שתף קטע נבחר

מותר להשתתף בסעודת "שבת הגדול" באבל?

שאלה:

 

קמתי מה"שבעה" על פטירתה של אימי היקרה לפני שלושה ימים. משפחתי הוזמנה לסעודת "שבת הגדול" שתערך במועדון ביישוב שבו אני גרה. האם מותר לי להשתתף בה, ולהצטרף למזמורים שיושרו ולאווירת השמחה? אודה על תשובתכם (אסתי, גליל).

 

תשובה:

 

ראשית, מן השמיים תנוחמי.

 

לשאלתך, אבלות על אב או אם נמשכת שנים-עשר חודשים, וכחלק מדיני האבלות אסור לאבל להשתתף בסעודות של שמחה. הרמ"א אף הוסיף שנוהגים שלא לאכול בשום סעודה מחוץ לבית כל י"ב החודשים, אולם כוונתו לסעודות מצווה שיש בהן שמחה (שולחן ערוך, יורה דעה, סימן שצא ב)

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

סעודת "שבת הגדול", איננה מוגדרת כסעודת שמחה, ולכן אינה כלולה באיסור. זאת ועוד, בסעודות שבת יש טעם להקל,

שכן אם האבל אמור להיות בסעודה מסוימת בשבת, והוא נעדר ממנה - הרי זה כאבלות בפרהסיה, ואסור להתאבל בשבת בפרהסיה.

 

סעודת שבת הגדול המתקיימת ביישובים ובקהילות השונות, איננה אירוע של שמחה, אלא סעודת שבת לכל דבר, שמטרתה העיקרית היא להקל על המשתתפים שעסוקים בהכנות ובהכשרת הבית לפסח. כיוון שכך, נראה שאת רשאית להשתתף בסעודה זו. כמו כן, אציין שכדי לצאת ידי כל ספק אפשר לנקוט בדרך שכתובה בפוסקים: הם מציעים שהאבל יהיה רשאי להשתתף בסעודה אם הוא משמש (כלומר, עובד) בסעודה. לפיכך, אם ההגשה בסעודה מתבצעת על ידי המשתתפים עצמם, יהיה זה ראוי שתתנדבי לעסוק בהגשת האוכל (שו"ת "אגרות משה", יו"ד ב' קעא). רק בשורות טובות (משיב: הרב רונן לוביץ').

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

פורסם לראשונה 24/03/2015 09:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ישראל ברדוגו
לא מוגדרת כ"סעודת שמחה"
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים