זר לעיניים שיוצרים תגובה אלרגית. ממחקר שפורסם לאחרונה עולה כי 50% ממרכיבי עדשות המגע סובלים מיובש.

 

גילאי ביניים - שעובדים שעות רבות מול המחשב - למרות הסברה הנפוצה, המחשב לא גורם עצמו ליובש אלא מקצין את הכאב ואת התחושה של יובש וגם של דלקות, אם מתפתחות. בנוסף, בגילאי 40 מתחילות להתפתח בעיות רקע שמצריכות נטילת כדורים, מה שעלול גם הוא לגרום ליובש בעיניים.

 

אנשים מבוגרים - הם סובלים מעיניים דומעות ומגיעים לרופא. "אגב, זה נראה אולי פרדוקס, אבל עיניים דומעות הם סימן ראשון ליובש בעיניים", אומר ד"ר טייב.

לעתים הקבוצה הזו מתלוננת גם כאבים בגלל היובש. סיבה מוספת ליובש ואדמומיות בגילאים האלה היא שימוש בטיפות עיניים "מהדור הישן" שמכילות חומר משמר שעלול לעתים לגרום לאלרגיה סמויה, ועקב כך לאדמומיות ויובש.

 

הטיפול המומלץ

אבי יוסופוב, רוקח ומנכ"ל רשת פנופארם בחצי חינם, מסביר כי ראשית יש לפנות לאבחון אצל רופא כדי לדעת מהי הסיבה לאדמומיות בעיניים. "בפועל, אנשים  עושים שימוש לא נכון בטיפות העיניים. הם משתמשים בטיפות בתדירות גבוהה מדי, מה שעלול להזיק להם. הטיפות מצרות את כלי הדם בעיניים וכך האדמומיות חולפת אבל זה יכול לגרום לאפקט של ריבאונד ולחזור בעוצמה חזקה יותר".

 

לדבריו, קיים מגוון רב של מוצרים בטוחים מאד, עם מרשם וגם ללא מרשם. מוצרים איכותיים שלא מכילים חומר משמר ובעלי חיי מדף ארוכים. "בכל מקרה לפני הנטילה יש לוודא מול הרוקח והרופא לפני תחילת השימוש".

 

ד"ר טייב מסביר כי לפני תחילת הטיפול יש לוודא מהי הסיבה לאדמומיות כדי לתת טיפול מתאים. הטיפול כולל דמעות מלאכותיות, אבל חשוב לציין כי הן משלימות לטיפול הכללי יותר. בהתחשב בסיבה, כאמור, דלקת ויראלית או חיידקית או אלרגיה".

 

הוא מסביר כי ניתן להשיג טיפות, ג'ל ומשחה, ההבדל ביניהם הוא בצמיגות התכשירים. "בדרך כלל הדמעות מורכבות משילוב של מים ושמן, כדי שהן לא יתאדו. הג'ל הוא יותר סמיך ונשאר יותר זמן בעין והמשחה מיועדת לטיפול בפצעי היובש והכאבים.

 

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עיניים אדומות. מתי זה מסוכן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים