שתף קטע נבחר

רפי הצליח לעצור את מחלת הפרקינסון בעזרת ריקוד

אפילו רופאיו המומים מהשיפור במדדיו הרפואיים: מי שרואה את פרופ' רפי אלדור מופיע בריקוד סלוני סוער, יתקשה להאמין כי מדובר במרצה בכיר לכלכלה, חולה פרקינסון שלפי תחזית רופאיו אמור היה להיות עכשיו במצב סיעודי. בראיון ל-ynet הוא מספר שבזכות הריקוד הצליח לעצור את הידרדרות המחלה

כשפרופסור רפי אלדור, בן 62, אובחן כחולה בפרקינסון, הרופאים ניבו שעד שנת 2014 יהיה במצב סיעודי. הנבואה התנפצה אל מול המציאות: פרופ' אלדור עדיין מרצה, עובד, הולך, מתנהל עצמאית לגמרי, ובעיקר רוקד.

 

"הפרקינסון נתן לי לגיטימציה להתחיל לרקוד", אומר פרופ' אלדור שמעיד על עצמו שמעולם לפני כן לא רקד, "פעם לא הייתי רוקד בחתונות. הייתי מסתכל על הרוקדים ומקנא. היום אני הראשון שרץ לרחבה".

 

פרופ' רפי אלדור רוקד עם אנה ארונוב. "פעם לא הייתי רוקד בחתונות". צילום: דן ליאור ()
פרופ' רפי אלדור רוקד עם אנה ארונוב. "פעם לא הייתי רוקד בחתונות". צילום: דן ליאור

 

בגיל 50, פרופ' אלדור, מרצה בבית הספר למנהל עסקים במרכז הבינתחומי, שם לב כי הוא הולך באיטיות וגופו נוטה לצד אחד באופן א-סימטרי. הוא פנה לרופאים, ועבר בדיקות שונות. זה לקח כמה שנים עד שהנוירולוג בישר לו את הבשורה הקשה: הוא חולה בפרקינסון ומצבו ילך וידרדר במהירות. הרופא אף חזה שתוך שנים ספורות יהפוך לחולה סיעודי.

 

איך מגיבים לבשורה כזו?

"זה נורא. בהתחלה יש הכחשה, ואז התאוששות".

 

"כלכלה באה לי בקלות יותר מצ'ה צ'ה"

כחלק מההתאוששות, ניסה פרופ' אלדור למצוא שיטות שיעכבו את התקדמות המחלה. הרופא המליץ לו להפגש עם מומחה שיתאים לו את הפעילות הגופנית הטובה ביותר עבורו: טאי צ'י, צי' קונג, מדיטציה, ריקוד ועוד.

 

למרבה ההפתעה, פרופ' אלדור התחבר מיד לריקוד. "כפרופסור מכובד, לא הייתי הולך לפזז בשעות הפנאי", הוא מחייך, "הריקוד לא בא לי בקלות. זה דורש התעקשות ונחישות. כלכלה באה לי יותר בקלות מאשר לרקוד צ'ה צ'ה".

 

בהתחלה רקד פרופ' אלדור פעם בשבוע, אט אט נשבה בריקוד והיום הוא לוקח שיעורים פרטיים כמעט יומיום ואף מופיע.

 

כיצד הגיבו בני המשפחה כשנסחפת לתוך עולם הריקוד?

"הילדים תמכו בי. התגרשתי בעקבות המחלה, והייתי לבד. הריקוד הגיע בתזמון מעולה גם מהבחינה הזו. הייתי לבד הריקוד סיפק חברה ושמחת חיים והוציא אותי מתחושות של צער ומשבר". 

פרופ' רפי אלדור ואנה ארונוב מופיעים במסגרת כפסטיבל אפוס 6 במוזיאון תל אביב. צילום: ענת מזור ()
פרופ' רפי אלדור ואנה ארונוב מופיעים במסגרת כפסטיבל אפוס 6 במוזיאון תל אביב. צילום: ענת מזור

"הריקוד עושה אנטי אייג'ינג"

"כל הפרמטרים בריקוד הם פרדיגמה הפוכה לפרקינסון", מסביר פרופק אלדור את סוד הקסם, "חולי פרקינסון הולכים כפופים, ובריקוד אני צריך להיות זקוף. חולים מאופיינים בצעדים קטנים, ובריקוד יש צעדים גדולים. חוץ מזה, המוסיקה משפרת את מצב הרוח".  

 

לדבריו, קולגות שחזרו משהייה בחו"ל, הופתעו כשפגשו אותו ואמרו שהוא נראה טוב יותר מאשר לפני חמש שנים. כששאלו אותו שוב ושוב מה עשה כדי לשפר את המראה, החליט פרופ' אלדור שהגיע הזמן לחשוף את סודו.

 

פרופ' אלדור צילם סרטון שהופץ ברשתות החברתיות ובו רואים אותו רוקד עם אנה ארונוב, על רקע סיפורו האישי והדרך שעבר. "הבנתי שדרך הסרטון אני יכול לעזור לאנשים עם מחלות נוירולוגיות", הוא אומר, "הריקוד עושה אנטי אייג'ינג, ובפרקינסון הזיקנה קופצת עליך בפתאומיות. הריקוד עוצר את ההדרדרות וזה נהדר גם לאנשים שהם לא חולים".

 

 

צילום ועריכה: דן ליאור Kick-S Creative Productions הפקה: יאיר רונן ואייל סימן-טוב MyStudios

 

הרופאים נדהמו: כל המדדים השתפרו

כשהגיע לבית החולים לבדיקות תקופתיות, שאל אותו הרופא אם כבר נפל, כפי שקורה בשלב זה של המחלה. פרופ' אלדור היה גאה לספר כי הריקוד מספק לו יציבות ואיזון.

 

הרופאים הופתעו כאשר בכל המדדים של הפעילות הפיסיקלית מוטורית, התברר שכנגד כל הציפיות, לא רק שהמדדים לא הדרדרו, אלא אף השתפרו וזכו לציונים חיוביים.

 

לפרופ' אלדור חשוב להבהיר שלא מדובר בנס או קסם. הוא ממשיך לקחת את התרופות לאיזון המחלה, ומלבד ריקוד עוסק גם בפעילויות נוספות כמו טאי צ'י, צ'י קונג, שחייה ומדיטציה. השילוב בין התרופות לבין הפעילות הפיסית האינטניסיבית, בעיניו הוא הפתרון האמיתי.

 

מה השאיפה שלך היום? 

"השאיפה היא להחזיק מעמד בעשר השנים הקרובות, ושעד אז תמצא תרופה שתרפא את המחלה או תעצור את ההדרדרות. עובדים על כל מיני תרופות ביולוגיות, ואני מאמין שזה יקרה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' רפי אלדור. הפרקינסון נתן לי לגיטימציה לרקוד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים