שתף קטע נבחר

כדורים ברשת: כופתאות לחם בצ'יק צ'ק

רגע לפני שהקניידלך באים, רותי קינן נזכרת באחיות הצנועות ממרכז אירופה: כופתאות תפוחי אדמה ולחם שמכינים ממרכיבים זולים וזמינים שיש בבית ובקלות. 3 מתכונים

 

 

רגע לפני שהקניידלך, הסמל הרשמי של פסח (אחרי המצה), פולשות למרקים שלנו ולא משאירות מקום לספק שהחג האמיתי כבר כאן, נזכרתי באחיותיהן הצנועות, שנחשבות לאושיות המטבח הגרמני והמרכז אירופי. אני מעיזה אף להמר, שמבחינה היסטורית, הכופתאות המסורתיות האלה הן אמהותיהן של הקניידלך שלנו ומבטיחה שהן שוות וטעימות לא פחות.

 

עוד מתכונים בערוץ האוכל:

 

כופתאות ימי החול האלה אינן הברקות קולינריות - הן מרכיב פחמימתי טעים ומספק, שנועד להשביע ולספוח אליו את כל הטעמים והרטבים של המנות האחרות שמוגשות לצדן. בין אם אלה מרק צח או תבשיל בשר עשיר, ואפילו סתם חמאה מומסת או גבינות.

 

המשותף לכל הכדורים השמנמנים והמעשיים האלה הוא מרכיבים זולים וזמינים, הכנה לגמרי פשוטה ואופי נוח. אפשר להכין אותם ממה שיש בבית ואפילו שאריות - תפוחי אדמה מבושלים, לחם מאתמול - באות בחשבון. כל מה שנדרש הוא לערבב את המרכיבים ולעצב בידיים כדורים בגודל שמשתנה מאגוז ועד למעין כיכר מוארכת, ולבשל במי מלח או במרק רותחים.

 

 (צילום: רותי קינן) (צילום: רותי קינן)
(צילום: רותי קינן)

 

הכופתאות לא מבקשות דיוק מוחלט במתכון - אפשר לאלתר, להוסיף ולגרוע – וגם לא כועסות כשמכינים אותן מראש, וזורקים למרק או מחממים מחדש לפני ההכנה. ועוד - את כופתאות הלחם תוכלו להכין ממש לפני פרוץ החג, מהשאריות שנותרו לכם. את כופתאות תפוחי האדמה והכבד אפשר בקלות לאמץ גם לחג. תתחילו להתגלגל.

 

1. כופתאות לחם גרמניות

אפשר להכין משאריות לחם, ולהגיש בתוך מרק או ליד המנה העיקרית. אנחנו אוהבים אותן גם מחוממות במחבת בחמאה ובתוספת מעט בצל מטוגן קריספי.

 

המרכיבים ל-15 כופתאות:

200 גרם לחם לבן (באגט או ג'בטה) לא טרי, חתוך לקוביות

1 כוס חלב חם  - אפשר להחליף במים

1 בצל גדול קצוץ

4 כפות שמן או חמאה מותכת

2 ביצים טרופות

4 כפות קמח

2 כפות פטרוזיליה קצוצה

קורט אגוז מוסקט

מלח, פלפל

 

להגשה:

חמאה מותכת, מרק או רוטב בשר, בצל מטוגן

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את קוביות הלחם בקערה, יוצקים עליהן את החלב ומשהים לחצי שעה.
  2. בינתיים, מטגנים את הבצל בשמן או בחמאה עד שהוא מזהיב. מצננים.
  3. מערבבים את הלחם השרוי עם הבצל המטוגן והשומן שבו טוגן, ביצים, קמח, פטרוזיליה ותבלינים (רצוי ללוש בידיים). מרטיבים את הידיים, וצרים מהתערובת כדורים בגודל ביצה קטנה.
  4. מבשלים במי מלח רותחים או במרק רותח כ-15 דקות. מוציאים בכף מחוררת ומספיגים על מגבות נייר.
  5. הגשה: מחממים מעט חמאה במחבת, מוסיפים את הכופתאות ומבשלים תוך ערבוב עד שהן חמות. אפשר גם להגיש במרק צח או כתוספת לבשר.

 

 (צילום: רותי קינן) (צילום: רותי קינן)
(צילום: רותי קינן)

 

2. כופתאות תפוחי אדמה

תוספת למנה העיקרית מהמטבח הצ'כי והגרמני, המוגשות לעתים גם כמנה בפני עצמן, בתוספת חמאה, בצל מטוגן או פירורי לחם מטוגנים. הן סופחות היטב טעמים אחרים, לכן מומלץ להגישן גם עם רוטב בשר.

 

גיוון: בפסח אפשר להמיר את הקמח והסולת ב-1.5 כוסות קמח מצה.

 

המרכיבים ל-6-4 מנות:

500 גרם תפוחי אדמה מבושלים בקליפתם

1 ביצה

מלח

3/4 כוס קמח

3/4 כוס סולת עדינה

 

להגשה:

חמאה מותכת

בצל מטוגן

100 גרם פירורי לחם מטוגנים בחמאה

 

אופן ההכנה:

  1. קולפים את תפוחי האדמה ומועכים למחית. מוסיפים את כל יתר המרכיבים, ולשים עד שמתקבל בצק מוצק. אם הבצק רך מדי - מוסיפים עוד מעט קמח.
  2. מרתיחים כ-4 ליטרים מים מומלחים. צרים מהבצק 4-6 גלילים מוארכים, ומבשלים אותם במים הרותחים כ-15 דקות. הופכים מדי פעם.
  3. הגשה: מוציאים מהמים בכף מחוררת, פורסים לפרוסות ומגישים עם חמאה מותכת, בצל מטוגן או פירורי לחם מטוגנים בחמאה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

3. לבּרקנודל - כופתאות כבד - Leberknödel

נהדרות במרק, כתחליף עשיר יותר לקניידלך המסורתיות.

 

המרכיבים ל-6-4 מנות:

250 גרם כבדי עוף

1 שן שום

2 כפות שמן

1 ביצה

175 גרם פירורי לחם, או קמח מצה לא-עדין

מלח, פלפל

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את הכבדים (אפשר לצלות אותם על אש פתוחה תחילה, כדי להכשירם), השום, השמן והביצה במעבד מזון ומרסקים למחית.
  2. מעבירים לקערה, מוסיפים את פירורי הלחם ומערבבים עד שמתקבלת תערובת יבשה למדי.
  3. מרתיחים מים מומלחים בסיר בינוני. מרטיבים מעט את הידיים או מקמחים אותן (אפשר בקמח מצה דק), וצרים כופתאות בגודל הרצוי. מבשלים 10-5 דקות בהתאם לגודל. מגישים בתוך מרק.

 

לכל הטורים של סיר שמח ושל רותי קינן    


 (צילום: רותי קינן) (צילום: רותי קינן)
(צילום: רותי קינן)

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כופתאות תפוחי אדמה
צילום: shutterstock
צילום: ירון ברנר
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים